Előfizetői tartalom

Drámai változást okoz a nap- és szélenergia, de így sem kerülhetjük el a katasztrófát

2040-ig világszerte a nap- és szélenergia válik a domináns villamosenergia-forrássá; az olajfogyasztás előbb tovább emelkedik, majd visszafordíthatatlanul csökkenni kezd; a szén pedig végül Kínában is elkezd majd visszaszorulni. Ezzel együtt a tiszta energiaforrásokra való átállás még mindig nem történik elég gyorsan ahhoz, hogy elkerülhessük a katasztrofális mértékű klímaváltozást - hacsak a világ kormányai nem hoznak olyan erőteljes új politikai döntéseket, amelyek tovább mérsékelik a szén-dioxid-kibocsátást. Nagyjából ez a konklúziója a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) héten kiadott új éves jelentésének.

A villamosenergia-szektor olyan drámai átalakuláson megy keresztül világszerte, amelyre több mint egy évszázados történelme során eddig nem volt példa - szögezi le a jelentés (World Energy Outlook), kiemelve, hogy a változás egyik legfontosabb faktorát a szél- és napenergia gyors előretörése jelenti. Az elmúlt öt évben a napenergia átlagos költsége 65 százalékkal mérséklődött...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái