Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
Üzlet

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén

Portfolio
Múlt héten tartotta a CFA Society Hungary a hazai és nemzetközi gazdasági kilátásokról szóló Annual Forecast Event 2019 eseményét, a nagy múltú, évente megrendezett rendezvényen neves szakemberek beszéltek többek között a fejlett és feltörekvő gazdaságok kilátásairól, a hazai bérinflációról, Magyarország versenyképességi kihívásairól, a budapesti ingatlanpiac túlfűtöttségéről, de az is szóba került, hogy a szakértők szerint mibe érdemes most fektetni. A panelbeszélgetésben Balatoni András a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóságának vezetője, Bakos Ádám, az Aegon kötvény üzletágának vezetője és Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője vett részt, az esemény moderátora Horváth István, a K&H Bank Private Banking igazgatója volt.
Az esemény első blokkja nemzetközi gazdasági kitekintésről szóló kérdéseket járt körül. Horváth István kérdésére, hogy idén melyik G20-as ország gazdasága süllyedhet recesszióba, Balatoni András optimistán azt válaszolta, hogy az alappályán nem számítanak visszaesésre a gazdasági aktivitásban, lassulás viszont kézzel fogható, ráadásul mindez a gazdaságok importintenzitásának a visszaesése mellett történik meg. A fontosabb kereskedelmi partnereink gazdasági növekedése a korábbi években látottnál alacsonyabb lehet idén, de még mindig a pozitív tartományban alakulhat, viszont az importban jóval nagyobb lehet a visszaesés. Vannak természetesen lefelé irányuló kockázatok a nemzetközi konjunktúrában, amire a Monetáris Tanács is rendre felhívja a figyelmet. Balatoni a magyar gazdaság teljesítménye kapcsán a szétválás (decoupling) kifejezést használta, hiszen miközben a német ipari termelés jelentősen lassult tavaly év végén, és a kilátások is jelentősen romlottak, addig a magyar gazdaság, és azon belül az ipar is jól teljesít, jól mutatja ezt a magyarországi Audi-sztrájk ellenére kifejezetten erős januári ipari termelési adat is.

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
Bakos Ádám válaszát azzal vezette fel, hogy ő Balatonival szemben nem jegybankár, ezért nem is olyan optimista az idei gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Az Egyesült Államokban a GDP-növekedés szempontjából az első negyedév lehet a mélypont idén, gyenge lehet a növekedés egyrészt azért, mert a monetáris kondíciók szigorodtak az elmúlt egy évben, másrészt hosszú kormányzati leállás is volt, ezekhez jön még hozzá az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború. Bizonytalanságok övezik a Brexit miatt az Egyesült Királyság gazdasági növekedését, de Japán is jó jelölt, ha gyenge idei gazdasági növekedésű országokat keresünk a G20-ak között, Európán belül pedig nagy kérdőjel Németország, amelynek azonban jelentős tere van fiskális lazításra, ha szükség lenne rá.

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
Németh Dávid szerint a kanadai gazdaság jó eséllyel recesszióba süllyedhet idén, az államadósság magas, a finanszírozás költsége emelkedik, és a lakossági fogyasztás is visszaeshet. A kínai gazdasági növekedés lassulása a japán gazdaságot is érinti majd, és az olasz gazdaság is kihívásokkal szembesül, hiszen magas a lakosság és az állam eladósodottsága is, a lakossági fogyasztás pedig gyenge.
CFA
A Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesülete (CFA Society Hungary) 2000 óta teremt lehetőséget a Magyarországon tevékenységet végző befektetési és tőkepiaci szakértők számára a szakmai összefogásra. Az amerikai CFA Institute égisze alatt működő helyi egyesület célja, hogy a legmagasabb szintű etikai, oktatási és szakmai globális sztenderdeket valósítsa meg Magyarországon. Ennek keretében az egyesület szakmai és közösségi programokat szervez tagjai számára, és folyamatos kapcsolatot tart fent a vállalati, szabályozói és egyetemi közeggel egyaránt.

A CFA diploma (CFA charter) az egyik leginkább elismert bizonyítvány világszerte a befektetési és tőkepiaci szakmában. A cím használatának előfeltétele a sikeres háromszintű, angol nyelvű vizsga letétele mellett az etikai szabályoknak való megfelelés, négy év minimális munkatapasztalat és helyi egyesületi tagság. A Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületének közel 178 tagja és 350 jelöltje van jelenleg.

Az CFA Forecast Event az egyesület kiemelt szakmai eseménye 2004 óta, melynek keretében makrogazdasági szakértők fejtik ki álláspontjukat a globális és magyarországi makrogazdasági eseményekről és fejleményekről. A kerekasztal beszélgetés során a kötvény, makro és tőkepiacok változásait vitatják meg a szakértők.
A feltörekvő piaci kilátásokkal kapcsolatban Bakos Ádám elmondta, hogy a feltörekvők szempontjából összességében jó hír az, hogy a feltörekvő és a fejlett gazdaságok növekedése közötti különbség újra bővül, mégpedig a feltörekvők javára, aminek azért leginkább az az oka, hogy a fejlett gazdaságok növekedési üteme lassul, de összességében a feltörekvő országok idén jól teljesíthetnek. Németh Dávid már nem volt ennyire optimista, szerinte idén sem lesz jobb a feltörekvő piacok teljesítménye, mint tavaly, példaként egyrészt Törökországot hozta fel, ahol a gazdaság recesszióba süllyedt, Kínában pedig az elmúlt években jelentősen eltérhetett egymástól a hivatalos és a tényleges gazdasági növekedés, 2019-ban is ez lesz a helyzet, vagyis a valós gazdasági növekedés a hivatalosan közzétett adatoktól elmaradhat. A globális kereskedelmi konfliktusnak nem lesz gyors megoldása, a következő negyedévekben folytatódhatnak az egyeztetések, és valamikor a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt születhetnek komolyabb megállapodások, hogy Donald Trump azokkal is igazolja, hogy sikeres volt az első elnöki ciklusa. Bakos Ádám szerint akár már rövid távon is jöhetnek eredmények a tárgyalásokon, hiszen Donald Trumpnak szüksége van politikai sikerekre a kormányzati leállás és az ellene folyó nyomozásokkal kapcsolatos rossz hírek miatt.

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
Arra a közönségből érkező kérdésre, hogy számítanak-e a panelbeszélgetésben résztvevők idén Fed-kamatemelésre, Bakos Ádám elmondta, nagyon ritka az, hogy az amerikai jegybank újra kamatot emeljen, azután, hogy szünetet tart a kamatemelésben, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy idén már nem lesz több Fed-kamatemelés. Németh Dávid szerint is kicsi annak a valószínűsége, hogy idén kamatot emeljen az amerikai jegybank, szerinte viszont a Fed túlságosan is figyel a tőkepiacokra amikor meghozza döntését, pedig az amerikai munkaerőpiaci helyzet, az infláció és a gazdasági növekedés alapján már 3 százalék közelébe kellett volna emelni az amerikai alapkamatot.

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
A beszélgetés második felében a magyar gazdasággal kapcsolatos kérdésekre áttérve az egyik legfontosabb téma a bérinfláció volt. Balatoni András ezzel kapcsolatban elmondta, 2016-ban, amikor a bérek gyorsulása elkezdődött a jegybank álláspontja egyértelműen az volt, hogy a vállalatok rendelkeznek a szükséges profitabilitási tartalékkal, hogy kigazdálkodják a dinamikus béremelkedsét. Az elmúlt két évben az adatok Balatoni szerint a jegybankot igazolták, miközben a bérek kétszámjegyű mértékben emelkedtek, az infláció a korábbi jegybanki várakozásoknak megfelelően alakult, így erre is szükség volt a 3 százalékos inflációs cél fenntartható eléréséhez. A helyzet azonban mostanra alaposan megváltozott. A béremelkedés inflációs hatása kapcsán a jegybank által leginkább figyelt mutató a teljes bértömegnek és a nominális GDP-nek a hányadosa, vagyis a bérhányad, amely mostanra 60 százalék közelébe emelkedett, ami miatt az MNB kommunikációja is megváltozott. A jegybank szerint a reálbérek emelésének legfontosabb feltétele a termelékenység gyors bővülése. Balatoni András egy érdekességre is felhívta a figyelmet a bérek alakulásával kapcsolatban: miközben a nagyvállalatoknál egyre gyorsuló béremelkedés volt látható, amivel a feszes munkaerőpiaci környezetre reagáltak, addig a kkv-knál jellemzően a minimálbér és az elvárt bérminimum változása határozta meg elsősorban a bérek dinamikáját. Az eltérő béremelkedési ráták hatására az agyelszívás jelensége felerősödhet, mivel a termelékeny, szakképzett munkavállalók inkább a nagyvállalatok magasabb bért igérő ajánlatait fogadják majd el várhatóan. A nagyvállalatok továbbra is képesek lesznek kétszámjegyű mértékben emelni a béreket, hiszen a bérköltségek aránya ott még mindig alacsony, kérdés, hogy a kkv-k is követik-e őket.

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
Németh Dávid monetáris szigorításra számít a magyar jegybanktól, egyrészt az inflációs nyomás miatt, másrészt az inflációs várakozások is folyamatosan emelkednek, az időzítés azonban nagy kérdés, főleg a lazább EKB monetáris politika fényében, mivel azonban az MNB nagyobb súllyal veszi figyelembe a hazai, mint a nemzetközi gazdasági folyamatokat, ezért egyfajta szigorításra hamarosan sor kerülhet. Bakos Ádám szerint is sor kerülhet monetáris szigorításra. Balatoni András elmondta, hogy a jegybank folyamatosan nyomon követi az inflációs tendeciákat és a friss inflációs jelentésben átfogóan fogja értékelni a legújabb trendeket, tendenciákat.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország versenyképességének a javításához milyen lépésekre lenne szükség, Bakos Ádám elmondta, nem támogatja azt az elképzelést, hogy a fiatalok minél hamarabb fejezzék be tanulmányaikat, és kezdjenek dolgozni, mert azzal a hosszútávú növekedési kilátásokat rontjuk, szerinte az idegennyelv oktatás támogatására lenne szükség, hiszen ebben a tekintetben lemaradók vagyunk a régióban. Németh Dávid szerint arra lenne szükség, hogy a pénzek elköltése minden területen a mostaninál hatékonyabb legyen, hiszen hiába költünk többet oktatásra vagy egészségügyre, ha nem hasznosulnak az ott elköltött forintok. Balatoni András az MNB 330 pontos versenyképességi programjából a kkv-kkal foglalkozó részt emelte ki, mivel szerinte ezen a területen érhető el jelentős növekedés, a potenciált jól jelzi, hogy a hazai nagyvállalatok termelékenységének csak közel harmadát éri el a kkv-k produktivitása. A probléma az, hogy a hazai kis és közepes vállalkozások nem használják a rendelkezésre álló technológiákat, ötödüknek még honlapja sincs, pedig a legtöbb ilyen jellegű beruházás nem túlságosan költségigényes. További gondot jelent, hogy a hazai kkv-szektor rendkívül elaprózott, a vállalatok nagy része mikrovállalkozás, ezért szükség lenne vállalati felvásárlásokra, egyesülésekre, hogy javuljon a mérethatékonyság.

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
A közönségből érkezett egy kérdés azzal kapcsolatban, hogy a beszélgetésben résztvevők mit gondolnak a hazai ingatlanpiac állapotáról, vajon túlfűtött-e, és hogyan alakulhatnak az árak a jövőben. A kérdésre Balatoni András elmondta, hogy országon belül azonban jelentősek az eltérések. Bakos Ádám szerint az állami támogatások fontos szerepet játszottak az árak emelkedésében, de vannak olyan kormányzati intézkedések, amelyek a túlfűtöttség ellen hatnak. Bakos kiemelte, hogy az ingatlanpiaci ciklusok hosszúak, így van még tere az ingatlanárak emelkedésének, az árnövekedés üteme azonban lassulhat. Németh Dávid nem számít hirtelen áresésre, ugyanakkor úgy látja, hogy jelentősek a különbségek az ország egyes területein, van ahol túlfűtött, van ahol viszont alacsony a kereslet, és ezért nagyon nagyok lettek a különbségek.

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
Horváth István utolsó kérdése a panelbeszélgetőkhöz az volt, hogy szerintük mibe érdemes most 10 millió forintot fektetni. Balatoni András nem túl meglepő módon a lakossági állampapírokat ajánlotta a képzeletbeli portfólióba. Bakos Ádám elismerte, hogy a portfólió kockázatmentes részébe ő is a hazai lakossági állampapírokat javasolná, a kockázatos portfóliórészbe 30-40 százaléknyi arányban globális részvényeket tenne, és érdemes feltörekvő piaci kötvényeket is tenni a hosszútávú portfólióba. A részvények közül elsősorban szektorokra és nem régiókra építene, felülsúlyozná a defenzívebb, magas osztalékhozamú részvényeket, emellett az új trendekbe fektetne, mint a robotika, az automatizáció vagy a vízgazdálkodás. Mivel hosszú távon a részvények felülteljesítik a kötvényeket, ezért Németh Dávid is ajánl részvényeket a portfólióba, de szerinte aranyat is érdemes tartani, és pear2pear hitelezést említette, ami izgalmas terület, és a merészebbek akár ezen keresztül hitelezhetnek is vagy ilyen cégek papírjait vehetik. Németh ehhez azt is hozzátette, hogy érdemes aktívan kezelni a portfóliókat, ahelyett, hogy hosszú távon egy-egy szektorra építenénk.

Gazdasági szakemberek értékelték Magyarország helyzetét a CFA éves csúcsrendezvényén
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar