Két ábrán a magyar szégyen: így húznak le minket a bankjaink
Üzlet

Két ábrán a magyar szégyen: így húznak le minket a bankjaink

Turzó Ádám Pál
A bankolás Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is drága, még forintban kifejezve is jobban fáj nekünk a pénzforgalom, mint egy dán, svéd, vagy éppen francia banki ügyfélnek - állapították meg az MNB elemzői. Az itthoni árazási struktúra igazi hungarikum, amit viszont a kalocsai paprikával vagy a tokaji borokkal ellentétben jobb lenne örökre elfelejteni.
A szerzők által összegyűjtött adatokból jól kiolvasható, hogy a nettó jövedelmekhez viszonyítva minden jövedelmi kategóriában drágábbak a magyarországi bankok, mint a vizsgált 11 másik országban. Úgy is, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéktől (PTI) tisztítjuk az adatsorokat.

Két ábrán a magyar szégyen: így húznak le minket a bankjaink
Ami igazán megdöbbentő, hogy még úgy is drágább a bankolás magyar ügyfélként a legtöbb országhoz képest, ha a nettó jövedelmeket (minimálbér, átlagfizetés, magas jövedelem) nem vesszük figyelembe. Csupán Portugália, Olaszország és Németország előz meg minket a PTI nélküli, forintban kifejezett rangsorban. A nálunk lényegesen többet kereső, jó eséllyel lényegesen nagyobb pénzforgalmat bonyolító dánok, svédek, franciák és spanyolok is kevesebbet fizetnek a bankoknak. Portugáliában, dániában és Franciaországban az adatok szerint a bankok még a jövedelem szerint sem tesznek különbséget az ügyfelek között.

Két ábrán a magyar szégyen: így húznak le minket a bankjaink
Az MNB hosszú elemzéséről röviden pénteken itt számoltunk be, de akad még pár érdekes megállapítás a nemzetközi szintű kutatásban. A legfontosabb megállapítások véleményünk szerint:
  • A hazai bankok árazási magatartása nem csupán a nemzetközi gyakorlattól tér el, de saját működési költségeik szerkezetével sincs összhangban.
  • Miközben a minimumdíjak egyáltalán nem jellemzők Európában, a magyar bankok kondíciós listáiban nagyon gyakran megjelenik ez a tétel.
  • Azon hazai fogyasztók esetében, akik aktívan használják az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat, lényegesen magasabb a változó jellegű banki terhek aránya.
  • A hazai árazási szerkezetben az értékarányos díjak alkalmazása, ami a nagyobb értékű átutalások esetében rendkívül magas, több ezer forintos díjakat okoz. Ez az árazási magatartás magyar sajátosság, a nemzetközi gyakorlatban nem találunk hasonló példát.
  • Különösen a jelenleg döntően készpénzben zajló kisebb összegű személyek közötti fizetések, számlafizetések és kereskedelmi fizetések terén rejlik jelentős potenciál a nyáron induló azonnali fizetési rendszer nyújtotta lehetőségekben. Nem véletlen, hogy egyetlen sikeresen működő külföldi azonnali fizetési rendszerben sem terhelik a lakossági ügyfeleket tranzakcióhoz kapcsolódó közvetlen költségek.

Összegezve mindez azt jelenti, hogy a magyarországi bankok nagyon kilógnak a sorból a meglehetősen áttekinthetetlen, még a tudatosan bankolóknak is kihívást jelentő pénzforgalmi árazási módszereikkel. Mint a szerzők megállapítják, sem a nálunk fejlettebb gazdaságokban, sem a nálunk fejletlenebbekben nem jellemző ez a struktúra. Azon kívül, hogy drága, az új fizetési módozatok előtt is lezárja az utat ez az árazási módszer. Hogy csak egy egyszerű példát említsünk, senki nem szeretne egy 200 forintos csokit 60 forint tranzakciós költséggel kifizetni, ha az azonnali átutalási rendszerre például egy bolti mobilfizetési megoldást építenének.

Az MNB összegzése is ezt a szellemet tükrözi, mi itt írtunk erről részletesebben:

Az európai trendekkel összhangban minden hazai lakossági fogyasztó számára alapszolgáltatásként kellene biztosítani a jövőben, hogy a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében korlátlan számú és összegű átutalást indíthasson. A (...) további fejlődés alapvető feltétele, hogy a hazai bankok átalakítsák pénzforgalmi szolgáltatásaik árazási szerkezetét olyan módon, hogy minden lakossági ügyfelük számára tegyék lehetővé, hogy tranzakciókhoz kapcsolódó közvetlen díjak nélkül tudjanak korlátlan számú és összegű átutalást lebonyolítani.

brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
uzemanyag0920