Üzlet

Már egyesült Amerika két óriásvállalata, a kormány most visszacsinálná az egészet

MTI
Az amerikai igazságügyi minisztérium megfellebbezi azt a bírói döntés, amely lehetővé tette az AT&T telekommunikációs vállalat számára, hogy felvásárolja a Time Warner médiakonszernt - közölte a minisztérium csütörtökön. Richard Leon washingtoni kerületi bíró egy hónappal ezelőtt adott szabad utat a fúziónak.
David McAtee, az AT&T jogtanácsosa azt mondta csütörtökön, hogy meglepte a minisztérium döntése, és a vállalat kész megvédeni a bírósági döntést, amely - mint fogalmazott - "aligha lehetett volna alaposabb, tényekre jobban támaszkodó és jobban megindokolt".

Hírügynökségek által megszólaltatott egyes jogi szakértők azon a véleményen vannak, hogy a kormánynak nem lesz könnyű dolga, ha rá akarja venni a fellebbviteli bíróságot Richard Leon döntésének felülbírálására.

Az AT&T a második legnagyobb amerikai mobilszolgáltató. A bírói döntés nyomán nyolcvanötmilliárd dollárért vásárolta fel a Time Warnert, amelynek a tulajdonába tartozik a CNN-en kívül még például a Warner Bros filmstúdió és a HBO tévécsatorna.

Az összeolvadást másfél évvel ezelőtt jelentették be, és tavaly év végére be kellett volna fejeződnie, de az amerikai igazságügyi minisztérium versenyhatósága nem engedélyezte az ügyletet, mert szerinte az "jelentősen sérti az amerikai fogyasztók érdekét, mert többet kellene fizetniük a televíziós szolgáltatás után, miközben csökken a választható csatornák száma". Richard Leon bíró azonban a hat hétig tartó per végén olyan döntést hozott június 12-én, hogy a versenyhatóság nem tudta megfelelően alátámasztani ezt az érvét.

Az igazságügyi tárca akkoriban jelezte, hogy nem kéri a fúzió elhalasztását, amíg mérlegeli a bírói döntést, így a fúziót meglehetősen gyorsan, már két nappal a bírói döntés után, június 14-én le is bonyolították.

Donald Trump elnök kiváltképpen ellenezte a felvásárlást, ami mögött az állhat, hogy a Time Warneré az elnökkel gyakran kritikus CNN hírtévé, amelyet Trump emiatt rendszeresen vádol hamis hírek terjesztésével.

A bírói döntés az utóbbi évek egyik legfontosabbja a trösztellenes ügyekben, így jelentősen befolyásolhat bírói döntéseket más hasonló esetekben.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1187738330