Fontos döntés jön az MNB-től, ami minden magyar bankkártyás fizetéseit érinti
Üzlet

Fontos döntés jön az MNB-től, ami minden magyar bankkártyás fizetéseit érinti

A PSD2-es szabályok egyes részeinek halasztását még az MNB is vizsgálja, az Európai Bankhatóság további útmutatására várnak, de úgy tűnik, hogy erősen benne van a levegőben, hogy nem is kis mértékű halasztást kapnak a pénzintézetek. Az MNB hamarosan dönt arról, mit is kezdhet a felügyelet Magyarországon ebben a kérdésben - hangzott el az MNB ma tartott sajtótájékoztatóján. Pár hónappal az indulás előtt derült ki az MNB számára: egyes bankok nem készülnek el az azonnali fizetéssel. A késlekedő bankok darabszára kevesebben voltak, de sok ügyféllel rendelkeznek. A riportok alapján év végén elindulhattak volna, de az év végi zárásokra való tekintettel március elejére helyezték át az indulást.
A PSD2-ről is szó lesz a Portfolio Banking Technology konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

PSD2: haladékot kaphatnak a bankok?

Ahogy közeledik a PSD2-es határidő, egyre több a konkrét kérdés a bankoktól a szabályozással kapcsolatban. Már most adtak ki engedélyeket (AISP) Magyarországon, és vannak folyamatban lévők is, itthon 10-11 szereplő van regisztrálva az EBA nyilvántartásába. Március 14-ig kellett közzétenni a PSD2-es interface leírásokat, ez nagyrészt megtörtént, de nem mindig zökkenőmentes ezek megértése, nyomonkövetése. Hivatalosan szeptember 14-túl kell a hozzáférést biztosítani a PSD2-es szereplőknek.

A PSD2 szabályozás szerint a dedikált API-k esetében tartalékmechanizmust kell biztosítani, de ez alól felmentést lehet kérni. Megérkeztek az első felmentési kérelmek, a napokban fogják publikálni az ajánlást, hogy mit kell tartalmaznia egy ilyen kérelemnek. Ha valaki rossz API-t fejleszt, ne kelljen hónapokig várni, amíg javítják. Az érzékeny fizetési adatok védelme kapcsán az MNB azt mondja, hogy azokat az adatokat kell átadni, amelyek feltétlenül szükségesek a tranzakció elvégzéséhez.

Az EBA a napokban kiadott, az erős ügyfélhitelesítésre vonatkozó véleménye kicsit megkavarta a dolgokat, ezt még az MNB-nek is elemeznie kell.

Homályos, de úgy néz ki, hogy a szabályozás határideje nem változik, minden marad a régiben, de a felügyeleteknek rugalmasan nemzeti hatáskörbe utalja az EBA azt, hogy mely szereplőknek milyen haladékot adnak és miben. Még idén közzétesznek egy végdátumot, ha a felügyelet alkalmazna egyfajta rugalmasságot, azt legkésőbb meddig teheti. Az MNB hamarosan dönt arról, mit is kezdhet a felügyelet Magyarországon ebben a kérdésben.

Az ügy előzményeiről itt írtunk:Az MNB is részt vett az EBA által kiadott vélemény kialakításában, sőt, 4 hónapja az MNB is kezdeményezte a párbeszédet erről az EBA-nál. Első körben az EBA elutasító volt a kérdésben, de miután több tagállam is jelezte, hogy náluk is jeleztek problémákat a szolgáltatók az erős ügyfélhitelesítés szabályaival kapcsolatban, mégis megengedőbb lett az EBA.

Nem indultunk el az azonnali fizetéssel abban a formában, ahogy azt terveztük, Miért? Azt láttuk egy-két hónappal az indulás előtt, hogy a Giro Zrt. el fog készülni a fejlesztéssel, ehhez csatlakozott az MNB hitelezési moduljának fejlesztése is, úgy láttuk ez is elkészül július elsejére. Folyamatosan több csatornán nyomon követtük a bankok fejlesztéséhez, a bankok többsége megszerezte a Girótól azt a tanúsítványt, amely igazolta, hogy tranzakciókat küldhetnek a rendszerbe. Ugyanakkor néhány szereplő nem készült el - darabszámra kevesebben voltak, de ügyfélszámra több ügyfél tartozott hozzájuk. meg lehetett volna hozni azt a döntést, hogy felemás módon indulunk, vagyis csak egyes bankok csatlakoztak volna az azonnali rendszerhez

mondta el Bartha Lajos, az MNB Pénzforgalmi Infrastruktúrák igazgatóságának ügyvezető igazgatója.Három forrásból gyűjtöttek információkat: Giro-tesztek, banki riportok és a lemaradóknál magas szintű bilaterális megbeszélések voltak. Ezeken a bankok vállalták, hogy mikorra tudják felkészíteni a rendszereket. A jövő év márciusi határidő egy politikai döntés is, de a határidő az MNB szerint tartható lesz. Nem az volt a helyzet, hogy a bankok nem akarták tartani a bevezetési dátumot, hanem nagyon komplex a rendszer-infrastruktúrájuk, és rendkívül sok volt a feladat.

Egy felemás döntés született a korábbi elképzelésekhez képest:
  • a központi infrastruktúrát elindították élesben július elsején, de az ügyfeleket nem engedik be a rendszerbe,
  • a legnagyobb késésben lévő szereplő által is riportált késés alapján év végén lehetett volna indulni, de az év végén, decemberben a rendszerekben egyébként is zárások és egyéb teendők vannak, ezért döntöttek a márciusi indulás mellett,
  • a következő hónapok menetrendje most véglegesedik, augusztus 31-ig a tesztrendszerben ugyanúgy lehet tesztelni, de aki szeretne, és megvan a tanúsítványa, az már tud küldeni éles tranzakciókat a rendszerbe.
  • Szeptembertől mindenkinek kötelező részt venni az éles próbaüzemen is, a tesztrendszereken nagy performancia teszteket is végre lehet majd hajtani, míg az éles rendszerben funkciókat és tranzakciós típusokat lehet tesztelni. Március másodikán nyitják ki a rendszereket az ügyfeleknek is.


Egy fedezeti hitelezési modult vezettek be az azonnali fizetés miatt az MNB-nél, ha fedezeti problémával szembesülnének a bankok, itt hitelt kaphatnak, ez szinte 100 százalékosan biztosítja, hogy likviditási probléma ne tudjon előfordulni az azonnali rendszerben.

Az azonnali fizetés infrastruktúrájára épülő szolgáltatások jelentik majd a sikert, vagyis nem csupán a rendszer elindulása, hanem a készpénzes fizetések arányának a csökkenése a cél. A nem banki szereplők is csatlakozhatnak a rendszerre fizetési megoldást, a munkacsoportokban, melyek az újfajta szolgáltatásokat fejlesztik, ilyen nem banki szereplők is részt vesznek. Rövid időn belül a QR-kód szabványról és a fizetési kérelemről jelenik meg majd egy szabálykönyv, amelyet a munkacsoportok hoztak létre.

Itt vannak a kihívók

A magyar piacra megérkeztek a kihívók, trónkövetelők, egyre aktívabbak a fintechek és bigtechek. A magyar hagyományos szereplők elsősorban mobiltárcákkal jelentek meg, akik érkeznek, inkább elektronikus-pénz megoldásokkal jönnek. Több olyan szereplő is itt van már, a következő időszaknak ők fontos szereplői lesznek a piacon.

2020 márciusában elindul az azonnali fizetés, éles lesz a PSD2, egyre több fintech, bigtech jelenik meg a magyar piacon, mindez háborús helyzetet fog eredményezni a fizetési iparágban. Aki itt dolgozik, annak készülnie kell a versenyre. Mi drukkolunk a magyar bankszektornak, amennyire izgalmas volt az elmúlt 1-1,5 év, annyira izgalmas lesz a következő is

- fejtette ki Bartha Lajos.

Mi történt az elektronikus fizetéseknél?

A hazai pénzforgalom hatékonysága tovább nőtt, egyre jobban közelíti az EU-s átlagot. Hat év alatt 2018 évégére duplázódott elektronikus tranzakciók száma, a fő húzóerőt a kártyás fizetések jelentették. Évente kártyánként 84 tranzakciót hajtunk végre, és havonta 2,5 átutalást bonyolítottunk. Az elmúlt években végrehajtott kormányzati törekvések miatt is nőtt a POS-terminálok száma a boltokban, főleg a kiskereskedők körében, a használatban lévő készülékek száma megközelítette a 145 ezret. Az érintéses terminálok arány a 86 százalékot közelítette meg.

A hazai kártyás fizetési rendszer nemzetközi összehasonlításban továbbra is rendkívül biztonságos, Magyarország arányaiban és a tranzakciók számát tekintve is élen jár ebben. A csalások mindössze 8 százalékát viselték összességében az ügyfelek, a többit a bankok és az elfogadók vállalták fel.

Tavaly 11 intézményt vizsgált az MNB, 106 millió forintnyi bírságot szabtak ki. Ilyenkor sok adatot elkérnek, heteket töltenek a helyszínen, és ha valahol nem felelnek meg a szabályoknak, akkor a helyszínen próbálják ezt tisztázni. Szeptemberben véglegesen hatályba lép a PSD2 összes szabálya, emiatt elkezdik ezeket ellenőrizni. Az erős ügyfélhitelesítés szabályainak betartását is ellenőrzik majd.

Szintén egy ideje vizsgálják az incidenseket a pénzforgalmi szolgáltatóknál, milyen rendszerek milyen időre esnek ki, hány ügyfelet érintenek stb. Az elmúlt évben 30 hitelintézet 506 esetet jelentett, a hibák leginkább a benyújtási csatornáknál merülnek fel (mobilbank, netbank, vállalati terminálok). A hibákat kb. 16 óra alatt lehet átlagosan elhárítani. Ha a bankkártya rendszer hal le, ott ez soknak számít, de vannak olyan rendszerhibák, amelyeket az ügyfelek kevésbé éreznek.

Az átutalási fizetési infrastruktúrának (Viber, InterGiro) a forgalma napi 6 ezer milliárd forint körül alakult 2018-ban, a GDP kb. 41-szer fordult meg a rendszerben. Nagy-Britanniában ez a szám 120, vagyis 3 naponta megfordul ott a GDP az elektronikus rendszerekben, ugyanakkor a magyar 41-es szám a középmezőnybe tartozik.

Drága magyar bankok?

Drága, és struktúrájában is rossz a pénzforgalmi árazás Magyarországon, ezért változásokra lesz szükség ebben is. A csomagárazás tudná igazán támogatni az elektronikus fizetés terjedését, és az MNB megfogalmazta azt az elvárását is, hogy csökkenteni kell a pénzforgalom díjait. A tranzakciós illeték ellenére azt mondja az MNB, hogy a bankoknak érdemes lenne a tranzakciós díjakat eltörölni, csomagban árazni, mivel egyre több olyan nemzetközi szereplő is megjelenik a piacon, amely nagyon olcsón vagy ingyen adja a tranzakciós díjakat.

Címlapi fotó: Todoroff Lázár

A PSD2-ről is szó lesz a Portfolio Banking Technology konferenciáján. Regisztráljon Ön is!
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak