Ez már nem a jövő: van, ahol már robot interjúztatja a jelölteket
Üzlet

Ez már nem a jövő: van, ahol már robot interjúztatja a jelölteket

Objektívebbé válhat az állásinterjú, és jelentősen megkönnyítheti a HR-szakemberek munkáját a mesterséges intelligencia szakértők szerint. Van, ahol már használják is a robotot a toborzási folyamatban, igaz, a végső döntést egyelőre még az emberek hozzák meg. Idő kérdése azonban, meddig lesz ez így.
Egy állásinterjú mindig stresszes, a jelölt és az interjúztató is a lehető legjobb arcát próbálja mutatni. Gyakran előfordul viszont, hogy az ígéretes jelentkező mégsem felel meg a munkaköri követelményeknek, és akár pár hét vagy hónap múlva a cég ismét keresheti az új embert. A legmegfelelőbb dolgozó megtalálása gyakran hosszú és lassú folyamat. Azonban ez a nem is olyan távoli jövőben megváltozhat. Svédországban ugyanis májusban áll munkába az egyik legnagyobb svéd fejvadász cégnél, a TNG-nél a Tengai névre hallgató robot, a Furhat Robotics és a svéd műszaki egyetem, a KTH Royal Institute of Technology közös fejlesztése. Egyelőre emberi felügyelettel dolgozik majd, de a cél, hogy a minél előbb megfelelő kifinomultsággal rendelkezzen ahhoz, hogy egyedül is eldönthesse, a jelölt megfelel-e, továbbjuthat-e a pályáztatás következő körébe.

Szakértői vélemények azt mutatják, hogy ez a jövő. Én személy szerint azt gondolom, hogy a mesterséges intelligencia nagy segítség lehet abban, hogy a kiválasztás megfelelő legyen

- mondta a Portfolio-nak Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke. Tengai ugyanis nem társít érzelmeket a pályázókhoz, nem engedi elterelni a beszélgetést, nem tesz fel felesleges kérdéseket. Minden, a toborzók és a vezetők által előre megfogalmazott kérdést azonos módon, ugyanazzal a hanggal és általában ugyanabban a sorrendben teszi fel.

Ma már nem elsősorban a meglévő végzettség a fontos, hanem az, hogy a jelentkezők tényleg rendelkeznek-e az adott pozíció betöltéséhez szükséges kompetenciákkal. Ha ezt a beszélgetés során a mesterséges intelligencia objektívan el tudja dönteni, az jelentősen megkönnyíti a HR-esek dolgát. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a munkavállaló és a munkaadó között meg kell, hogy legyen a kémia, a kölcsönös szimpátia. Épp ezért véleményem szerint a személyes interjút semmi sem válthatja ki

- tette hozzá a szakember. Vagyis a mesterséges intelligencia nem képes teljesen kiváltani az emberi munkát, de kiegészítve azt felgyorsíthatja és megkönnyítheti a kiválasztási folyamatot.

Szűts Ildikó úgy látja, hogy az első benyomás valóban meghatározó, és a robot alkalmazása olyan állásinterjúkat tud nyújtani a jelentkezőknek, amely minden előítélettől mentes. Viszont ha az illető az eredményei alapján továbbjut, a későbbi munkavégzés szempontjából szükséges a leendő főnökkel vagy a HR vezetővel való találkozás.

Hasonlóan vélekedik Hacsi Gergely, a Trenkwalder Üzletág igazgatója is.

A személyes benyomások sokat nyomnak a latba egy-egy jelentkező elbírálásakor, nem hiába szerepelnek elvégre is az értékelési szempontok között. A szubjektív elbírálás mindig szükséges a munkaerő felvételekor, erről szólnak részben a személyes interjúk. Azok hiányában tulajdonképpen csak CV-k alapján kerülne minden pozíció betöltésre

- mondta a Portfolio-nak. A szakember szerint a kiválasztás első szakasza, vagyis az adatgyűjtés, az adategyeztetés a kívánalmakkal és kritériumokkal automatizálható. "Ez a rész azonban inkább a monoton, alapból is "gépiesebb" oldala a folyamatnak, ami éppen jellegéből kifolyólag is programozható le könnyebben, adható át egy kódnak" - jegyezte meg, hozzátéve, a program alapú előszűrést akár még a videóinterjú is felválthatja, azonban ezt is már valaki részben szubjektív benyomások alapján fogja kiértékelni, tehát a személyes aspektusa a kiválasztásnak lényegében nem esik ki. Épp ezért úgy gondolja, az emberi faktor fontosságából kifolyólag a teljes kiválasztási folyamat nem megoldható csak gépi intelligenciával.

Ez már nem a jövő: van, ahol már robot interjúztatja a jelölteket
Így néz ki Tengai. Forrás:Furhat Robotics
Több olyan cég is van már, Magyarországon is, amely a hagyományos önéletrajzok mellett videós önéletrajzokat is kér a jelentkezőktől, vagy a felvételihez szükséges teszteket online kell elvégezni.

Ebből a szempontból a most a munkaerőpiacra kikerülő Y és Z generáció tagjai előnyösebb helyzetben vannak, hiszen ők egy olyan korba születettek, ahol a digitalizáció teljesen az élet része. Viszont a személyes interjúk során azt tapasztalom, hogy a kommunikációs készségek, képességek terén az X generáció tagjai jobban teljesítenek

- mondta Szűts Ildikó, hozzátéve, nagyon fontosak az olyan kompetenciák, mint a kreativitás, a motiváció vagy az önálló tanulás képessége, mert az idősebb korosztálynak is alkalmazkodnia kell a mai kor vívmányaihoz.

A robotoknak is lehet előítéleteik? Az interjúztató robotot valós probléma hívta életre. Noha Svédországban alacsony a munkanélküliség, mindössze 4 százalék, de a külföldiek esetén magasabb, 15 százalék. A TNG által készített felmérés szerint a svédországi álláskeresők 73 százalékát érte már hátrányos megkülönböztetés a munkakeresés során etnikai hovatartozásuk, koruk, nemük, szexuális beállítottságuk, megjelenésük, súlyuk vagy fogyatékosságuk miatt. Tengai viszont elvileg mindezzel nem foglalkozik, kizárólag a jelöltek válaszai alapján dönt. Felmerül ugyanakkor, hogy mivel a robotot emberek programozzák és tanítják, így az előítéleteket is megtanulhatja. A Furhat Robotics szerint azonban ez kizárható: a mesterséges intelligencia ugyanis több toborzótól tanul, nem sajátítja el egyetlen HR szakember sajátos viselkedését.

Van, ahol már robot interjúztat

Verát, a robotot 2016-ban egy szentpétervári startup, a Stafory alkotta meg. Vera állítólag az emberi munkaerőnél 10-szer gyorsabban találja meg a megfelelő munkavállalót egy adott pozícióra. Olyan cégeknek segített eddig, mint az IKEA, a PepsiCo, az Auchan, a L'Oréal vagy a Raiffeisen Bank.

Vera nagy előnye, hogy nincs szüksége pihenőre, nem megy ebédelni, nem alszik, és hétvégén is dolgozik. Ha egy cég megbízza, hogy keresse meg számukra az ideális munkaerőt, kap egy a pozícióval kapcsolatos részletes leírást, a munka betöltéséhez szükséges kompetenciák listáját és kérdéseket, amiket a jelöltnek fel kell tennie. Vera folyamatosan figyeli a különböző álláskereső portálokra feltöltött önéletrajzokat, kiszűrve a duplikációkat, így a versenytársaknál jóval gyorsabban akad rá egy-egy ígéretes jelöltre, és azonnal fel is veszi vele a kapcsolatot. Vera először felhívja az illetőt, felteszi a kérdéseket, és ha a válaszok alapján a jelölt megfelel, akkor levezényli az online virtuális interjút is. A végső döntést viszont a HR-vezetők hozzák meg.

Amit Vera egy munkanap alatt tud elvégezni, az egy HR-szakember számára nagyjából két hétbe telne

- mondta a CNBC-nek Alexander Uraksin, Vera egyik kitalálója, aki szerint a robot arra nem alkalmas, hogy a HR-esek minden munkáját elvégezze, de a lehetséges jelöltek felkutatásában sokat segíthet: naponta átlagosan 50 ezer interjút tud lebonyolítani a Stafory kliensei számára.

Bizonyos munkakörök esetén azonban Vera rosszabbul teljesít, mint az emberek. Vezetői munkakörökre nehezebben talál ideális jelölteket, hiszen ez esetben a technikai, az ún. kemény készségek (hard skills) mellett nagy szükség van az ún. puha készségekre (soft skills). Ezek olyan képességeket jelentenek, mint a komplex problémamegoldó készség, a kritikus gondolkodás, a kreativitása csapatmunka, az emocionális intelligencia, a döntéshozó képesség, amit azonban nehezen tud felmérni és tesztelni a robot, amelyet egyébként folyamatosan fejlesztenek. Jelenleg a mérnökök azon dolgoznak, hogy az interjú közben képes legyen felismerni érzelmeket, a stresszt vagy a szarkazmust például, és reagálni is tudjon ezekre.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy