Év végén vethetik be a bankgyilkos csodafegyvert Magyarországon
Üzlet

Év végén vethetik be a bankgyilkos csodafegyvert Magyarországon

Sokan várták, de úgy tűnik, még pár hónapot várniuk kell azoknak, akik abban reménykedtek, hogy a Revolut segítségével olcsón fognak tudni forintról más devizákra váltani: a startup legjobb esetben is csak az év végén indítja el magyarországi szolgáltatását. Helyette inkább Amerikára koncentrálnak, ahol viszont nagyon nagy fába vágják a fejszéjüket - tudtuk meg Andrius Biceikától, a Revolut értékesítési igazgatójától.

Miért is ilyen menő ez a Revolut?

Jelenleg 3 millió felhasználója van a Revolutnak világszerte, hivatalosan csak az EU-ban működik. Naponta 7000 új számlát nyitnak a startupnál, melyet többek közt olyan tőkealapok támogatnak, mint az Index Ventures, a Ribbit Capital és a DST Global.

A cég alapvetően prepaid-kártyákkal kezdett el foglalkozni, de hamarosan várhatóan egy olyan neobankká növi ki magát, melyen keresztül átutalástól kezdve kriptopénzeken keresztül részvénykereskedésig mindennel lehet foglalkozni. Jelenleg foglalkoznak többek közt:
  • prepaid kártyákkal, melyeket többnyire ingyenesen lehet használni a világ számos országában (fizetéskor 5000 eurós, ATM-es készpénzfelvételkor 200 eurós összeghatárig),
  • nemzetközi átutalásokkal,
  • kriptopénz-kereskedelemmel (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, stb., a váltás költsége 1,5%),
  • személyek közti (P2P) hitelezéssel (500-2500 font közt, 12-60 havi futamidőre),
  • és utas-, telefon-, baleset-, és életbiztosításokkal.


A Revolut nagy előnye akkor domborodik igazán ki, ha az ügyfél gyakran jár külföldre. Míg például Magyarországon mind a bankok, mind a valutaváltók a bankközitől eltérő (jellemzően jóval drágább) árfolyamon váltják a devizát, valutát, a brit startup bankközi árfolyamon teszi ezt. A bankkártyás vásárlás mellett egy bizonyos összegig a készpénzfelvétel is ingyenes, és a Revolut ügyfelei plusz kedvezményekben is részesülhetnek, ha az egyébként díjmentes számlát upgradelik prémium számlára. Nemrég piacra dobtak egy fémből készült bankkártyát is, ami a vásárlások után kriptopénzt térít vissza a felhasználóknak, erről itt írtunk:

Késik a magyar nyitás

Idén márciusban jelentette be a Revolut, hogy hamarosan hivatalosan is megnyitja kapuit magyar ügyfeleknek, ami azt jelenti, hogy forintban feltölthető szolgáltatást indít és felállít egy hazai ügyfelekkel foglalkozó, lokális csapatot is. A nyitás egyik feltétele a megfelelő ügyfélszám elérése volt, a Revolut csapata 2018 végéig 100 ezer felhasználót akart felszívni a magyar piacról, úgy, hogy az év elején még alig 12 ezer ember használta a forintra még nem optimalizált szolgáltatást. A bejelentésről itt írtunk:A bejelentés nagy vihart kavart, hiszen jelenleg a magyar ügyfeleknek nem elérhető a Revolut egyik fő előnye, a banki árfolyamnál jóval kedvezőbb, középárfolyamon való devizaváltás lehetősége, melyre egy prepaid-kártya feltöltésén keresztül van lehetőség. Most a Revulothoz forintban beutalt összegeket a hagyományos pénzügyi intézmények váltják át, így nem tudjuk élvezni a startup legnagyobb előnyét, hiszen az átváltás a kedvezőtlenebb, pénzintézetek által alkalmazott árfolyamon történik.

A helyzeten az segítene, ha a Revolut nyitna egy magyar számlát és szerezne egy magyar IBAN-t is, ez viszont az előzetes bejelentéssel ellentétben valószínűleg csak az év végén vagy 2019 elején fog megvalósulni, így a forintos feltöltésre is csak ezután lesz lehetőség.

A bevezetés egyelőre azért várat magára, mert a startup sokkal nagyobb piacokat nézett ki magának: az Egyesült Államokban és Kanadában terjeszkednének, úgyhogy minden erőforrásukat ide összpontosítják.

Azóta egyébként, hogy márciusban bejelentették szolgáltatásukat, 8000 fővel, 20 ezer főre bővült a Revolut magyar ügyfélportfóliója. Vélhetően többségüknek van lehetősége euróban feltölteni a prepaid kártyáját vagy a kriptopénzkereskedés lehetősége izgatja őket. A kitűzött, 100 ezer fős ügyfélkör az év végéig viszont valószínűleg nem lesz meg, kivéve, ha a forintos feltöltési lehetőség addig elindul - Biceika szerint ugyanis ebben az esetben radikális ügyfélszám-növekedés figyelhető meg a helyi piacokon.

Cél az újvilág meghódítása

A Revolut legnagyobb projektje most az amerikai terjeszkedés, a startup tervei szerint már idén október és december között megnyitja kapuit a tengerentúlon.

Nik Storonsky, a Revolut vezérigazgatója a TechCrunchnak nyilatkozta, hogy körülbelül 60 ezer ember van várólistán az Egyesült Államokban és várja, hogy elérhető legyen Európán kívül is a startup szolgáltatása.

Ezen kívül a Revolut egy ingyenes részvény- és ETF-kereskedési alkalmazást is indítana Wealth néven, ez várhatóan 2019-ben lesz elérhető. A szolgáltatással nemcsak a hagyományos brókerekkel, hanem olyan ingyenes részvénykereskedési startupokkal is versenyre kelne, mint a Robinhood vagy a Trading212. Előbbi az Egyesült Államok piacáról körülbelül négymillió felhasználót szívott már most fel. Azt egyelőre nem tudni, hogyan tervez profitálni a Revolut az új szolgáltatásból, a Robinhoodnál úgy működik a rendszer, hogy a befektetők készpénzállományát befekteti a cég rövid állampapírokba, bankbetétekbe, a hozamot pedig megtartja magának.

Ezen kívül a startup európai banklicencet is igényelt, elmondásuk szerint várhatóan az év végéig dönt az EKB, meglapják-e ezt.

Amerika és Kanada mellett egyébként a Revolut Szingapúrban is terjeszkedik, vélhetően ez lesz a startup hídfőállása az ázsiai hódításhoz, bár erről hivatalosan a cég még nem kommunikált.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény