Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup
Üzlet

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup

Mi lenne, ha akkor is tudnánk kártyával fizetni, ha egy haverunknak akarunk pénzt kölcsönadni? Erre az ötletre építette fel a Twitter vezérigazgatója a Square-t, egy olyan startupot, ami azóta már ételszállítástól kezdve bérszámfejtésen keresztül digitális boltvezetésen át egy csomó mindennel foglalkozik. Bár a cég még sosem volt nyereséges, a befektetők imádják: IPO-ja óta tízszeresére emelkedett a Square részvényeinek árfolyama.

Fizess kártyával a haverodnak

A Square-t Jack Dorsey alapította 2009-ben, a Twitter mostani vezérigazgatója, az ötlet onnan jött, hogy egy barátja el akart adni egy csapot, de a potenciális vevő csak hitelkártyával tudott fizetni, amit az eladó nem tudott elfogadni. Eredetileg Squirrelnek (vagyis mókusnak) hívták volna, de végül a Square (négyzet) mellett döntöttek, ami a társaság kártyaolvasóinak szögletes formájára és a "squaring up," (vagyis az adósság rendezése) kifejezésre egyszerre utal.

A Square húzóterméke egy kártyaolvasó, melyet bárki használhat arra, hogy bankkártyákat és hitelkártyákat el tudjon fogadni, bárhol. A kártyaolvasót egy mobiltelefonra vagy laptopra kell csatlakoztatni, melyen fut a Square alkalmazása, ha valaki fizetni akar, csak beolvassa a kártyáját a szerkezet segítségével, és az app feldolgozza a tranzakciót. Eredetileg a mobilok jack-dugójára kellett csatlakoztatni a szerkezetet, ma viszont már elég akár az app is ahhoz, hogy valaki fizetni tudjon, sőt kártya sem kell hozzá, hiszen képes például az Apple Pay mobilfizetési tranzakcióit is feldolgozni.

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup
Fotó: Square
A terminálokon kívül egy csomó másik pénzügyi és logisztikai szoftver és hardver is elérhető a Square-en keresztül:
 • A Square Point of Sale egy olyan szoftver, mellyel a hagyományos pénztárgépeket és kártyaterminálokat egyszerre akarják helyettesíteni. Nemcsak kártyaolvasásra használható, hanem készletkezelésre, az értékesítés elemzésére, adómenedzsmentre és az ügyfelek vásárlásainak nyomonkövetésére is. A Square POS képes digitális aláírásokat is fogadni és ügyfélvisszajelzéseket is tárolni. A rendszer elérhető androidos tabletekre, iPadekre (Square Stand) és a Square saját fejlesztésű eszközére, a Square Registerre is.


Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup
A Square POS. Fotó: Square
 • A Square for Retail a korábbi termék, a Point of Salet továbbgondoló alkalmazás; lényegében egy központi, bolthálózat menedzsment-alkalmazásról van szó, ami képes készletek kezelésére, logisztikai feladatok megszervezésére, árurendelésre, bevétel- és nyereségelemzésre és az alkalmazottak kezelésére is.
 • A Square Capitalon keresztül az eladók hitelt is vehetnek fel.
 • A Square Cash mobilfizetési app segítségével az ügyfelek tárolhatnak pénzt, vásárolhatnak és vehetnek akár bitcoint és más kriptopénzeket is.
 • A Square Online Payrollon keresztül automatikusan menedzselni lehet az alkalmazottak és alvállalkozók fizetését és az ezzel járó adminisztrációt és adózást is.
 • Ezen kívül a Square ajánl ajándékkártyákat, p2p pénzátutalást appokon és a weboldalukon keresztül, egy online időpont foglalási alkalmazást és egy boltokat és beszállítókat összekapcsoló platformot is.

Jelenleg a Square az Egyesült Államokban, Japánban, Kanadában és az Egyesült Királyságban érhető csak el. Összesen körülbelül két millióan használják.

Elkérik az árát

A szolgáltatás persze nincs ingyen:
 • bár a jack-dugós mágneskártya-olvasót a Square ingyen kiszállítja,
 • a chipkártyás Square Reader már 49 dollár,
 • a Square Stand, egy tabletet értékesítési ponttá alakító rendszer pedig 169 dollár.

A szolgáltatás igénybevétele után a Square minden kártyás tranzakcióból legombol 2,75%-ot és minden olyan tranzakcióból 3,5%-ot, melynél beüti a kártya adatait a vásárló és nem érinti vagy húzza le a kártyát.

Ha valaki Square Registert, a cég saját "tabletjét" használja, 2,5% + 10 centes díjat fizet csak tranzakciónként, viszont havi 49 dolláros használati díjat is ki kell fizetnie.

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup
A Square Register. Fotó: Square
Ahogy korábban említettük, a Square hitelezéssel is foglalkozik a Square Capitalon keresztül: ez a platform hasonlóan működik, mint az Amazon Lending; csak céges ügyfeleknek elérhető, akik a Square-rel való együttműködésük alapján jogosulttá válhatnak a finanszírozásra. 500-tól 100 ezer dollárig terjed a kihelyezett hitelek volumene, összesen már mintegy 3,1 milliárd dollárnyi forrást helyezett a kkv-szektorba a pénzügyi intézmény.

A törlesztés automatikusan zajlik a Square-en keresztül átfolyó értékesítési volumenből, a kamatozást személyre szabják.

A fizetésekkel foglalkozó Payroll díja alvállalkozónként 5 dollár havonta, alkalmazottak esetén pedig 29 dollár havonta + 5 dollár / fő.

Dől a pénz

A Square 2015 novemberében került tőzsdére, 9 dolláros árfolyamon. Akkor vett és azóta tartotta befektetését, megtízszerezhette pénzét, hiszen jelenleg egy Square-részvény 91 dollárt ér. A cég piaci kapitalizációja jelenleg 36,38 milliárd dollár.

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup
A Square részvényeit egyébként annak ellenére zsákolják, hogy a vállalatnak még egy nyereséges éve sem volt eddig. Bár árbevételük már 2,2 milliárd dollár volt tavaly és veszteségük is csökken, még mindig nem voltak profitábilisak.

Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup


Felejtsd el, amit a fizetésekről tudsz: teljesen új korszakot nyitott egy startup
A rossz eredményt a befektetők mindezek ellenére nem fájlalják, hiszen a cég bevételei folyamatosan növekednek, a cég vezetése pedig a növekedésre, R&D-re fordítja a pénzt. A stratégiának úgy tűnik, meg is van az eredménye: a Square Cash például már gyorsabban növekszik mint a PayPal Venmeója. Sok elemző úgy véli, ez a szolgáltatás lesz hamarosan a cég húzóterméke, ami akár a Kínában már népszerű mobilfizetést is popularizálhatja az Egyesült Államokban:A Square növekedése egyébként nemcsak organikus, a startup számos vállalatot felvásárolt már: övék többek közt a Weebly e-kereskedelmi lánc, a Caviar ételkiszállítási vállalat és a BookFresh időpontfoglalási alkalmazás is. Ezeknek egy részét (például a BookFresht) a Square már integrálta is rendszereibe.

Most akkor vegyek?

Bár még évek kérdése, mire Magyarországra is eljut a Square vagy valamilyen hasonló megoldás, befektetői szempontból mégis érdekes az amerikai startup, hiszen részvényeivel a NYSE-en akár mi is kereskedhetünk.

A Square árfolyama csak idén több mint 150%-ot emelkedett, ami hatalmas ugrásnak felel meg, az elemzők véleménye viszont megosztott a kilátásokat illetően:
 • Az Investor Place szerint a Square részvényei már túlvetté váltak, 70%-kal a 200 napos mozgóátlag fölött kereskednek. Úgy vélik, ha valaki a beszálláson gondolkozik, érdemes inkább várnia, míg elcsitul a vállalat körüli hype és akkor beszállni, ha egy kicsit visszaesik az árfolyam. Ők 85 dolláros szintet látnak jó vételnek, most egy Square-papír 91,25 dollárt ér.
 • A CFRA elemzői még ennél is sötétebb képet látnak: még augusztusban azt nyilatkozták, hogy semmi nem indokolja a Square értékeltségét (pedig akkor még csak 71 dollárt ér) és várhatóan a startup papírjai egészen 58 dollárig vissza fognak esni.
 • Van viszont, aki optimista: a Guggenheim a Square-t a legjobb ötletnek nevezte a fintechpiacon, 12 hónapos célárukat pár napja 100 dollárra módosították. A Guggenheim lépését 10%-os rali követte.


A Portfolio cikksorozatot indított, melyben bemutatjuk a legnagyobb fintechcégeket; olvashat többek közt olyan innovátorokról, mint az N26, a Transferwise, a Raisin, a Erste George, a Lemonade, a RobinHood vagy a Revolut. Írtunk többek közt még a legnagyobb banki blockchain-projektekről, illetve a nemzetközi és a magyar biztosítói innovációkról is.

Források: Reuters, Nasdaq, Motley Fool, CNBC, Square, Investor Place, Wikipedia.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde