Új részletek a nyugdíjbotrányról - Kiderült, kik mentették meg az időseket
Üzlet

Új részletek a nyugdíjbotrányról - Kiderült, kik mentették meg az időseket

A bankok múlt pénteken - a Magyar Államkincstár hibája miatt - tovább nyitva tartották rendszereiket, hogy a több csomagban, a normál zárás után is a bankokhoz érkező nyugdíjátutalásokat jóváírják az ügyfelek számláján. Több bank alkalmazottai túlóráztak is emiatt, a szokásos üzemidőt kitolták. A nyugdíjak a nekünk küldött banki válaszok szerint már pénteken a számlákra kerültek így, igaz, az erről szóló sms-eket sok esetben csak hétfőn kapták meg az ügyfelek. A MÁK ugyan jogszabályi határidőre teljesítette az átutalásokat, de amelyik nyugdíjasnak nem volt kártyája, az a MÁK hibája miatt - ha nem kereste fel valamelyik korltozott számban rendelkezésre álló, hétvégén is nyitva tartó fiókot- legkorábban hétfőn juthatott a pénzéhez péntek helyett.
A Magyar Államkincstár pénteken nem állt ki a nyugdíjasok és a sajtó elé, hogy elmondja, miért nem kapták meg már reggel a nyugdíjasok a nyugdíjukat, mi megtudtuk: a MÁK rossz értéknappal küldte el a tranzakciókat. A háttérben a GIRO-val együtt persze nagy erőkkel dolgoztak azon, hogy az állami kifizetésekre fenntartott éjszakai rendszerből a lakossági átutalásokra létrehozott napközbeni átutalási rendszerre tereljék át nyugdíjátutalásokat, és ezzel legalább papíron, jogszabály szerint teljesítsék a nyugdíjak kiküldését.

Csakhogy törekvésük édeskevés lett volna, ha a bankok nem tartják nyitva péntek este a számlavezető rendszereiket, hogy még aznap jóvá is írják az ügyfelek számláján az átutalásokat.

Voltak, akik már napközben, délután megkapták a nyugdíjukat, azonban az átutalások több csomagban érkeztek a bankokhoz, még este 7 óra körül is fogadtak, és 21 óra után is jóváírtak az ügyfelek számláján tranzakciókat - derül ki a négy legnagyobb lakossági ügyféllel rendelkező bank, azaz a Budapest Bank, az Erste, a K&H Bank és az OTP Bank kérdéseinkre küldött válaszaiból, illetve az olvasóinktól kapott több száz levélből. "Az OTP Bank múlt hét pénteken a MÁK-tól beérkező nyugdíjakat több hullámban kapta meg, amelyeket haladéktalanul jóváírt a nyugdíjas ügyfelek számláin, és még aznap minden érintett ügyfél számára elérhető volt az utalt összeg" - írta nekünk az OTP Bank.

Úgy tudjuk, normális esetben 6-7 óra körül már bezárnak a banki számlavezető rendszerek, a különleges helyzetre való tekintettel azonban nyitva tartották ezeket, nem egyszer túlóráztak is az alkalmazottak emiatt. "Az Ersténél pénteken (január 11.) este negyed 9-kor megtörtént az utolsó - esedékes nyugdíjjal kapcsolatos - tranzakció jóváírása. Aznap több kolléga tovább dolgozott, illetve a bank napi zárását is addig halasztottuk, amíg a MÁK által küldött utalásokat könyvelni tudtuk" - fejtette ki kérdésünkre az Erste Bank.

"Amint pénteken megkaptuk a nyugdíjak utalását a Magyar Államkincstártól, haladéktalanul elkezdtük a jóváírást a számlákon. Bankunk a megszokott üzletmeneten túl nyitva tartotta rendszereit annak érdekében, hogy a nyugdíjakat haladéktalanul jóváírhassunk az érintettek fizetési számláin. Néhány kollégától ez túlórát igényelt" - válaszolta a Budapest Bank. Ugyanakkor a K&H már úgy nyilatkozott, náluk a normális üzletmenetben megjött minden tranzakció: "A K&H Bank a pénteki napon a hozzá beérkezett tételeket jóváírta nyugdíjas ügyfelei számára, ehhez rendkívüli elszámolási ciklusra és extra túlóra elrendelésére nem volt szükség".

Meg is kapták, meg nem is

Bár a bankoknak köszönhetően a számlákon elérhetővé váltak a nyugdíjak még pénteken, ez nem jelenti azt, hogy az ügyfelek hozzá is férhettek a pénzükhöz. Ugyanis nem minden nyugdíjas rendelkezik bankkártyával, így ezek az ügyfelek nem tudták a fiókokban felvenni a készpénzt. Persze a legtöbb banknak létezik hétvégén is nyitva tartó fiókja, ezek azonban csak korlátozott számban állnak rendelkezésre, és különösen vidéken egy ilyen eléréséhez nagyot sokat kellene utazni.

Így tehát hiába is érkezett meg a számlákra a pénz a MÁK által sokat hangoztatott pénteki határidőre, hétvégén sokan ennek ellenére is a pénzük nélkül maradtak.

Pedig egyetlen olyan nyugdíjutalás van az évben, amikor különösen fontos lenne, hogy a nyugdíjak a beígért napon mindenképpen elérhetők legyenek, és ez nem más, mint a januári nyugdíj. Ugyanis a decemberi nyugdíjakat - az ünnepekre való tekintettel - korábban, 12-e helyett már december 3-án átutalják. Ez azt jelenti hogy múlt péntekig a nyugdíjasok már 40 napja nem kaptak nyugdíjat, így a szokásosnál is többen küzdhettek likviditási gondokkal.

Természetesen megkérdeztük az államkincstárt is, minden nyugdíjas valóban megkapta-e egyéni számlájára, hozzáfért-e péntek éjfélig a nyugdíjához, de megkeresésünkre nem válaszoltak. A MÁK-ot felügyelő Pénzügyminisztériumtól és a MÁK-tól is megkérdeztük, lesz-e személyi vagy más következménye a mostani esetnek (például egy hasonló hibákat kizáró IT-fejlesztés/új, szigorúbb ellenőrzési folyamat), de ezekre a kérdésekre sem válaszoltak.

Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn este egy képviselői kérdésre válaszolva közölte:

Az utalások fokozottabb biztonsága érdekében az eljárás során keletkezett technikai problémák okainak feltárására vizsgálatot indítottam, amelynek lezárulását követően a megállapításokról képviselő urat tájékoztatni fogom.

Hiányzó sms-ek

A jóváírásokhoz tartozó sms-ek egy részének kézbesítése rendszerbeállítás miatt valóban a hétfői napon történt meg - erősítette meg nekünk olvasóink jelzését a K&H Bank. Hasonló volt a helyzet a többi banknál is, a Budapest Bank például azt a választ küldte: "A kártyájukhoz kapcsolt mobilbanki szolgáltatással rendelkező ügyfeleinknek az sms értesítéseket − a megszokottól eltérő működéshez kialakított belső folyamatainknak megfelelően − szombaton reggel kiküldtük. A kártyával nem rendelkező ügyfelek a normál folyamat szerint hétfőn kapták meg az SMS értesítést".

Az SMS-értesítés kényelmi szolgáltatás, de akiknek nincs internetbanki hozzáférésük a számlájukhoz, ez az egyetlen csatorna, amin keresztül megtudhatják, hogy megérkezett-e a nyugdíjuk a számlájukra. Ennek hiányában sokan azt hihették, nem érkezett meg a pénzük, pedig ha volt kártyájuk és értesülnek, akkor már hétvégén hozzáférhettek volna a járandóságukhoz.

Egy kis háttér az átutalási rendszerekről

A Bankközi Klíring Rendszer - a háttérben két központi elszámolási platformmal - két elszámolási módban működik. Az éjszakai elszámolási módot az InterGIRO1 (IG1) platform, a napközbenit az InterGIRO2 (IG2) platform támogatja. A két elszámolási platform között nincs átjárás. A nyugdíjakat és a Magyar Államkincstár egyéb átutalásait a mai napig a GIRO által üzemeltetett, 1994 óta működő éjszakai rendszerben kezelik, ami a most éles napközbeni rendszer elődje. Ahogy a GIRO oldalán olvasható:

Az MNB által meghatározott pénzforgalmi szabályokat követve a pénzforgalmi szolgáltatók az elektronikusan benyújtott átutalásokat a napközbeni elszámolásba továbbítják. Az MNB szabályozás hatálya alá nem tartozó Magyar Államkincstár átutalásait továbbra is az éjszakai elszámolásra küldi be.

Már évek óta szó van arról, hogy az éjszakai rendszert gazdaságossági okok miatt megszüntetik, erre azonban már valószínűleg csak az azonnali átutalási rendszer nyár közepi indulása után kerülhet sor, addig ugyanis a GIRO erre a meglehetősen nagy és bonyolult projektre koncentrál.Hosszú távon a GIRO azt tervezi, hogy a most használt napközbeni rendszert is megszünteti, és az összes átutalást az azonnali rendszer kezeli majd.
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde