Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed
Üzlet

Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed

Turzó Ádám Pál
Január 1-jével a 20 ezer forint alatti tranzakciókra nem szed tranzakciós illetéket az állam. Megnéztük, átadták-e a bankok ezt a kedvező adóváltozást az ügyfeleiknek, és meglepő eredményre jutottunk.
2019. január 1-jétől változik a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól. Az állam komoly bevételt szerez ebből az adóból: az előirányzat 2018-ban 204 milliárd volt a költségvetési törvényben, míg 2019-ben 228 milliárd forintot várnak úgy is, hogy a 20 ezer alatti tranzakcióknál elengedik az illetéket.

Az elektronikus pénzforgalom a bankoknak jó biznisznek számít, a szeptember végéig tartó 12 hónapos időszakban összesen 523 milliárd forint bevételre tettek szert (igaz, ennek kb. két-ötöd részével tranzakciós illeték formájában a költségvetést duzzasztották).

Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed
Bár a tranzakciós illetéket közvetlenül a bankoktól szedi be az állam, a tranzakciós illeték terhét a gyakorlatban az ügyfelekre terhelik a pénzintézetek.

Most a bankok részéről logikus lépés lenne, hogy a tranzakciók értékével arányos 0,3 százalékos átutalási díjat - amely jórészt egyébként is a tranzakciós illetékkel egyezik meg - eltöröljék januártól (legalább a 20 ezer forint alatti tranzakciókra). Persze megtehetik, hogy nem törlik el, de a változtatás akkor éri el igazi célját (amely végső soron a készpénzforgalom elektronizálása), ha a mostani csökkentést teljes mértékben átadják az ügyfeleknek.

Mivel nem ismerjük a részletes átutalási adatokat és ügyfélszokásokat, nehéz lenne megbecsülni, a lépés miatt mennyivel lehetnének olcsóbbak az átutalások, ugyanakkor 10 bank esetében megnéztük, a hirdetményekben láthatunk-e emiatt változásokat. A hirdetmények alapján a tranzakciós illeték továbbra is változatlan formában terhelésre kerül a következő bankoknál:
  • Erste Bank,
  • Sberbank,
  • UniCredit Bank


Nem egyértelmű a helyzet három banknál:
  • Csökkent az átutalások díja az OTP Banknál, de nem egyértelműen a jogszabály hatására.
  • A CIB Bank hirdetményében akcióként szerepel a könnyítés az idei év végéig.
  • A Gránit Bank a tranzakciós illetéknek megfelelő összeget bizonyos számlacsomagok esetén sohasem számolta föl az ügyfelek részére, így azt elengedni ("benyelni") sem tudja.


Az alábbi bankok pedig egyértelműen elengedik az illetéket a mostani könnyítésnek megfelelően:
  • Budapest Bank
  • Raiffeisen Bank
  • MKB Bank
  • K&H Bank


Hiába csökkentették a tranzakciós illetéket, több bank is lenyeli a pénzed
Forrás: MNB
A kormány a tranzakciós illetéket kétséget kizáróan a jövőre induló azonnali átutalási rendszerre épülő új szolgáltatások támogatása céljából engedi el a 20 ezer alatti átutalásoknál, hogy ezzel is ösztönözzék az új típusú elektronikus tranzakciókat. Ráadásul a központi tranzakciós infrastruktúra bankok által fizetendő költségét január 1-jétől a GIRO átalakítja csomagárazásra. A bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján éves fix rendszerhasználati díjat fizetnek a GIRO-nak havi részletekben.

Már több elemzésünkben is írtunk arról, hogy mindezek miatt a banki átutalások árazása nagyban változhat idén, szerintünk az lenne logikus lépés, ha a csomagárazás felé mozdulnának el a bankok, és összességében olcsóbban adnák az átutalásokat. Az átutalási díj szinten tartásával ugyanis nem érvényesül a kormány célja, hogy erősítse az elektronikus pénzhasználatot a készpénzzel szemben.

Új bankszámlát nyitnál? Használd ezt a kalkulátort?
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
online bolt_shutter