Előfizetői tartalom

Áttörés jöhet klímaügyben: jobb belátásra bírnák Magyarországot a finnek

A klímaváltozás elleni küzdelmet tekinti fő feladatának az Európai Unió elnökségét júliustól átvevő Finnország. Az áprilisi választásokon győztes Antti Rinne szociáldemokrata miniszterelnök a féléves elnökség alatt szeretné leküzdeni egyes tagországok kormányainak ellenkezését - így a magyarét is -, és 100 százalékos támogatást kíván nyerni ahhoz, hogy az EU hivatalos kibocsátáscsökkentési célja 2050-re a teljes karbonsemlegesség legyen. A finnek heroikus küzdelemre számítanak, de a hírek szerint az alkut blokkoló kormányok mégis hajlandók lennének támogatni a megállapodást, egyebek mellett egy, az energiaátmenet költségeit uniós forrásokból kompenzáló alap felállítása esetén.
Kormányprogram első szava a klímaváltozás, azért, mert nem kockáztathatjuk a civilizáció jövőjét és nem kívánjuk, hogy a klímaváltozás egyúttal a véget is jelentse - fogalmazott Rinne a finn EU elnökség elindulása alkalmából, kijelölve egyben a következő fél év legfontosabb prioritását is. Hogy a finn kormány nem a levegőbe beszél, azt már csak az is jelzi hogy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái