Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!
Üzlet

Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!

Major András
Átadták Magyarország legújabb nagy naperőművét Százhalombattán. A MET csoport Dunai Solar Park névre keresztelt, 17,6 megawattos kapacitás jelenleg a legnagyobb az országban, a Mátrai Erőmű három éve működő 16 megawattos naperőművét megelőzve. A naperőmű várható éves termelése 25 gigawattóra lesz, ami közel 9000 háztartás áramellátását képes fedezni; ezzel mintegy 9 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást vált ki évente a fosszilis termeléssel összevetve - ez megfelel kétezer személyautó éves emissziójának.
A napenergia hazai kilátásairól, illetve a MET csoport fejlesztési terveiről a Portfolio november 6-i Energy Investment Forum 2018 konferenciáján első kézből tájékozódhat Szabó Gergelytől, a MET csoport országigazgatójától. Még nem késő jelentkezni!

A Dunai Solar Park a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg 40 hektáron, 25 millió euró értékű beruházás keretében, amit a MET csoport részben egy 5 milliárd forintos piaci alapú, 15 éves banki projektfinanszírozási hitelkeret bevonásával, állami támogatás nélkül hajtott végre, míg a fennmaradó tőkét a MET csoport biztosította. Egy hasonló projekt megtérülése tíz év, a Dunai Solar Park várható élettartama azonban legalább 25 év, az első húsz évre a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt. A beruházást a MET Dunai Solar Park Kft. végezte, a társaság 100 százalékos tulajdonosa a Dunamenti Erőmű Zrt. többségi részvénycsomagját is birtokló MET Power AG. Az üzemeltetést a Solarpro konzorcium végzi, ebben a MET mellett az MVM OVIT Zrt. szakemberei is részt vesznek.

Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!
A beruházás előkészítése 2016 elején, a tervezési-engedélyezési folyamat pedig 2016 augusztusában kezdődött, a 2018 augusztusában indult sikeres tesztidőszak után a Dunai Solar Park kereskedelmi üzemben termel. A beruházás tervezett menetrendjét sikerült tartaniuk a kivitelezőknek, az időjárás ugyanakkor kihívásokat okozott a tereprendezés időszakában; a márciusi hóesés nem kedvezett a földmunkagépeknek, illetve a talajtömörítési munkálatoknak - ebben a hónapban kellett volna átadni a területet az erőmű telepítésére, tehát egy kicsit összetorlódtak a dolgok - fogalmazott Horváth Péter, a MET Dunai Solar Park Kft. ügyvezetője, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója a pénteki átadáson.


Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!
Így álltak a munkálatok nyár elején.
Korábbi cikkünk, illetve a galéria eléréséhez katt a képre!

A beruházási költségeknek az erőművek talán legfontosabb alkatrészeinek számító panelek mintegy 40 százalékát teszik ki. Ezek ára az elmúlt öt-hét évben kevesebb mint felére esett. Az erőmű több mint 76 ezer 280 wattos fotovoltaikus panelből áll. Ilyenekből állnak össze például a háztartási kiserőművek is, bár az iparág gyors fejlődésének köszönhetően a gyártóktól már 330 wattos egységek is rendelhetők. A panelek természetes amortizációja és cseréje során, a tartalék-alkatrész készletek felhasználása után már a Dunai Solar Parkba is ilyen, nagyobb teljesítményű egységek kerülhetnek majd.

Az építkezésről készült videó:
A beépített polikristályos napelemek körülbelül 18 százalékos hatásfokúak, a beérkező napsugárzás ekkora részét hasznosítják. A panelek 25 Celsius-fokon adják le a legnagyobb teljesítményt, e felett fokonként mintegy 0,8 százalékkal csökken a teljesítmény, amely elsősorban a besugárzástól függ. A gyártók teljesítmény- és élettartamgaranciát adnak a panelekre, és vállalják, hogy az induláskori teljesítmény 80 százaléka még húsz év múlva is rendelkezésre áll majd. A felügyeleti rendszer inverterenként, illetve fűzérenként (22 sorba kapcsolt fotovoltaikus panelből álló úgynevezett string) képes figyelemmel kísérni az üzemállapotot, a termelést, ennek, illetve a besugárzásmérő jelzéseinek alapján lehet következtetni arra, ha valahol rendellenesség lép fel. Ezen túl egyéb diagnosztikai, például hőkamerás vizsgálatok is végezhetők. A panelek cseréje rendkívül egyszerű, az alkalmazott úgynevezett bypass diódák azonban azt is lehetővé teszik, hogy ha valamelyik sorba kötött panel meg is hibásodna, akkor is át tud folyni rajta folyni a villamos energia.


Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!
A naperőmű sematikus rajza. Nagyobb ábráért katt!

A Dunai Solar Park a MET csoport első megújuló energia-beruházása, a vállalat pedig további hasonló befektetéseket tervez, így összesen 50-100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon. A Dunamenti Erőmű területén több helyszínen még összességében körülbelül 5 MW kapacitás lehet telepíthető a MET szerint. Az erőmű központi transzformátorát a naperőmű-építéshez kapcsolódóan szintén fejlesztették, és a munkát úgy tervezték meg, hogy a transzformátor akár a jövőben még létrejövő további termelő-kapacitásokat is ki tudja szolgálni. A társaság a környező országokban is több megújuló energiás beruházási lehetőséget vizsgál, és a napenergia mellett a szélenergiában is lát lehetőséget, amit a viszonylag könnyű kezelhetőség, a technológia könnyű skálázhatósága is támogat - közölte Horváth, aki azonban konkrétumokat nem említett.

Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!


Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!

Címlapkép: Szekeres Máté
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
An electrical charging port sits on the bodywork of a Kuga Vignale hybrid automobile displayed during a Ford Motor Co. launch event in Amsterdam, Netherlands, on April 2, 2019.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
posterminal bankkartya card