Május 31-én eldől az azonnali fizetés sorsa Magyarországon
Üzlet

Május 31-én eldől az azonnali fizetés sorsa Magyarországon

Május 31-én a bankvezérek és az MNB képviselői az azonnali átutalási rendszer indulásáról, az esetleges részleges indulásról, egy pilot-időszakról egyeztetnek majd - tudtuk meg piaci forrásból.

Május 31-én a nagybankok vezérigazgatói és az MNB képviselői összeülnek, hogy az azonnali átutalási rendszer július elsejére tervezett indulásának körülményeiről tárgyaljanak.

Az azonnali átutalási rendszer elindításának időpontját rendelet rögzíti, mely szerint a július elsejei indulásra minden banknak el kell készülnie a fejlesztéssel, ekkor élesedik a rendszer jelen állás szerint.

Azonban mint korábban is írtunk róla,, az OTP és más, a javaslatot nyíltan fel nem vállaló bankok azt javasolják a Bankszövetségen keresztül az MNB-nek, hogy első körben csak kis értékű tranzakciókkal teszteljék a rendszert, és majd akkor induljanak el teljes terhelés mellett, ha már biztosan és hibamentesen működik az azonnali átutalás.

A javaslat szerint az azonnali fizetési rendszer a kitűzött július elsejei induláskor csak pilot-üzemmódban induljon el, és maradjon is így mindaddig, míg "minden egyes rendszertag megbizonyosodik a saját rendszere biztonságos működését illetően".

A javaslat mögött álló bankok közül eddig egyedül az OTP vállalta fel nyíltan, hogy egy ilyen indulást látnának szívesen, ugyanakkor leszögezik: ennek oka nem az, hogy nem készülnének el, ők a startra készen fognak állni. Több más bank viszont, úgy tudjuk, nem örülne egy részleges indulásnak vagy halasztásnak.

Egy forrásunk szerint júniusban már valódi, kis értékű tranzakciókkal hajtanak végre teszteket a rendszeren, vagyis egyfajta pilot-üzemmód mindenképpen lesz, ugyanakkor a javaslat óvatossága is indokolt lehet ettől még, hiszen nyilván nagyobb a hibák kockázata, ha a teljes terhelést kapja majd az átutalási rendszer.

Az MNB természetesen szeretné tartani az évekkel korábban betervezett időpontot, de nem mindenáron, úgy fogalmaznak, figyelik a piacot, és ha kell, megteszik a szükséges lépéseket. A központi rendszer kiépítését végző GIRO Zrt. a maga részéről készen áll, a központi rendszer tesztjére már év eleje óta lehetősége van a bankoknak.

Május 31-én eldől az azonnali fizetés sorsa Magyarországon


Kapcsolódó cikkek:A címlapkép forrása: Bloomberg / Contributor
FrankfurtTőzsde
cimlapkep_milestone_budapest
qr-kód mobilfizetés
Szekesfehervar MFB rendezveny19
munkások ipar
GettyImages-173211363
President of Bolivia Evo Morales Ayma
Nem bírják elengedni: megint előkerült a vasárnapi boltzár
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
FrankfurtTőzsde