Ijesztő ízelítőt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben
Üzlet

Ijesztő ízelítőt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben

Kereskedelmi háború, Brexit, Fed kamatemelés, csak néhány azon témák közül, amik alaposan megmozgatták idén a tőzsdéket. És ezek a sztorik egy darabig még velünk maradnak, a volatilitás garantált. Nehéz lesz a buy and hold stratégiával pénzt keresni.

Buy and hold, mindenkor

A buy and hold, vagyis venni és tartani egy passzív részvénybefektetési stratégia, ami abból az alapfeltevésből indul ki, hogy megfelelően hosszú időtávon a részvényekkel több pénzt lehet keresni, mint más eszközosztályokba, például kötvényekbe fektetve. A stratégiát követve a befektetőnek nem kell mást tenniük, mind a szokásos részvénypiaci fluktuációt figyelmen kívül hagyva részvényeket (részvénypiaci ETF-eket stb.) vásárolni, és azokat évekig tartani. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lenne fontos az időzítés, hogy ne lenne érdemes a bevásárlásokat a kisebb-nagyobb korrekciók alkalmával megvalósítani, de a stratégiát követők alapvetően abból indulnak ki, hogy a trend felfelé van, ha előfordulnak is nagyobb esések, megfelelően hosszú időtávon a részvények árfolyama úgyis emelkedik.

Arról, hogy az elmélet csak komoly megkötésekkel alkalmazható, és többek között nagyon nem mindegy az sem, hogy melyik részvényre jut a befektetők választása, tudnának mesélni például azok, akik még mindig tartják azokat a nyugat-európai bankrészvényeket, amiket a 2008-as válság előtt vásároltak, de azok sem lehetnek túlságosan boldogok, akik a diverzifikáció jegyében egy szélesebb részvénypiacba, például a japán Nikkei indexbe fektettek az 1980-as évek végén, az ő befektetésük az elmúlt évek ralija ellenére még mindig bőven víz alatt van.

De, hogy a buy and hold sikeresen is tud működni, jól mutatja a Berkshire Hathaway példája, a világ egyik leggazdagabb emberének, Warren Buffetnek a cége úgy nőtt több mint 500 milliárd dollár piaci értékűre, hogy egymás után szereztek részesedést nagy, elsősorban amerikai cégekben, és évekig tartották a befektetéseiket, de azok is jól járhattak, akik 2009 óta valamelyik vezető részvényindexbe fektettek, a részvényárfolyamok a legtöbb piacon már egy évtizede emelkednek.

Valami megváltozott

A gyengébb tőzsdéken (pl. kínai) idén év elején, a kevésbé gyengéken (pl. nyugat-európai) nyáron, a legerősebbeken (amerikai részvénypiacok) pedig idén ősszel valami elromlott, egymás után fordultak le a csúcsokról a világ vezető részvényindexei, és bár egyelőre nem érdemes temetni az egy évtizede tartó részvénypiaci ralit, de amekkora ütést kaptak a tőzsdék, abból nehéz lesz gyorsan felállni, és ami fontosabb
az talán erős, hogy a buy and hold halott (a stratégiát egyébként az elmúlt években már többször eltemették), de a következő hónapokban (években?) sokkal nehezebb lesz pénzt keresni vele.

Olyan mértékben megnőtt a volatilitás a tőzsdéken, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Vegyük például az S&P 500-at. Miközben hónapokig alig volt mozgás napi vagy akár heti szinten, október óta nem ritkák a 150-180 pontos hetek (napi minimum-maximum), vagyis heti szinten simán mozog akár közel 7 százalékot is a világ egyik vezető részvényindexe. És nem csak az az ijesztő, hogy mekkorát mozog, hanem az is, hogy mennyire random a mozgás. Sokszor pont akkor pattan fel, amikor már minden arra utal, hogy masszív esés lesz, és akkor fordul le, amikor már éppen újra úgy tűnik, folytatódik a bull piac.

Ez történt október végén is, amikor egy hét alatt több mint 5 százalékot esett az S&P 500, ráadásul a 2700 pont körül húzódó fontos technikai szint is elesett, és hosszútávon még szó sem volt túladottságról, vagyis akár nagyobb esésé is jöhetett volna,

Ijesztő ízelítőt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben
ehelyett két olyan hét következett, amiben az aljától a tetejéig 8 százalékot ugrott felfelé az index,

Ijesztő ízelítőt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben
azóta pedig egymást váltják az egyre nagyobb felfelé és lefelé tartó gyertyák, pont akkor váltva az irányt, amikor már túl jól vagy éppen túl rosszul kezd festeni a grafikon. Frusztráló.

Ijesztő ízelítőt kaptunk abból, mi vár ránk 2019-ben
Az S&P 500 idei teljesítménye jól előre jelzi, mire számíthatunk a következő időszakban: úgy nullás az idei teljesítmény, hogy állt már -5 és +10 százalékban is az index értéke.

Gondok, amik nem oldódnak meg gyorsan

És hogy miért gondolom, hogy nagyon távolról nézve irány nélküli csapkodás jön a tőzsdéken? Egyszerűen túl sok olyan téma mozgatja a tőzsdéket, ami még hónapokig tematizálni fog, ami nem oldódik meg egyik pillanatról a másikra.

Mik ezek? Csak néhány példa:
Kereskedelmi háború: Donald Trump komolyan gondolja, hogy rendezi az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatait, szerinte a megoldás az, hogy a fontosabb kereskedelmi partnerekkel, főként azokkal szemben vet ki importvámokat, amelyekkel szemben magas a kereskedelmi deficit. A vámháború már hónapok óta tart, főként az Egyesült Államok és Kína között, már több tízmilliárd dollár értékű importra vetettek ki vámot a felek. Bár december elején 90 napos tűzszünetben állapodott meg a két nagyhatalom, és úgy tűnik, Kína csökkentené az Egyesült Államokból importált autók vámját, a Trump szájízének megfelelő kereskedelmi megállapodástól még hónapokra lehetünk.

Fed kamatemelés: Szeptember végi ülésén az amerikai jegybank 25 bázisponttal 2-2,25 százalékra emelte az irányadó kamatsávot, azóta a befektetők azt találgatják, legközelebb mikor, azt követően pedig milyen ütemben emel kamatot a Fed. A jegybank a december 18-19-i ülésén nagy valószínűséggel 25 bázisponttal 2,25-2,50 százalékra emelheti a kamatsávot, azt követően viszont nagy a bizonytalanság, 2019 úgy fog indulni, hogy hónapokon keresztül minden jegybanki megnyilvánulásból azt akarják majd kiolvasni a befektetők, mennyire lesz agresszív a Fed a kamatemelésekkel.

Brexit: A végtelen történet, aminek a lezárása akár még évekig is eltarthat. Ha minden a leggördülékenyebben megy, akkor is legkorábban március 29-én kerülhet sor a Brexitre, addig azonban még nagyon sok minden történhet, ugyanis többek között január közepén a brit alsóháznak, jövő év március végéig pedig az Európai Parlamentnek is szavaznia kell. Theresa May és kormánya egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy március 29-én sor kerüljön a Brexitre, és a jövő év május 23-26-i európai parlamenti választások miatt az EU számára is fontos lenne a jövő tavaszi lezárás. A folyamatnak azonban jövő év márciusban sem lesz vége, ugyanis csak akkor kezdődhetnek el a kereskedelmi tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, és megkezdődik az a 21 hónapos átmeneti időszak, amikor az Egyesült Királyság és az EU közötti legtöbb reláció továbbra is érvényben marad (munkavállalók unión belüli szabad mozgása, vámúnió, egységes piac stb.). Az átmeneti időszaknak elviekben 2020. december 31-én kellene befejeződnie, de kevesen gondolják, hogy a brit-uniós kereskedelmi tárgyalásokat addig le lehetne zárni, vagyis a teljes folyamat még évekig eltarthat.

FAANG-részvények: Az elmúlt években a tőzsdei ralit a nagy amerikai tech cégek (FAANG: Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (Google)) részvényei vezették, amiknek a részvényárfolyama nagyot esett az elmúlt hónapokban. Nem is véletlenül, részben a nagy adat- és politikai botrányok miatt a szabályozói környezet vélhetően szigorodni fog (hogy ez elkerülhetetlen, arról Tim Cook is beszélt egy hónapja), a kereskedelmi háború elmélyülése és az amerikai-kínai viszony megromlása sem kedvezett az amerikai tech cégeknek, amelyeknél a növekedés is lassult az elmúlt évekhez képest. A FAANG-részvények szenvedése is nyomás alatt tarthatja a világ részvénypiacait a következő hónapokban.


Címlapkép: Shutterstock
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter