Üzlet

Veszteséggel tért vissza a Tungsram-csoport

MTI
A General Electric (GE) Lighting európai, közel-keleti és törökországi fényforrás-üzletágának, valamint globális autólámpa ágazatának kivásárlásával tavaly áprilisban létrejött Tungsram-csoport a terveknek megfelelően teljesített működésének első évében - közölte a társaság pénteken. A cégcsoport tavaly április és december között 65,25 milliárd forint nettó értékesítési árbevételt ért el, amelynek 92,9 százaléka exportból származott, ugyanekkor 4,7 milliárd forint veszteséget termelt.
Tóth István pénzügyi igazgató a közleményben úgy fogalmazott, számítottak arra, hogy az első, nem teljes évben jelentős költségekkel kellett számolniuk a GE-től való leválás miatt, továbbá jelentős beruházásokat hajtottak végre. A közleményben ismertetik, hogy a Tungsram tavaly 23 országban 22 leányvállalatot vett át, az ott dolgozók a vállalatcsoport alkalmazottai lettek. A cégcsoport új üzletágakba és termékfejlesztésbe fektetett a múlt évben, új kültéri és beltéri világítástechnikai termékportfóliót épített fel, fejlesztette kisvárdai gyárában a gépgyártási kapacitását miután a GE Aviation beszállítójaként repülő gépalkatrészeket fognak javítani.

Az újjáélesztett Tungsram márkanév megjelent a gyors növekedésű iparágban is, az Agritech üzletág beltéri növénytermesztéshez fejleszt ki LED lámpákat, a teljes termékportfolió idén júniusban mutatkozik be az amszterdami Greentech vásáron. A vállalatcsoport sokat invesztált egyetemi és startup cégekkel való kapcsolatépítésbe, hamarosan nyílt innováció központot működtetnek a cégnél.

Boncz Gábor vezérigazgató-helyettes kiemelte, 2019-ben az árbevétel növekedésére és a nemzetközi piacokon további térnyerésre számítanak, a kezdeti befektetéseik megtérülése 2020-tól várható. Továbbra is arra koncentrálnak, hogy a vállalat forgalmának 50 százalékát a világítástechnika, másik 50 százalékát pedig egyéb terület adja. Ez a stratégia sikeresnek bizonyul, így további beruházásokra és fejlesztésekre készülnek - fogalmazott a vezérigazgató-helyettes a közleményben.

A Tungsram 2018 áprilisában magyarországi központú európai világítástechnikai márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa ágazatának felvásárlásával, amely Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt. A több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztató vállalatcsoport termékeinek csaknem 93 százalékát exportálja, 22 országban van leányvállalata, 110 nemzetközi piacon értékesítői hálózatot működtet, öt magyarországi gyárban termelnek, 1600 beszállítóval és partnerrel van kapcsolatuk.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124