Indul a szezon: tényleg milliós fizetést kapnak a szakácsok a Balatonnál?
Üzlet

Indul a szezon: tényleg milliós fizetést kapnak a szakácsok a Balatonnál?

Hiába özönlenek a turisták, a magyar szállodák és éttermek komoly gondokkal küzdenek, az utóbbi években jelentős problémát okozott a munkaerőhiány. Tavaly nagy port kavart a hír a magyar sajtóban, miszerint a Balatonnál egy képzett szakács akár 1 millió forintot is kereshet. Kíváncsiak voltunk, hogy mennyire reális ez a bér a magyar tengernél és hogyan látják a helyzetet a balatoni vendéglátósok, szállodák. Mint kiderült, még ha valaki közel 1 millió forintos bért is ajánl, általában ennek közel felét kapják kézhez a dolgozók.
A bérrobbanásról és a munkaerőhiányról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján. Részletek itt:


Évek óta rekordokat dönt a turizmus teljesítménye Magyarországon, a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a 2018-as minden idők legjobb éve volt. A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek az előző évhez képest 5,2%-kal több, összesen 12,5 millió vendéget regisztráltak, a vendégéjszakák száma 2017-hez képest pedig több mint egy millióval nőtt, így csaknem elérte a 31 milliót.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének decemberben publikált Trend Riportja pedig arról számol be, hogy a 2018. évi rekord eredmények főleg az erős belföldi keresletnek köszönhetőek, a magyar vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma országos szinten 4,3 %-kal nőtt 2017-hez képest.

A balatoni régió továbbra is nagyon népszerű: 2018-ban az ezen a területen működő szállodák összes árbevétele 10,1 %-kal múlta felül az előző évit. A belföldi vendégéjszakák száma (2707 ezer) 1,6%-kal haladta meg az előző évit, a szállodák átlagos kihasználtsága pedig éves szinten 55,2% volt.

A Balaton térsége Budapest után Magyarország második legjelentősebb turisztikai területe, vendégforgalmi jellemzőit erős szezonalitás jellemzi. A szállodák éves forgalmuk nagyjából 40-45 százalékát a nyári hónapokban, a csúcsidőszakban realizálják, és akkor is inkább a hétvégékre koncentrálódik a forgalom

- mondta a Portfolio-nak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) volt főtitkára, jelenlegi elnöki tanácsadója. A Balaton-parti szállodák egy része télen zárva is tart és csak szezonálisan működik. Ez alól kivételt képeznek a térségben - például Hévízen vagy Zalakaroson - működő termál, gyógy hotelek, melyek egész évben üzemelnek.

Indul a szezon: tényleg milliós fizetést kapnak a szakácsok a Balatonnál?
Kovács szerint a szektor legégetőbb problémája a munkaerőhiány: képzett és képzetlen munkaerőt találni egyaránt nagy nehézséget jelent az éttermek és szállodák számára.

Ma már a szállodák nagy része annak is örül, ha képzetlen munkaerőt sikerül találnia, és vállalja, hogy betanítja az új dolgozót

- mondta.

Csak álom az 1 millió forintos fizetés a Balatonnál

Évek óta egyre nagyobb a munkaerőhiány a tóparton, tavaly a Népszavának mesélte egy siófoki vendéglős, hogy egy szakács a Petőfi-sétányon havi 1 millió forintért helyezkedett el.

Sok helyen megy az, hogy igen magas fizetést ígérnek, de aztán mindenféle indokkal - például késés, nem megfelelő munkahelyi viselet - levonnak a bérből, csak úgy ugrálnak a mínusz 10 - 20 ezrek, így a végén az ígért 600-800 ezres fizetésből marad 500-600 ezer

- mondta Horváth-Kertész Orsolya, a Zánkán működő Neked Főztem gasztrokocsma tulajdonosa. Úgy fogalmazott, a szakácsok a térségben idén nettó 500-600 ezer forint körüli összeget kereshetnek.
Arra a kérdésünkre, hogyan lehet mégis megtartani a jó munkaerőt, azt válaszolta, a fair munkakörülmények és a fix bér oldhatja meg a vendéglátósok problémáját.

"Mi egész évben nyitva tartunk, így az alkalmazottak fix bérrel számolhatnak, még úgyis, hogy december 31-től áprilisig csak hétvégén tartunk nyitva. Hiába kell csak három napot dolgozniuk, az alkalmazottak ugyanazt a bért kapják, mint az év többi részében, nyáron pedig a pörgősebb, nagyobb forgalmú napokon adunk bónuszt is" - jegyezte meg. Jelenleg 11-en dolgoznak a gasztrokocsmában, de nyárra keresnek 5-6 kisegítőt.

Próbálunk diákokat keresni, nagyjából nettó 1200-1500 forintos órabért tudunk adni

- mondta, hozzátéve, próbál ismerősökön keresztül diákmunkást találni, mert úgy tapasztalja, a fiatalok szeretnének sokat keresni, azonban sokat dolgozni nem. Márpedig náluk déltől este 9-ig tart a munkaidő, hétvégenként garantált a telt ház, sok a munka. Horváth-Kertész Orsolya szerint a régióban a vendéglátósok számára a szezonális foglalkoztatás megoldása a legnagyobb kihívás.

"Volt egy másik éttermünk is, a Neked Főztem Reggeli és Burger, de végül bezártuk, egyszerűen azért, mert nem tudtuk biztosítani a szükséges létszámot" - tette hozzá.

Szakács munka érdekelne májustól!

Szatmári Csaba az egyik Facebook-csoportban írta ki, hogy idén májustól szakács munkát keresne a Balaton-parton. A bejegyzésre záporoztak a kommentek, rengeteg étterem jelezte, küldje el az önéletrajzát.

"Nagyon meglepett, hogy ennyi lehetőségem van, még válogathatok is" - mondta a Portfolio-nak a Hódmezővásárhelyen élő szakács, akinek ismerősei, oktatói javasolták, hogy keressen munkát a Balatonnál, mert ott sokkal jobb fizetést kaphat, mint a szülővárosában.

A bejegyzésemben azt írtam, minimum 300 ezer forintot szeretnék, de a helyek egymásra licitálnak. Több vendéglátóhellyel is tárgyalok, de úgy néz ki, a kezdő fizetésem nettó 450-500 ezer forint körül lesz, és a teljesítményem függvényében ez az összeg még nőhet

- mondta, hozzátéve, mindegyik hely jelezte, a fizetés mellett szállást is biztosítanak számára. Hogy melyik étterem mellett dönt, az a munkaidőtől és a kezdő fizetés összegétől függ.

A Balatoni McDonald's-ok is munkaerőhiánnyal küzdenek A nagy nemzetközi étteremláncoknál sem könnyebb a helyzet. A WHC KFT munkaerő-kölcsönző vállalat például diákmunkásokat keres a keszthelyi McDonald's-ba. Megkeresésünkre közölték, 20 főre lenne szükségük, és ha kell, szállást is biztosítanak a munkavállalók számára. A zalaegerszegi cég elárulta azt is, heti minimum 20 óra munkát kell vállalni és bruttó 1050 forintos órabért fizetnek a diákoknak.

Gondban a szállodák

Török Péter, a Hotel Bonvino Wine & Spa ügyvezető igazgatója szerint a munkaerő problémát is könnyebb kezelni, ha nem hosszabb-rövidebb szezonban gondolkoznak a szállodák. Ez volt Badacsonyban az első szálloda, amely a borturizmus köré épült és kezdettől egész éves nyitva tartást tervezett.

"A főszezont tekintve a borturizmus és a szüreti mulatság miatt szerencsés helyzetben vagyunk, nagyjából szeptember végéig - október közepéig tart. A legküzdelmesebb időszak a novembertől márciusig tartó periódus. A hétvégék akkor is hamar betelnek, a kihívás, hogy a vendégeket hétköznapokon csábítsuk hozzánk" - mondta a Portfolio-nak. Erre a problémára próbálnak megoldást találni, tavaly például több környékbeli vendéglátóhellyel elindítottak egy gasztro-programot, hogy a főszezonon kívül is aktív programmal tudják várni a vendégeket. Elárulta, ők is folyamatosan keresnek embert.

Úgy tűnik, hogy a pénz mellett nagyon fontos, hogy megfelelő munkakörülményeket biztosítsunk a munkavállalóink számára. Az is sokat jelent, hogy ha egy alkalmazott olyan élethelyzetbe kerül, hogy segítségre, türelemre van szüksége, azt mi munkáltatóként biztosítani tudjuk számára

- jegyezte meg, hozzátéve, új munkaerőt is könnyebb találni, ha a náluk dolgozók elégedettek, mivel így más, munkát kereső ismerőseiknek is ajánlhatják a helyet.

Indul a szezon: tényleg milliós fizetést kapnak a szakácsok a Balatonnál?
Özönlenek a turisták, de ki szolgálja majd ki őket?

Magasabb bérek, dráguló szálláshelyek

A vendéglátósok és a szállodák is kénytelenek árat emelni, mivel a magasabb béreket ki kell termelni. 2018-ban a Balaton térségében működő szállodákban a bruttó átlag szobaár 16 711 forint volt a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének Trend Riportja szerint. Ez egyébként valamivel kevesebb, mint 2017-ben, akkor 16 718 forint volt. Azonban az árak évről évre nőnek: 2016-ban a bruttó átlag szobaár 15 965, 2015-ben 15 286 forint volt, míg 2014-ben 14 182 forint volt.

Nem csak a magasabb szállásköltségek miatt lesz azonban drágább az idei nyaralás: a leglátogatottabb úticélok közül például Hévíz és Balatonfüred önkormányzata is úgy döntött, hogy 2019-ben emeli az idegenforgalmi adó mértékét. Hévízen az eddig fejenként 500 forint/éjszaka 515 forintra változott, míg Balatonfüreden 505 forintról ugrik fel ez a költség 515 forintra.

Tavaly nyáron arról is lehetett hallani, hogy a partmenti büfék is jelentős áremelést hajtottak végre. A Portfolio megkeresésére egy balatonlellelei büfé tulajdonosa azt mondta a drágulás elsődleges oka az, hogy jelentősen nőttek a szezonális büfések kiadásai a magas közterhek és az alapanyag-költségek emelkedése miatt. Úgy fogalmazott, a magasabb béreket csak úgy tudja kigazdálkodni, ha ő, mint tulajdonos arányaiban kevesebbet tesz zsebre.

A bérrobbanásról és a munkaerőhiányról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján. Részletek itt:
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde