Napelemek: visszavágták a támogatás időtartamát
Üzlet

Napelemek: visszavágták a támogatás időtartamát

Portfolio
Januártól jelentősen csökken a kötelező átvételi, valamint a prémium típusú támogatás időtartama az újonnan megállapítandó támogatási jogosultságú hazai napelemes beruházások esetében.
A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia működési támogatásának mértékéről szóló 13/2017. (XI. 8.) MEKH rendelet módosításáról szóló rendelet a Magyar Közlöny 169. (november 6-i) számában jelent meg. A rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba; az időtartam a támogatási jogosultság megállapításának dátumától számítandó.

A rendelet értelmében a kötelező átvételi jogosultságra vonatkozó támogatási időtartam napelemek esetében az eddigi 20 évről 14 év 4 hónapra csökken.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökének rendelete a hulladéklerakóból származó gázból áramot előállító beruházások esetében 6-ról 5 és fél évre csökkenti a kötelező átvételi támogatás időtartamát.

A változás érinti a pályázati eljárás alá nem tartozó, prémium típusú támogatások időtartamát is.

Napelemek esetében 20 évről 15 év 5 hónapra csökken a támogatási időtartam, hulladéklerakóból származó gáz esetében 5 évről 4 év 1 hónapra.

A szilárd biomassza és biogáz esetében a támogatási időtartamok nem változnak.

Módosul a barna prémium keretében adott támogatás mértéke is, a biogázból (ide nem értve a hulladéklerakóból származó gázt és a szennyvízkezelő létesítményben előállított gázt) előállított villamos energia támogatott ára 27,61 Ft/kWh-ról 28,38 Ft/kWh-ra emelkedik.

A változás összhangban van a Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára által a Portfolio november 6-i konferenciáján mondottakkal: az államtitkár arról beszélt rendezvényünkön, a napelemes beruházások költségcsökkenését érvényesíteni kell a támogatások alakításában is.

December 5-ig kérhető az elutasított kérelmek elbírálása Azok, akik kötelező átvételre vagy pályázati eljárás alá nem tartozó zöld prémiumra nyújtottak be kérelmet, de a 2018. évi támogatási keret kimerülése miatt kérelmüket elutasították, a MEKH rendelet kihirdetését követő egy hónapon belül - 2018. december 5-ig - kérhetik beadványuk új feltételek szerinti elbírálását a következő évre meghatározott korlát terhére. Ebben az esetben a MEKH közlése szerint a korábban elutasított kérelem beérkezésének eredeti dátumát veszi alapul. A nyilatkozatot 2018. december 5-ig lehet benyújtani, kizárólag abban az esetben, ha ezen dátumig a METÁR kérelem támogatási keret kimerülése miatti elutasítása már véglegessé vált. Az elutasítás azt jelenti, hogy a MEKH a határozatban megállapította, hogy a kérelem megfelelt minden szükséges feltételnek, de a jogszabályi korlát miatt mégsem adható támogatás.

nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény