Amikor az Arany Oldalak és az Uber találkozik: feltalálták az orvosi tudakozót
Üzlet

Amikor az Arany Oldalak és az Uber találkozik: feltalálták az orvosi tudakozót

Kevés az orvos, a meglévők közül sokan már bőven a nyugdíjkorhatár fölött vannak, a várólisták hosszúak, a hálapénzzel teli borítékok pedig egyre vastagabbak. Ez a lesújtó kép ugyanakkor csak az állami szektorra igaz, eközben - vagy talán éppen ezért - a hazai magán-egészségügyi szolgáltatások robbanásszerű növekedésnek indultak és egyre több induló cég is úgy látja, érdemes vállalkozni a hagyományosan állami területen. Az egyik ilyen a Medicall, amely az orvoskeresés problémájára kínál megoldást: a felhasználók mobil applikáción igényelhetnek telefonos konzultációt vagy házivizitet a regisztrált doktoroktól, akik így kiegészítő keresethez juthatnak.

Nem csak a betegek aggódnak

Jelentősen bővült a magánegészségügyi szolgáltatók piaca 2014 és 2016 között, amivel párhuzamosan sokat romlott az állami egészségügy megítélése a Szinapszis Piackutató felmérése szerint. 2014-ben a budapestiek 49, 2016-ban már 60 százaléka vett igénybe valamilyen magánegészségügyi szolgáltatást, ami elég nagy elmozdulás mindössze két év alatt és azt is bizonyítja, hogy ma már korántsem csak a legtehetősebbek kiváltsága a magánorvos.

Az állami szektor megítélése ráadásul nem csak a páciensek szerint hagy kívánni valót maga után: a budapestiek körében végzett kutatásból az is kiderült,

hogy az állami szektorban dolgozó doktorok csupán a 21 százaléka gondolta úgy, hogy a legutóbbi kórházi, klinikai ellátás során teljes biztonságban voltak a betegeik.

Nem azért, mert ők maguk ne tettek volna meg mindent, hanem a környező állapotok aggasztották őket.

Ezzel szemben amíg a tíz legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató - a diagnosztikai ellátást nyújtók nélküli - összárbevétele 2007-ben 6,3 milliárd forint volt, addig 2016-ban ez már 21 milliárdra nőtt. Éves átlagban tíz év alatt 14,5 százalékkal bővült ezeknek a cégeknek a bevétele, míg a GDP csak 3,6 százalékkal. Az pedig, hogy az elmúlt öt-tíz évben már a kevésbé tehetősek is hajlandók fizetni egy-egy szolgáltatásért, a nem feltétlenül szakmabeli, innovatív vállalkozók kedvét is meghozta.

A betegek szemszögéből közelítik a problémát

Ha nem sürgősségi esetről van szó, az emberek alapvetően tanácstalanok egészségügyi panaszaikkal kapcsolatban: nem akarnak a váróban üldögélve elkapni valamit, vagy csak kivárni a kapott - akár hetek, hónapok múlva esedékes - időpontot, vagy egyszerűen csak nem biztosak abban, hogy - az egyébként is leterhelt egészségügyi rendszerben - orvosi ellátásra szorulnak. A háziorvos jellemzően nem elérhető, és ha igen, akkor is arra biztatja a beteget, hogy e rendelőben keresse föl. Ezért aztán a legtöbben a könnyen elérhető, de téves információk és hiedelmek tömkelegét kínáló internethez fordulnak, ami inkább ront, mint javít a helyzeten.

Ezt a gordiuszi csomót hivatott átvágni a Medicall egy végtelenül egyszerű képlettel: 350 forint/percért telefonon lehet konzultálni egy doktorral, aki segít eldönteni, hogy valóban szakembert kíván-e a szituáció vagy csak egy gyorsan múló panaszról van szó. A helyzetmegítéléshez fotót is lehet küldeni, de a szolgáltatást nyújtó MediCorp Hungary Zrt. vezetője, Gáspár Péter figyelmeztet: telefonon keresztül nem lehet gyógyítani.

Ez nem telemedicina, az orvos telefonos egyeztetés alapján nem állíthat fel diagnózist, csak abban tud segítséget nyújtani, hogy a panasz mennyire súlyos és hova lehet vele fordulni

- mondta el a Portfolio kérdésére a cégvezető.

Amikor az Arany Oldalak és az Uber találkozik: feltalálták az orvosi tudakozót

Nem orvoslásban, közvetítésben utaznak

Ehhez kapcsolódik a cég másik szolgáltatása, a házivizit, vagyis igény szerint - 17500 forintért - házhoz is lehet hívni a doktort, aki helyben már diagnosztizálni is tudja az esetet. A Medicall azonban nem alkalmazza, hanem - az Uberhez hasonlóan egy platformon - összeköti az orvosokat a betegekkel.

Az orvosrendelés menete A paciens az applikációban választ egyet az elérhető orvosok közül, aki "leüti a megrendelést", és maximum harminc perce belül felhívja a beteget. A konzultáció során megbeszélik a problémát és egyeztetnek a házi vizit szükségességéről, aminek időpontját a rendszer elmenti a doktor naptárába. A vizit előtt jelez az orvosnak, a megadott cím alapján kalkulált távolsághoz mérten, hogy mikor kell indulnia. Erről a páciens is értesítést kap, sőt a telefonos geolokáció segítségével nyomon követheti, hol tart a segítség. A vizsgálat végeztével a cég levonja az összeget a felhasználó bankkártyájáról és a jutalék levonása után továbbítja a doktornak.

Az applikációban elérhető orvosi adatlapokon bemutatkozó szöveget és videót, profil fotót, és más páciensek által adott értékeléseket is talál a felhasználó, amelyek segítik a választásban. A szakmailag ellenőrzött orvosok maguk döntik el, milyen időbeosztásban fogadják online pácienseiket. Az árazás nyilvános, a fizetés a megszokott online módon, bankkártyával történik. A rendszerben jelenleg 250 orvos érhető el és 6 ezer felhasználó van, Budapesten kívül több vidéki nagyvárosban is.

"Néhány magánszolgáltatónál is házhoz lehet hívni a doktort, de ehhez tagsággal kell rendelkezni és legalább 35- 40 ezer forintba kerül" - utalt rá Gáspár, hogy nem találtak ki új dolgot, csak sokkal jobban az igényekhez finomították.

"Bárkivel előfordulhat, hogy orvosi asszisztenciára van szüksége, egy felhasználónak például egy cyprusi nyaraláson betegedett le a gyermeke, a szállodai orvostól kapott gyógyszer dobozán pedig csupa cirill betű volt. Ezért inkább telefonos konzultációt kért az appon keresztül egy hazai gyermekorvostól, aki segített eldönteni, hogy a gyógyszer valóban az adott betegségre való, nyugodtan beadható a gyereknek.Amikor az Arany Oldalak és az Uber találkozik: feltalálták az orvosi tudakozót
Egy másik alkalommal, szintén külföldi környezetben hasmenése volt egy néhány éves gyereknek, ami ebben a korban akár kiszáradással is járhat, ezért kórházba kell vinni. A telefonos konzultáció után az orvos megnyugtatta az anyukát, hogyha van vizelet, akkor várja meg a két napot, és ha azután sem múlik, akkor vigye csak be. Másnapra tünetmentes lett, nem kellett külföldön kórházba vinni a gyereket" - sorolta az eddigi "sikersztorikat" Gáspár.

De nem kell extrém esetekre gondolni, elég, ha egy kétgyermekes anyukának csak az egyik gyereke beteg, azonban nem tudja kire bízni a másikat, amíg a rendelőben kell várakoznia. Ahelyett, hogy a másikat is kiteszi annak, hogy összeszedjen valamit, az appon keresztül házi vizitet kérhet.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb igény gyerekorvosra mutatkozik és bár elsőre úgy tűnhet, hogy saját praxisa mellett a doktornak végképp nem marad ideje arra, hogy - egy Uber sofőrhöz hasonlóan - "lecsapjon" egy fuvart házi vizitet, de ahhoz, hogy valaki csatlakozni tudjon a Medicallhoz, eleve valamilyen vállalkozási formában kell működnie. Tehát a lehetőség főleg olyan orvosok előtt adott, akik már egyébként is a magánegészségügyi ellátásban - is - dolgoznak.

Gáspár szerint ugyanakkor a fiatal orvosok esetében kifejezetten jó lehetőség ez a praxisuk kialakítására és azt sem tartja kizártnak, hogy a későbbiekben akár nettó 150-200 ezer forintot is meg lehessen havonta keresni a Medicall-on keresztül. Az októberben indult vállalkozásba már beszállt Balogh Péter angyalbefektető is, márciusban pedig egy országos marketingkampányban népszerűsítik majd a szolgáltatást, a nyár közepén pedig a nemzetközi terjeszkedés is tervben van: az első célpontok Románia és Lengyelország, ahol hasonlók a viszonyok az egészségügyi szektorban.
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Benzin