Sokba kerülhet a szélenergia mellőzése Magyarországnak
Üzlet

Sokba kerülhet a szélenergia mellőzése Magyarországnak

Portfolio
Jelen állás szerint a szélenergia nem vehet majd részt a Magyarországon először várhatóan idén először kiírásra kerülő megújuló energia tendereken, ez pedig, vagyis a potenciális szélerőmű-fejlesztők kizárása az aukciókból ugyanakkor önmagában mintegy 25 milliárd forinttal növeli meg a 2020-as megújuló cél teljesítésének költségét Magyarország számára - mondta Szabó László, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) kutatóközpont-vezetője a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján.
Bár Magyarország már korábban elérte és meghaladta a 2020-ra vállalt, nem túl ambiciózus 13 százalékos megújuló részarányt, nem biztos, hogy 2020-ra is szint felett marad az ország - mondta Szabó László. Míg 2013-ban még 16,20 százalék volt a megújulók részaránya, 2017-re 14 százalék alá esett, és miután a még fel nem használt mintegy 1500 megawattnyi KÁT-engedély alapján 2021-ig van lehetőség új fotovoltaikus kapacitások létesítésére, kérdéses, hogy ebből 2020-ig mennyi valósul meg.

Magyarországon Kaderják Péter energia- és klímaügyi államtitkár elmondása szerint először 2019-ben írnak ki technológiasemleges pilot megújulós tendert. Szabó ezt pozitív előrelépésnek látja. Korábban a szabályozó által meghatározott ár miatt nagy hullámzás volt a beruházási kedvben, mostantól kiszámíthatóbb lesz ez is - fogalmazott.

Már maga a megújuló energia aukció is egy úgynevezett disruptive, vagyis felforgató trend - mondta Szabó László. Az európai megújuló aukciók tapasztalatait ismertetve elmondta, óriási változást hozott az európai szabályozási környezetben, hogy 2016 óta a nagyobb méretű megújulós termelő kapacitások csak aukciós formában támogathatók. Ez már csak azért is fontos lépés volt, mert innentől nem a szabályozó kénye-kedve, hanem a piac határozza meg az árakat.

Sokba kerülhet a szélenergia mellőzése Magyarországnak
Fotó: Stiller Ákos
A régióban eddig csak Lengyelországban vezették be az aukciós rendszert, de Magyarország mellett Horvátország és már Ausztria is tervezi ugyanezt. Az eddigi európai tapasztalatok szerint a különféle, az EU-ban bevezetett aukciós rendszerek jól lekövetik a technológia tanulási görbét - vagyis egyre alacsonyabb áramár-ajánlatokkal lehetett megnyerni a tendereket, Lengyelország ugyanakkor kilóg a sorból, ott ugyanis nem látszik egyértelmű csökkenés az árakban.

Lengyelországban 2016 és 2018 között három kiírásban 18 megújulós aukciót tartottak. A lengyelek a szél- és napenergia számára külön aukciókat szerveztek, és 1 MW alatt, illetve fölött is szétválasztották a rendszert. Az eredmény azt mutatja, hogy 1 MW alatt a fotovoltaikus technológia tudja a legkedvezőbb költséget biztosítani (83-87 euró/MWh átlagár), az 1 MW felett azonban a szél nyert (46 euró/MWh). A megvalósítási ráta a napenergia esetében 75 százalék körül alakult, a szélenergiára ugyanakkor nem állnak rendelkezésre vonatkozó adatok.

Címlapkép: shutterstock
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Benzin