Halvány reménysugár: fordulat jöhet a román gázkincs ügyében
Üzlet

Halvány reménysugár: fordulat jöhet a román gázkincs ügyében

MTI
Portfolio
Visszaküldte megfontolásra a parlamentnek Klaus Iohannis román elnök a fekete-tengeri gáz kitermelését szabályozó törvényt, amelyet július elején fogadott el a bukaresti törvényhozói testület. A lépés a magyar ellátás szempontjából is fontos lehet, de a parlamenti erőviszonyokra tekintettel vélhetően kevés az esély arra, hogy jelentősen módosítják a szabályozást.
Olyan szabályozásra van szükség, amely hosszú távon méltányosan osztja el a hasznot az állam és a beruházók között és képes hosszú távú együttműködést teremteni a felek között - érvelt Iohannis, aki szerint azért kell felülvizsgálni a jogszabályt, mert hosszú távon stabil és kiszámítható szabályozásra van szükség az ágazatban, az elfogadott jogszabály ugyanis ezt nem teszi lehetővé az elnök szerint.

A parlament a fekete-tengeri földgáz kitermelésében érdekelt befektetők számára szigorított formában fogadta el jogszabályt, miután Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök kifogásolta, hogy a földgáz kitermeléséből Románia számára nem származik elég haszon. Ezért a parlament megszavazta, hogy a kitermelt gáz mennyiségének függvényében úgynevezett progresszív adózást vezetnek be. A befektetők akkor bírálták ezt a lépést.

A Fekete-tengerben több talapzatban is jelentős földgázlelőhelyet találtak, amelyekből a hatóságok becslése szerint Románia évi 18-20 milliárd köbméterre növelheti a jelenlegi 11 milliárd köbméter éves földgázkitermelését. Az egyik talapzat a Neptun, amelyet az amerikai Exxon és az osztrák OMV Petrom termelhet ki. A befektetőknek a jogszabály alapján idén kell döntést hozniuk arról, hogy megkezdik-e a nyersanyag felszínre hozását.

A fekete-tengeri földgázról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt február elején Bukarestben, és bejelentette: 2022-től lehetőség nyílik jelentős mennyiségű fekete-tengeri gáz Magyarországra szállítására, miután magyar vállalatok kötötték le a gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Liviu Dragnea korábban leszögezte, elfogadhatatlan Románia számára, hogy a teljes gázmennyiséget kétoldalú szerződéseken keresztül adják el és a teljes mennyiség külföldre jusson, így a nyersanyagból más államok, mint például Magyarország profitáljon, és az ő gazdaságukat erősítse a földgáz.
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
repules szegell iata GettyImages-1180597944