Bevásárolt a Toyota: az üzlet alapján 72 milliárd dollárt érhet az Uber
Üzlet

Bevásárolt a Toyota: az üzlet alapján 72 milliárd dollárt érhet az Uber

Portfolio
A Toyota 500 millió dollár fektet be az Uberbe annak érdekében, hogy a jövőben közösen fejlesszenek önvezető járműveket - írta a vállalat közleményében. A mostani befektetés egyben azt is jelenti, hogy 72 milliárd dollárra értékelték a világ vezető fuvarmegosztóját.

72 milliárd dollárt érhet az Uber

A tervek szerint az együttműködés keretében az Uber adja majd az önvezető rendszerét, míg a Toyota az által fejlesztett vezetéstámogató megoldásokkal száll majd be a közös munkába. Az egyes technológiák első körben a Toyota által gyártott Siennaban kaphatnak majd helyet, illetve jelenhetnek meg az Uber utazásmegosztó rendszerében 2021-ben.

A Toyota ugyanakkor azt is bejelentette, hogy továbbra is nagy erőforrásokat fordítanak majd kutatás és fejlesztésre az önvezető autózás területén, ezek eredményeit viszont nem osztják majd meg az Uberrel.

Az együttműködés elmélyítése egyébként összhangban van az Uber vezére, Dara Khosrowshahi által korábban meghirdetett stratégiával, amelynek értelmében a vállalat nem egyedül, hanem partnerek bevonásával kíván önvezető autókat fejleszteni.

A most bejelentett üzlet új életet lehelhet az Uber önvezető autózáshoz kapcsolódó projektjébe. Azt követően ugyanis, hogy egy önvezető módban közlekedő Uber-autó halálra gázolt egy gyalogost az Arizona államban található Tempe városában, több száz járművet vont ki a forgalomból a vállalat.

A bejelentés érdekessége, hogy az 500 millió dolláros beruházással 72 milliárd dollárra értékelték az Ubert.

Ez hatalmas ugrást jelent néhány hónap alatt, december végén a Softbank és partnerei szálltak be a vállalatba, akkor még csak 48 milliárd dollárra tették a cég értékét.

Nagyon nyomul a Toyota

A japán gyártó júniusban jelentette be, hogy 1 milliárd dollárral száll be a Grab nevű technológiai cégbe, amely az Uberhez hasonló utazásmegosztó alkalmazással lett népszerű Ázsiában. Ez volt egyébként eddig a legnagyobb összegű befektetés, amelyet egy autógyártó utazásmegosztó cégben invesztált.

A Grab többek között Malajziában, Szingapúrban, Vietnámban, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön aktív. A vállalat appját több mint 100 millió mobilra töltötték le, naponta 6 millió utazást bonylít és durván 6,6 millió regisztrált sofőrrel rendelkezik. A cég ugyanakkor nem csak utazásmegosztással foglalkozik, hanem kapcsolódó szolgáltatásokat is elindítottak: házhozszállítással illetve mobilfizetéssel is foglalkoznak. Egymás közötti pénzküldésen kívül éttermekben, kiskereskedőknél is használható az app fizetésre.

A Toyota a tranzakció keretében egy vezetőt delegál a Grab igazgatóságába. A tervek szerint a Toyota Mobility Service Platform részlegén fejlesztett IoT szolgáltatásait is integrálhatják a Grab appjába, mint például a Toyota telematikus biztosítását, az előre jelzett karbantartási szolgáltatást (amikor az alkatrészek várható meghibásodását az autóba épített szenzorok adataiból jósolják meg), és a Toyota finanszírozási programját.

(CNBC)
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Frankfurt Stock Exchange
Olvasta már? Nagyot emelkedett a Mol