Itt az igazság az autóvásárlás ingyenmillióiról
Üzlet

Itt az igazság az autóvásárlás ingyenmillióiról

Komoly érdeklődés tapasztalható a nagycsaládosok autóvásárlását támogató, héten indult program iránt. Ezért ezúttal videóban mondjuk el, mit gondolunk róla és mit érdemes tudni a családtámogató intézkedésnek beharangozott lépésről.

Videóban a részletek!

Július elsején a családvédelmi akcióterv több más elemével együtt elindult a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program. Ennek lényege, hogy a legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány azzal, hogy a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

Korábban több cikkünkben is bemutattuk a program részleteit és a lehetséges modelleket, most pedig videót készítettünk, hogy az érintettek minden formában tudjanak tájékozódni.

A program részletei hivatalos formában is megtalálhatóak a Magyar Államkincstár oldalán, ide kattintva. Emellett itt érhető el a támogatás igényléséhez szükséges nyomtatvány is.

Már most a várakozások feletti az érdeklődés

A legfrissebb hírek szerint rendkívüli érdeklődés figyelhető meg az autóvásárlási program iránt, az első héten ugyanis már 2500-an adták be támogatási igényüket. A kormány korábban azt kommunikálta, hogy idén erre eredetileg 5 milliárd forintot szán a költségvetésből. Nem nehéz kiszámolni, hogy az 5 milliárd forint 2000 új autó vásárlására lenne elég. Úgy tűnik ezek alapján, hogy a program iránti érdeklődés már az első héten meghaladta az egész évre tervezett keretet. Nem véletlen, hogy Novák Katalin államtitkár már jelezte: igény esetén növelik a költségvetési keretet.

A 2020-as költségvetésben 10 milliárd forintos kiadással számol erre a célra a kormány, ami további 4 ezer legalább 7 üléses új autó forgalomba hozatalát jelenti. A jelenlegi tempó mellett azonban könnyen lehet, hogy a jövő évi keretet is növelni kell. Novák Katalin korábban többször is azt mondta, hogy céljuk, hogy

a következő egy évben 10 ezer ilyen autó kerüljön az utakra, ez pedig 25 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Kinek jó ez?

És sokan ennél a pontnál fel is teszik a kérdést: mire fog költeni az állam a következő egy évben 25 milliárd forintot. A kommunikáció szerint ez a családtámogatási lépés a hétpontos családvédelmi akcióterv része. Azonban ahogy már a bejelentéskor is rámutattunk, leginkább ez az az intézkedés, amely kilóg a családtámogatások közül. Az intézkedés ugyanis legalább annyira szól a kereslet és ezen keresztül a gazdaság felpörgetéséről, mint a családok támogatásáról. A gyerekvállalási hajlandóság ösztönzéséről kevésbé beszélhetünk ebben az esetben, hiszen kevesen lehetnek azok ugyanis, akik azért vállalnának egy harmadik gyereket, hogy az új családi autó vásárlásukhoz 2,5 millió forintot kapjanak.

A hírek szerint a Nagycsaládosok Egyesületének az ötlete volt a program, a szervezet ugyanis felmérte, hogy a nagycsaládosok jellemzően idősebb gépkocsikat használnak, ezért szívesen lecserélnék azokat. A felmérésük szerint a nagycsaládosoknál a gépkocsipark 70 százaléka tíz évnél, 35 százaléka pedig 15 évnél is öregebb. Egy ilyen felmérés arra is rákérdezhetne, hogy az érintett nagycsaládosok közül kik és milyen arányban képesek megfinanszírozni egy új autó vásárlását. Ahogyan ugyanis elsőként részletes elemzésünkben kiemeltük, a nagycsaládosok jelentős hányada biztos nem fog tudni élni a felkínált lehetőséggel. Magyarországon a sokgyermekes családok jelentős részének anyagi helyzete nem olyan, hogy hétszemélyes autóról álmodhasson, még kedvezménnyel sem. Az egy főre jutó éves nettó jövedelem ugyanis pont a három vagy több gyermekkel rendelkező nagycsaládoknál az egyik legalacsonyabb. A 2017-es statisztikák szerint a havi nettó egy főre jutó jövedelem átlagosan 71 ezer forint volt, amelyből aligha lehet kigazdálkodni egy sok millió forintos új autót.

Itt az igazság az autóvásárlás ingyenmillióiról
A KSH statisztikái szerint egyébként durván 176 ezer nagycsalád (házas vagy élettársi kapcsolatban élő két felnőtt és három vagy több gyermek) volt Magyarországon 2011-ben, nagyjából ennyi szereplő lesz jogosult a 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, de a fentebb leírtak miatt véleményünk szerint az egyértelmű nyertesek végül a módosabb nagycsaládok lesznek. Ők azok, akik eleve megengedhetnek maguknak egy milliós kiadási tételt, vagy lízing útján meg tudják finanszírozni az összeget.

A program másik nagy nyertese természetesen a kínálati oldal, vagyis az importőrök, amelyek most gőzerővel dolgoznak azon, hogy a meglévő országkereteiket növeljék. És ne felejtsük el azt sem, hogy a program további költségvetési hatása, hogy az áfabevételek ennek köszönhetően is növekednek.

A lehetséges modellek listája az alábbi táblázatunkban:

Itt az igazság az autóvásárlás ingyenmillióiról
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ferrari_getty_editorial