Előfizetői tartalom

Olyan problémákat szül a készpénz kivégzése, amire nem volt példa a történelemben

Mi csak álmodhatunk egyelőre arról, ami Kínában vagy Svédországban már problémát okoz: az elektronikus fizetések olyan szinten terjedtek el a vásárlók körében, hogy a készpénzt már nem minden boltban hajlandóak elfogadni. Pedig Kínában egyenesen törvényellenes, ha egy boltban a készpénzt nem fogadják el fizetési eszközként, míg Svédországban és Magyarországon elviekben akár erre is volna lehetőség. Vannak, akik a digitalizált pénzügyekből reménytelenül kiszoruló idősekért aggódnak, a svéd jegybank pedig arra hívja fel a figyelmet, egy válság idején nagy bajt okozhat, ha a jegybank adósságának minősülő készpénz híján a bankrendszer kezében összpontosul egy ország teljes pénzforgalma.

A készpénzmentesítés előnye, hogy az elektronikus pénzforgalmi infrastruktúra nagyobb kihasználtság mellett jóval olcsóbban üzemeltethető össztársadalmi szinten, mint a készpénz-infrastruktúra, ráadásul sok szempontból biztonságosabb és kényelmesebb is, és kisebb teret enged a fekete és szürkegazdaságnak. De a készpénzzel hamarosan leszámoló társadalmakban már előbújnak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés