S3XY: bemutatta legújabb modelljét a Tesla!
Üzlet

S3XY: bemutatta legújabb modelljét a Tesla!

A Tesla, korábbi ígéretével összhangban, ma hajnalban bemutatta legújabb modelljét, a Model Y-t, amely nem más, mint egy, a Model 3 alapjaira épített SUV. Az esemény nem tartogatott nagy meglepetéseket, Elon Musk gyakorlatilag leszállította azt a járművet, amely a korábbi híradásokból, elejtett félmondatokból kirajzolódott a világ előtt. Az új modell érkezésének ugyanakkor nagy jelentősége lesz, teljessé válik a sor: a Model S, X és 3 után az Y segítségével folytatódhat a Tesla offenzívája egy olyan szegmensben, amely valóságos aranybányát jelentett az utóbbi években a riválisoknak.
Érdekel, hogy látják a szakemberek az elektromos autózás jövőjét? Jelentkezz még ma a Járműipar 2019 konferenciára!A Tesla vezére nem árult zsákbamacskát, az az ígérete, amely szerint a Model Y nagymértékben fog hasonlítani a Model 3-ra, amelynek alapjaira felépítették az új crossovert, megfelel a valóságnak. Az új jármű első ránézésre nekünk egyébként olyan, mintha egy Model 3-t felpumpáltak volna, kétség kívül szoknia kell a szemnek. Az egymás mellé állított Tesla-modelleket végignézve elmondhatjuk azt is, hogy a Model Y nagyjából a szintén SUV szegmensben versenyző Model X-szel lesz majd egy magasságban, illetve látható az is, hogy az új modell vezető a Model 3 sofőrjéhez képest magasabb üléspozíciót kap majd. De hagyjuk az első benyomásokat, Musk ugyanis sok, eddig ismeretlen részletet is megosztott az új autóról.

S3XY: bemutatta legújabb modelljét a Tesla!
Forrás: Teslarati
Például azt, hogy a Model Y már 39 ezer dollárért (durván 10,8 millió forint) elérhető lesz, persze nem most, a tervek szerint csak 2021 tavaszától. Musk ugyanis folytatja a korábban már jól bevált stratégiát, vagyis azt, hogy az új modellnek először a jóval drágább változatait dobja csak piacra, amelyeken pénzt is tud keresni. Éppen ezért, ha valaki az elsők között akar majd beleülni egy Model Y-ba 2020 őszén, akkor legkevesebb 47 ezer dollárt (durván 13 millió forint) kell fizetnie. Musk egyébként megosztott egy olyan diát a prezentációja során, amely összefoglalja a Model Y egyes változatainak legfontosabb adatait. Ebből többek között kiderült az is, hogy

  • A legnagyobb hatótávolság 300 mérföld (durván 485 kilométer) lesz
  • A 0-100 km/h-ra történő gyorsításhoz 3,5 másodperc is elegendő lehet
  • A törésteszten az 5 csillag szintén borítékolható
  • A légellenállási együttható pedig 0,23 lesz


S3XY: bemutatta legújabb modelljét a Tesla!
Forrás: Electrek
Természetesen, mint minden korábbi bemutatónál, a kiválasztottak már ki is próbálhatták a Model Y-t. Az Electrek is közzétett egy rossz minőségű, közel két perces videót, amin ugyan nem sok látszik, de a belső teret meghatározó hatalmas érintőképernyő jól kivehető.

Akár 7 ülés is kerülhet az autóba

A fentieken túl érdemes néhány dolgot még kiemelni, például azt, hogy a Model Y is ugyan azt az akkumulátorcsomagot kapja majd, mint ami a Model 3-ban van. Az új modell viszont nagyobb méreténél fogva nehezebb is lesz, ez okozza azt, hogy valamivel kisebb hatótávolságot tud majd biztosítani egyetlen töltéssel. A betervezett 5 csillagnál a Tesla azért jóval tovább megy, azt ígérik, hogy az elődökhöz hasonlóan az új autójuk lesz a legbiztonságosabb a maga kategóriájában. És a mostani bemutatóból kiderült az is, hogy a Model Y elérhető lesz egy plusz üléssor beszerelésével 7 személyes változatban is. Ennek pedig azért van jelentősége, mert a Tesla így nem csak a rivális gyártók corssovereit támadja majd, hanem a családi egyterűit is. Persze a plusz üléssor feláras lesz, a leendő vásárlóknak 3 ezer dollárt kell érte fizetniük.

S3XY: bemutatta legújabb modelljét a Tesla!
Forrás: Tesla

Már rendelhető a Model Y

A Tesla egyébként máris elérhetővé tette a Model Y-t, így azok a vásárlók, akik kedvet kaptak az autóhoz, már 2500 dolláros foglaló ellenében meg is kezdhetik a hosszú hónapokig tartó várakozást.

S3XY: bemutatta legújabb modelljét a Tesla!
Forrás: Tesla

Fontos a cég jövője szempontjából az új modell

A mostani bemutató előtt egyszerűen nem lehetett nem észrevenni, hogy a Tesla közel sem csinált akkora felhajtást, mint amekkorát a Model 3 esetében csinált. Nem jutott szinte minden napra egy kis információmorzsa, nem volt hosszú időn át fenntartva a feszült érdeklődés és nem kígyóztak az előrendelések miatt a sorok a Tesla szalonja előtt.

Ennek ellenére bátran kijelenthetjük, hogy a Tesla jövője szempontjából egy nagyon fontos modell bemutatójára került most sor.

Nem csak azért, mert így végre teljes a szójáték, a Model S, X és 3 korábbi debütálását követően végre kirajzolódik az olyan sokat emlegetett "S3XY" szócska. Hanem azért is, mert a Model Y segítségével az elmúlt évek globálisan is a legnépszerűbb szegmensében, az SUV szegmensben guríthatnak nagyot az amerikaiak. Persze mi is megírtuk, hogy a Model X már ebben a ligában versenyez, de azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy ez a modell igazából sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Szép számmal adnak el belőle, félreértés ne essék, de nem sikerült vele az a bravúr Amerikában, mint ami a Model S és a Model 3 esetében összejött: vezetni az eladások a saját prémium szegmensében.S3XY: bemutatta legújabb modelljét a Tesla!


Ezen a helyzeten lendíthet nagyot a Model Y érkezése, amely sokkal barátibb árának és az általa kínált olyan kiemelkedő extráknak köszönhetően, mint például a fejlett önvezető rendszer, vagy éppen a beígért szuperbiztonság, könnyen rendkívül népszerűvé válhat a vásárlók körében.

Amennyiben valóban így lesz, az fájni fog a riválisoknak, az elmúlt évek ugyanis arról szóltak az autóiparban, hogy az SUV szegmens őrült népszerű volt, így pont azokat az autóikat tudták nagy mennyiségben értékesíteni az autógyártók, amelyeken jellemzően a legnagyobb profitot realizálták. Ez pedig hatalmas segítség volt számukra, hiszen érdemben hozzájárult ahhoz, hogy a rendkívül költséges új technológiákra történő átállás során nem esett össze a profitabilitásuk. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy mindenki nagy erőket mozgósított már, a vezető gyártók komoly elektromos autó offenzívára készülnek a következő években. Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a Teslának nem lesz olyan könnyű dolga, mint amilyen a Model 3 esetében volt, sokkal több konkurens modellel kell majd megbirkóznia. Ugyanakkor sok múlik majd azon, hogy a riválisok tényleg képesek lesznek-e arra, hogy versenyképes autókat dobjanak piacra.

Azon túl, hogy a konkurens gyártóktól a legfontosabb szegmensben szerezhet piacot a Tesla Model Y, másban is nagy szerepe lehet: érdemeben hozzájárulhat a vállalat profitábilisabb működéséhez.

A korábbi híradásokból ugyanis kiderült, hogy a Model 3 gyártásához használt alkatrészek 75 százaléka megtalálható lesz az új modellben. A Model Y előállításához szükséges gyártósoron viszont lényegesen gyorsabban felfuttatják majd a termelést. Musk célja ezzel nyilván nem lehet más, mint az, hogy már az első pillanattól kezdve annyira leszorítsa a gyártás költségeit, amennyire csak lehetséges, hogy ezzel is javítsa a marzsokat, végső soron pedig az eredményesebb működést.

Címlapkép forrása: AFP/Frederic J. Brown

(Electrek, Teslarati)
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde