Jövőálló munkahelyekkel szabadulna Németország a széntől
Üzlet

Jövőálló munkahelyekkel szabadulna Németország a széntől

Portfolio
Nem elsősorban a klímavédelmi megfontolásokra, hanem az erősen szénfüggő németországi régiók gazdasági átstrukturálására, például a foglalkoztatottsági kérdésekre fog összpontosítani Németország kormányzati szénbizottsága akkor, amikor a fosszilis energiahordozó német energiamixből való kivezetésének forgatókönyvét kidolgozza. Az új bizottságot várhatóan június 6-án, szerdán jelölik majd ki, azt követően, hogy korábban három alkalommal már elhalasztotta a lépést. A német energiaátmenet eddigi tapasztalatairól első kézből tájékozódhatnak a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői Christian Redltől, az Agora Energiewende szakértőjétől.
Az Euractiv által ismertetett kétoldalas dokumentum szerint a bizottság hat kiemelt területet jelölt ki a cselekvésre; ezek alapján a testület elsőként "új, jövőálló munkahelyek" létrehozásának lehetőségeit vizsgálná az érintett régiókban a szövetségi kormány, a tartományok, a helyi hatóságok és a gazdasági szereplők együttműködésével. A szövetségi kormány politikája a teljes foglalkoztatás elérését, valamint az egyenlő életkörülmények megteremtését célozza Németország-szerte - hivatkozik a dokumentum a központi irányelvre.

A berlini székhelyű Clean Energy Wire szerint mintegy 20 ezer embert foglalkoztatott közvetlenül a német lignit-, valamint 12 ezret a kőszén-ipar 2016-ban. Ugyanekkor a német megújuló energia szektor összesen mintegy 340 ezer munkahelyet tartott fenn, ami a teljes német energiaszektorban foglalkoztatottak felét jelenti - ebből a szélenergia önmagában 160 ezer állást biztosított.

Jövőálló munkahelyekkel szabadulna Németország a széntől
A Vattenfall svéd energiavállalat barnaszén erőművéről a német-lengyel határ közelében fekvő Jänschwaldében. (MTI/EPA/Patrick Plül)
A hivatalosan "Speciális növekedési, strukturális gazdasági változási és a foglalkoztatási bizottság" nevű testület feladata a szénipartól még mindig nagy mértékben függő német régiók - a Ruhr-vidék és Lausitz - gazdasági fejlesztése és átstrukturálása. A dokumentum ötödik pontja foglalkozik konkrétan a szén kivezetésével, illetve a fosszilis alapú áramtermelés korszakának végével. A tervek szerint a bizottságnak nem egyszerűen egy időpontot kell kijelölnie a kivezetésre, de a szükséges jogi, gazdasági, szociális, rekultivációs és strukturális politikai intézkedéseket is meg kellene határoznia. Ez azt jelenti, hogy részletes terveket kell kidolgoznia a munkahelyek megtartására, a szükséges beruházások, illetve egy kimondottan e célra létrehozandó alap paramétereinek definiálására.

Mindemellett a szénbizottság feladata lesz a Németország klímavédelmi célszámai és a valós folyamatok közötti eltérés leszűkítése is. Az ország az eredetileg tervezett 40 százalék helyett csak 30 százalék körüli értékben lesz képes csökkenteni üvegházgáz-kibocsátását 2020-ig (az 1990-es szinthez képest).

A bizottság kijelölése mellett a téma körüli intenzív vita is jelzi, hogy egy, az ország számára rendkívül érzékeny témáról van szó. A várhatóan 23 tagú testület a politikai döntéshozók mellett iparági vezetőkből, szakszervezeti képviselőkből és környezetvédő civil szervezetek küldötteiből állhat össze, akik közül nem egy olyan állásponttal rendelkezik, ami garantálja, hogy nem megy majd könnyen a kompromisszumkeresés. A bizottságnak október végén kell prezentálnia a szociális és gazdasági intézkedésekre vonatkozó ajánlásait.


Jövőálló munkahelyekkel szabadulna Németország a széntől

A német energiaátmenet eddigi tapasztalatairól első kézből tájékozódhatnak a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői Christian Redltől, az Agora Energiewende szakértőjétől.

A szénbizottság létrehozásának ötlete először a 2050-as német Klíma Akció Tervben merült fel 2016 novemberében, és a CDU, a CSU, valamint az SPD koalíciós megállapodásába is bekerült. A terv szerint Németországnak az évszázad közepére "kiterjedt" üvegházgáz-semlegességet kell elérnie, amihez 2030-ra legalább 55 százalékkal kell csökkentenie az amissziót 1990-hez képest. A stratégia az ennek érdekében az egyes szektorokban végrehajtandó intézkedésekről, valamint az elért eredmények monitorozásáról is rendelkezik.

Németország mellett több más európai uniós tagállam jelezte, hogy jellemzően a 2020-as évek második felében teljesen beszüntetné a széntüzelésű erőművek működését, így az Egyesült Királyság, Finnország, Olaszország, Portugália, Ausztria és Franciaország is.

Címlapkép: MTI/EPA/Patrick Plül
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde