Nézd meg az ország legnagyobb szénerőművét, ahogy még sosem láttad!
Üzlet

Nézd meg az ország legnagyobb szénerőművét, ahogy még sosem láttad!

A visontai Mátrai Erőmű Zrt. az ország legnagyobb szén- (lignit) tüzelésű erőműve, 950 MW teljesítményével a Paksi Atomerőmű után a második legnagyobb hazai villamosenergia-termelő kapacitás, amely a magyar fogyasztás mintegy 13 százalékának megfelelő villamos energiát termel. Az első blokkok fél évszázada üzemelnek, az uniós előírások szigorodás miatt azonban 2019 végén és jövőre már elkezdődik a több felújításon átesett blokkok fokozatos leállítása. Az erőmű 2029-ig tervez lignitet használni, addig jelentős átalakulással egyebek mellett földgáz és megújuló alapú, jóval tisztább termelésre áll át. Az erőmű és a visontai bánya területén forgattunk.
A Mátrai Erőmű építése 1965-ben kezdődött, az első blokkokat 1969-ben, az utolsókat 1972-ben adták át. A korábbi korszerűsítéseket követően 1998-2000-ben teljesítmény- és élettartam-növelő felújításokat, valamint környezetvédelmi beruházásokat végeztek. A "Mátra" 2007-ben üzembe helyezett 2 darab 22 MW-os, úgynevezett előtét gázturbinát is, amelynek elsődleges célja a blokkok szabályozhatóságának javítása volt. Érdekesség, hogy az erőmű kinézetét meghatározó, közel 120 méter magas úgynevezett Heller-Forgó féle hűtőtornyok (a videón 0:42-nél) magyar mérnökök találmánya, amelyet világszerte számos erőműnél alkalmaztak. Az ezeknél is magasabb, több mint 200 méteres kéményt ma már csak ritkán használják.A társaság saját bányáiban - így a videón is látható visontaiban - külfejtéses technológiával termelt lignitből állít elő villamos energiát. A bányák alapját az Észak-Magyarországon végighúzódó közel 1 milliárd tonnás lignitvagyon biztosítja. A nagyobb volumenű lignitbányászat még 1917-ben indult. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében a társaság a tüzelőanyaghoz keverve, 10 százalékos mennyiségben biomasszát is éget. A Mátrai Erőműhöz kapcsolódóan ipari park jött létre. A keletkező melléktermékek jelentős arányban hasznosulnak, a pernye és gipsz nagy részét cementgyáraknak értékesítik. Az erőműnél és a két külszíni bányánál 2100 főt foglalkoztat, emellett külső vállalkozókat is alkalmaznak karbantartási, kivitelezési, termelési munkákhoz.

Az erőmű 1992. január 1-jétől részvénytársasági formában működik, az 1995 decemberi privatizációját követően a Mátrai Erőmű Zrt. részvényeinek többsége német tulajdonba került. 2018 elején újabb tulajdonosváltás történt, akkor az RWE Power és EnBW-csoport részvénycsomagjának megvásárlásával az Opus Global Nyrt. valamint a cseh Energetický a Prùmyslový Holding (EPH) által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába került egyebek mellett az erőmű, az ipari park, továbbá a két lignitbánya Visontán és Bükkábrányban. Az EPH azonban ezt követően hamarosan bejelentette távozását. A jelenlegi tuladonosi struktúrában a Mátra Energy Holding Zrt. 72,63, az MVM Zrt. 26,15, egyéb részvényesek pedig 1,22 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

Tíz év múlva a jelenleg 950 megawatt beépített teljesítményű Mátrai Erőmű 1600 megawattos lesz. Az ehhez szükséges jövőbeli fejlesztések célja, hogy a vállalat megőrizze piaci részesedését Paks II. elindulása után is - mondta lapunknak márciusban Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, aki az interjúban részletesen beszélt fejlesztési terveikről is, illetve a 2018-as eredményekről.

A szén hazai helyzetével és a magyar gazdaság dekarbonizációs kihívásával a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciája is foglalkozik. Még nem késő jelentkezni!


Videó és címlapkép: Ács András
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak