Évtizedekig töretlenül szárnyalt a sikercég, aztán jöttek az újságírók és sírás lett a vége
Üzlet

Évtizedekig töretlenül szárnyalt a sikercég, aztán jöttek az újságírók és sírás lett a vége

Szinte háborítatlanul túlélte a dotkomlufi kipukkadását, a 2008-as válságot és a német nagyvállalatokat övező botrányokat a világ egyik legkiszámíthatóbb techcége, a Wirecard, melynek árfolyama közel 20 000 százalékot emelkedett 20 év alatt. Aztán jött egy Financial Times cikk, amely csalással vádolta meg a céget és véget vetett a szinte háborítatlan emelkedésnek, emiatt a német felügyelet pedig olyat lépett, amire sosem volt korábban példa: megtiltotta egy egyedi részvény shortolását. Végül kiderült: a nagy csalás valószínűleg csak egy apró, könyvelési hiba, a befektetők akár 30%-ot is kereshettek a visszapattanáson, a német felügyelet és a Wirecard pedig megpróbálja ráhúzni a vizes lepedőt a brit újságírókra.

A német fintech-sikersztori

1999-ben nyitotta meg kapuit a Wirecard, ma már Németország legnagyobb fintechcégévé nőtte ki magát. Elsősorban úgynevezett "white label" fizetési rendszerek kidolgozásával foglalkoznak, vagyis olyan kártyás és mobilfizetési rendszereket fejlesztenek, melyet ügyfeleik később saját brand alatt tudnak működtetni. A Wirecard beszerzi még a működéshez szükséges licenceket is az end-to-end infrastruktúra mellett. Emellett kiberbiztonsági és csalásvédelmi megoldásokkal is foglalkoznak.

A Wirecard megoldásait ma már 250 ezer cég használja, 2017-ben 112,4 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolítottak le ezeken keresztül.

A Wirecard növekedése alapítása óta annyira stabil volt, hogy nem lenne túlzás tankönyvinek nevezni: egy olyan év sem volt 1999 óta, amikor csökkent volna a társaság bevétele.

Évtizedekig töretlenül szárnyalt a sikercég, aztán jöttek az újságírók és sírás lett a vége
Miután a startupokra jellemző, első 3-4 éves, tőkeigényes szakaszt átlépte, a Wirecard minden évben nyereséges volt: a 2008-2009-es válságot gyakorlatilag rezzenéstelenül átvészelte a cég. A 2003-as évtől ráadásul mindössze egy éve volt, amikor csökkent a cég nyeresége: 2017-ben.

Évtizedekig töretlenül szárnyalt a sikercég, aztán jöttek az újságírók és sírás lett a vége
A cég menedzsment szempontjából is a kiszámíthatóság mintapéldája: az osztrák Markus Braun 2002-ben vette át a Wirecard vezetését és azóta is a cég élén tartózkodik. Vezetése alatt az organikus bővülés mellett számos akvizíciót is lefolytatott az elmúlt években: megvették többek közt a Telecom Concepts nevű fülöp-szigeteki hálózat nélküli kommunikációs technológiai céget és a GFG Group új-zélandi fizetési rendszerüzemeltetőt is, de hozzájuk került 2017-ben például a Citi prepaid kártyás üzletága is.

A Wirecard stabil növekedésére a befektetők is lecsaptak: 2002-es tőzsdei bevezetése óta 1 euróról egészen 200 euróig emelkedett a fintechcég papírjainak árfolyama tavaly év végi csúcspontjáig. Közben a Wirecard a DAX Indexbe is bekerült tavaly év végén, kiütve Németország második legnagyobb bankját, a Commerzbankot, sőt, átmenetileg még a Deutsche Bank piaci kapitalizációját is megelőzte.

Évtizedekig töretlenül szárnyalt a sikercég, aztán jöttek az újságírók és sírás lett a vége

A botránymentes botránycég

A növekedés egyik oka, hogy miközben a német nagyvállalatoknál sorra buktak ki az olyan botrányok, mint a Volkswagen dízelmanipulációja vagy a Deutsche Bank válság előtti ámokfutása, a Wirecard kiszámítható befektetési célt nyújtott - a részvényárfolyam-növekedés dinamikája különösen a fintech-őrület előretörése közben, 2015-16 óta erős.

A Wirecard körül egyébként többen is megpróbálták felkavarni az állóvizet működése során, kezdve egészen indulásától. Eleinte az szúrta sokaknak a szemét, hogy a fintech szerencsejátékcégeknek és pornóvállalatoknak nyújtott fizetési megoldásokat, rövidesen azonban rátért a mainstream ügyfelek kiszolgálására.

A Wirecardba többször is megpróbáltak belekötni: a Zatarra Research nevű apró elemzőcég 2016-ban publikált egy jelentést, melyben csalással és számviteli manipulációval vádolja a fintechcéget. A Zatarra vádjai 25%-kal küldték lejjebb a Wirecard árfolyamát, rövidesen aztán kiderült, hogy a vádak hamisak voltak és az elemzőcéget shortos amerikai és brit hedge fundok bízták meg a jelentés elkészítésével. A német hatóságok piacmanipuláció miatt vádat emeltek a Zatarra ellen, az elemzőcégről azóta sem hallani.

Érdekesség, hogy a Zatarra "vizsgálatát" egy 2008-as jelentésre alapozta, amely szintén könyvelési csalással vádolta a Wirecardot. Ennek készítője börtönbe került, szintén piacmanipuláció miatt ítélték el.

Miután a Wirecard kiheverte a botrányok által okozott két számjegyű mínuszokat elég rövid idő alatt (közben pedig meggazdagította mind a shortosokat, mind a longosokat); legújabban a Financial Times vette elő a manipuláció és csalás vádját. Január 30-án közöltek egy cikket arról, hogy értesüléseik szerint a Wirecard egyik szenior szingapúri vezetője hamis és félredátumozott szerződésekkel illegális tranzakciókat bonyolított le.

A Financial Times cikke után a Wirecard árfolyama összeomlott: egy nap alatt 25%-ot estek a fintechcég részvényei, majd 13%-os mínuszban zárták a kereskedést. A Wirecard vezetése minden vádat hevesen tagadni kezdett, a német tőzsdefelügyelet (Bafin) pedig piacmanipuláció miatt vizsgálatot indított a Financial Times ellen.

Ennek ellenére a brit újságírókat nem sikerült megfélemlíteni: még két cikket lehoztak a Wirecard állítólagos visszaéléseiről és ennek részleteiről: február 1-jén az FT azt írta, hogy egy külsős jogászcég, melyet a Wirecard megbízott, szintén komoly visszaéléseket talált még tavaly májusi vizsgálata során.

Egy harmadik cikkben az FT már azt írta, hogy két szenior vezető a Wirecard müncheni irodájában tisztában volt a pénzmosási sémával, ami valójában több évig folyt. Állítólag a szingapúri ág "gyanús" forrásból származó pénzeket is megpróbált úgy tisztára mosni, hogy "megutaztatta" őket a cég indiai és hongkongi számláin.

A Wirecard részvényei már 30%-ot estek, amikor a vállalat vezetése elhatározta, hogy beperlik a Financial Timest.

Közben megszólalt az ügyben a felbérelt ügyvédi iroda, a Rajah & Tann is: azt nyilatkozták, hogy valóban találtak visszaélésre utaló jeleket a szingapúri irodában, de könnyen lehet, hogy ez csak véletlen volt, a német központnál pedig semmilyen bűncselekményre utaló jelet nem találtak. Hozzátették:

az ügyhöz kötődő pénzek összege "elenyésző:" mindössze 7,8 millió euró, a cég tavalyi árbevételének alig 0,37%-a.

Így lényegében lehet, hogy 1-1 wirecardos alkalmazott ellen indul majd büntetőeljárás (már ha ennek szükségessége egyáltalán bebizonyosodik), de a cég egésze valószínűleg moshatja kezeit.

Még sosem tett ilyet a Bafin

Miután a Wirecard árfolyama a cikkek kapcsán összeomlott, a Bafin olyat tett, amire sosem került még sor korábban:

február 18-án megtiltotta a Wirecard shortolását két hónapra.

Short-tilalmat már persze alkalmazott a válság során a német felügyelet, amikor 11 pénzintézet fedezetlen shortolását átmenetileg betiltották, de sosem volt még olyan, hogy kiemeltek egy egyedi részvényt és ennek shortolását tiltották be.

A nyomás ennek ellenére alig enyhült a cégen: 115 euróról egészen 99 euróra estek vissza a január végén még 167 euróért kereskedett cég papírjai. A rossz hangulat aztán fordult, amikor március 26- publikálták a Rajah & Tann jelentését: egy nap alatt 126 euróra ugrott a Wirecard árfolyama.

Vagyis aki hitt a cég ártatlanságában, több mint 27%-ot kereshetett a visszapattanáson.Évtizedekig töretlenül szárnyalt a sikercég, aztán jöttek az újságírók és sírás lett a vége
A januári csúcsponthoz képest egyébként még mindig van közel 35%-nyi mozgástere a fintechcég árfolyamának, míg az all-time-hightól majdnem 60% választja el.

Az újabb botrányt kirobbantó Financial Times egyébként összefoglalót gyűjtött az elemzői célárakból is, akik közül elég sokan hisznek a fintechcég részvényeinek visszapattanásában:

Évtizedekig töretlenül szárnyalt a sikercég, aztán jöttek az újságírók és sírás lett a vége
Hogy valóban ártatlan-e a Wirecard, valószínűleg csak hónapok múlva derül ki, hiszen állítólag a szingapúri rendőrség is vizsgálja már az ügyet. A befektetőknek addig is megnyugvást jelenthet a független forrásból származó jelentés, míg a Financial Times izgulhat az őket célzó per és Bafin-vizsgálat eredménye miatt - a Wirecard árfolyamának manipulációjáért ugyanis került már ember börtönbe.

Felhasznált források: FT Alphaville (1, 2), Wirecard, Washington Post, Crunchbase, Finextra, Reuters (1, 2), Spiegel, Seeking Alpha, DW, Wikipedia, Strait Times.

Címlapfotó: AFP / Christof Stache
facebook libra szablyozás
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
facebook libra szablyozás