Tesznek a környezetvédelemre, de a napenergiát imádják a magyarok
Üzlet

Tesznek a környezetvédelemre, de a napenergiát imádják a magyarok

Portfolio
Egyre fontosabbnak tartják az Európai Unió polgárai a környezet, klíma- és energiaügyeket - derül ki az Eurobarometer legutóbbi, tavaly novemberben elvégzett közvélemény-kutatásából. A hazai eredmények azt mutatják, hogy a magyarok számára még mindig kiemelkedően fontos szempont az alacsony árak garantálása. A környezet védelmét a magyarok tartják a legkevésbé jelentős szempontnak az uniós energiapolitika tekintetében az egész EU-ban, ennek azonban némileg ellentmond, hogy a megújuló energiaforrások, például a nap- és szélenergia szerepének növelését és a globális felmelegedés elleni harcot kiemelten fontosnak tartjuk, és e téren nem maradunk el Ausztriától.
Az EU28 egészét tekintve a válaszadók legnagyobb arányban ugyan továbbra is a nyugdíjellátás biztosítását tartják az országuk előtt álló legfontosabb kihívásnak (15%), azonban szorosan ezután a környezeti, klíma- és energiaügyek következnek (14%). A legutóbbi, tavaszi felméréshez képest a nyugdíjügyet legfontosabbnak tartók aránya 2 százalékponttal csökkent, a klíma- és energiaügy esetében viszont 4 százalékpontos növekedés látható.

Magyarországon a nyugdíj a válaszadók 16 százaléka szerint a legfontosabb téma - ez tehát nagyjából megfelel az uniós átlagnak, míg a környezeti, klíma- és energiaügyek 7 százalék szerint jelentik a legjelentősebb kihívást az ország számára - vagyis e téren jócskán elmaradunk az EU-átlagtól (mindkét érték 2-2 százalékpontos emelkedést jelent a legutóbbi méréshez képest). A klíma- és energiatéma a szomszédos nemzetek közül az osztrákok (14%) és a szlovákok (9%) szerint fontosabb, a szlovének szerint hasonlóan fontos (7%), a horvátok (3%), szerbek (2%) és románok (5%) szerint pedig kevésbé fontos kihívást jelent, összehasonlítva a magyarországi eredménnyel.

Tesznek a környezetvédelemre, de a napenergiát imádják a magyarok
Eurobarometer
Az EU polgárainak 10 százaléka számára a környezeti, klíma- és energiakérdések személyesen is a legfontosabb témák, ami 1 százalékpontos emelkedés a tavaszi kutatáshoz képest. Ezt a magyar válaszadóknak csak 6 százaléka gondolta hasonlóan, igaz, tavasz óta 2 százalékponttal nőtt az arányuk. Ugyanakkor az osztrákoknak 8, a szlovákoknak 7, a szlovéneknek és a románoknak a magyarokhoz hasonlóan 6, a horvátoknak 5, a szerbeknek pedig csak 3 százaléka tartja a klíma- és energiatémát személyesen önmaga számára is a legjelentősebbnek.

Arra a kérdésre, hogy mi az Európai Unió egésze számára jelenleg a legfontosabb ügy, megkérdezett uniós polgároknak 4 százaléka jelölte meg az energiaellátást (ugyanannyian, mint tavasszal), míg a környezet(védelm)et 9 százalék tartja a legfontosabbnak (1 százalékpontos bővülés). A magyar válaszadók 7 százaléka szerint az energiaellátás az EU legfontosabb kihívása, ami az egyik legmagasabb arány az országok között, és csak a belga (10%) és a román (8%) eredmény haladja meg. A környezet ügyét viszont csak a magyarok 4 százaléka tartja a legfontosabbnak, amitől csak a bolgárok (3%), a horvátok (2%), a litvánok (3%) és a portugálok (3%) maradnak el.

A közvélemény-kutatás keretében arra is rákérdeztek, mennyire tartják jó vagy rossz ötletnek az EU közös energiapolitikájának kialakítását a válaszadók. Az unióban a megkérdezetteknek átlagosan 74 százaléka támogatja ezt, míg 18 százalék van kifejezetten ellene. A magyarok 72 százaléka szerint helyes ez a koncepció, 25 százalékuk viszont elutasítja. Míg előbbi kérdésben tehét az EU-átlag közelében alakul a magyar lakosság ítélete, addig a közös energiapolitikát elutasítók aránya nem sok országban magasabb, mint nálunk: Csehországban (34%), Horvátországban (26%), Ausztriában (29%), Romániában (30%) és Finnországban (27%).

Egy közös uniós energiapolitika, illetve energiaunió legfontosabb prioritásának a környezet védelmének kell lennie az EU28 polgárai szerint (43%), ami 2 százalékponttal magasabb a legutóbbi felmérés eredményénél.

A magyarországi válaszadóknak ugyanakkor mindössze 28 százaléka tartja ezt a legfontosabb célnak, ami az egész EU-ban a legalacsonyabb részarány.

Pozitívum legalább, hogy tavasz óta 4 százalékponttal nőtt arányuk, aminél csak az Egyesült Királyságban volt nagyobb bővülés (+7%).

Az EU átlagában a válaszadók a globális felmelegedés elleni harcot tartották a közös energiapolitika második legfontosabb prioritásának 36 százalékos aránnyal, ami 5 százalékpontos növekedés az előző kutatáshoz képest; míg a harmadik számú prioritásnak az alacsony árak garantálása számít, erre 35 százalék voksolt, 1 százalékkal kevesebb, mint tavasszal. Ami a magyarországi eredményt illeti, az itteniek számára messze az olcsóság a legfontosabb szempont, a 39 százalékos eredmény azonban jelentős, 10 százalékpontos visszaesés tavaszhoz képest. A vizsgált környező országokban csak Horvátországban kapott nagyobb értéket ez a téma (43%). A globális felmelegedés elleni harcnak ugyanakkor a magyarok 32 százaléka szerint a közös energiapolitika elsőszámú szempontjának kellene lennie, ez 7 százalékpontos emelkedés tavaszhoz képest, aminél a szomszédaink közül csak a szlovének (33%) és az osztrákok (34%) esetében született magasabb arány. A felajánlott válaszlehetőségek közül a legkevésbé fontosnak az országok energiainfrastruktúrájának összekötését tartották a magyarok (10%), nagyjából az uniós átlaggal megegyezően (9%).

Tesznek a környezetvédelemre, de a napenergiát imádják a magyarok
Eurobarometer
A környezetvédelem ügyének magyar közvélemény általi "lepontozása" azért is érdekes eredmény, mert a felmérés szerint a megújuló energiaforrások szerepének növelése a magyar válaszadók 42 százaléka szerint top prioritás kellene legyen egy közös uniós energiapolitika számára. Ez alig marad el az uniós átlagtól (45%), és a felmérésben részt vevő szomszédos országok közül csak Szlovéniában született magasabb eredmény (51%), és megegyezik az osztrák közvélemény értékelésével.

A legutóbbi Eurobarometer kutatás teljes terjedelemben innen tölthető le.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán
McDonalds
appleiphone
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
McDonalds