Nem csak Magyarország atomenergia-párti
Üzlet

Nem csak Magyarország atomenergia-párti

Portfolio
Érdekes megfigyelés, hogy a közép-kelet-európai, valaha szovjet fennhatóság alatt állt országok kivétel nélkül atomenergia pártiak. Azonban a régiónkban mindenütt nehézkes a projektek megvalósítása, de Paks városa újabb virágzás előtt áll, derül ki a Bloomberg cikkéből.
Paks városa újabb virágzás előtt áll a helyiek szerint. Már cirill betűkkel is megtalálhatóak egy paksi ingatlanirodában a hirdetett ingatlanok, mivel orosz rohamra számítanak a szakértők. Egy paksi ékszerész is pozitívan látja jövőt, sőt a paksi Halászcsárda már oroszra is lefordította étlapját, miután a Roszatom első munkatársai megérkeztek a városba. Amikor az első blokkok megépültek Pakson, még az 1982-es indulást megelőzően, hatalmas fejlődésen esett át a város. Kulturális központ és színház is épült. Egyes becslések szerint 10 000 új munkavállaló jelenhet meg a családjával a városban, miután elkészül az új bővítés.

Érdekes szembenállás, hogy míg a gazdag nyugat-európai országok, mint Német- és Franciaország a jelentős költségek és biztonsági kockázatok miatt egyre idegenkednek az atomenergiától, addig Kelet-Európa bővítené nukleáris termelőkapacitásait, csak épp különböző hátráltató tényezők miatt nem nagyon képes rá. A régióban a szovjetek által épített erőművek már a működési időtartamuk végéhez közelednek, Kelet-Európa energiaigénye egyre csak nő, míg egyre nagyobb a nyomás a gazdaság dekarbonizációja felé, azaz az üvegházhatás csökkentésének irányába. Magyarország mellett a csehek, szlovákok, románok, szlovének is az atomerőműveik bővítésében, vagy felújításában gondolkodnak. Bulgária és Lengyelország pedig vadiúj erőműveket szeretne építeni.

Azonban a növekvő építési költségek, és az Európai Unió által támasztott szigorú követelmények jelentős akadályt állítanak a régiós projektek elé, melyek következtében az új blokkok üzembehelyezésére a legtöbb esetben legalább egy évtizedet még várni kell. Egy új reaktor építése nagyságrendileg 15 milliárd euróba kerül. Londoni energiapiaci elemzők szerint a jelenlegi esélyek alapján piaci viszonyok között nem lesz életképes az atomenergia, várhatóan költségvetési támogatásra fog szorulni a technológia a jövőben.

A régióban Szlovákiában készülhet el legelőször egy új blokk, mely várhatóan jövőre kezdheti meg termelését. Azonban a szlovák projektben is rengeteg csúszás volt tapasztalható. Bulgáriában a finanszírozás problematikája miatt nem sikerült egy újabb blokkot építeni Belene városában. A bolgár kommunizmus bukása után merült fel először az erőmű bővítésének kérdése, akkor azonban a költségek az ország akkori GDP-jének a negyedét tették volna ki. A széntüzelést favorizáló Lengyelországban a tervek szerint 2033-ban kezdheti meg az első atomerőmű a működését, amennyiben hamarosan találnak finanszírozási forrást a projektre.

Már 5 év telt el, hogy a magyar kormány megyegyezett a Roszatommal az új blokkok építése kapcsán, azonban még mindig nincs pontos kezdő dátum meghatározva a munka zömét illetően. Jó hír, hogy Paks 2 nem szenved finanszírozási nehézségekkel. Az oroszok szolgáltatják a szükséges források 80%-át egy 10 milliárd eurós hitelkeret segítségével. Azonban nagyon telik az idő, csupán az majd két évig tartott, amíg az EU áldását adta az projektre. A kivitelezés csúszásban van, a magyar kormány a Roszatomot vádolja, hogy nem sikerült időben beküldeniük a szükséges terveket. Egy biztosra vehető, hogy az új blokkok az eredetileg tervezett határidőre, 2026-ra nem fognak tudni termelésbe állni. A magyar kormány tárgyalásokat folytat Moszkvával, annak érdekében, hogy a hitelvisszafizetés határidejét az üzembeállás kezdetéhez igazítsák. A Roszatom a késés miatt az Európai Unió nehézkes folyamatait hibáztatja. Jelenleg a szükséges 6000 darab engedélyből csupán még 300 áll rendelkezésre.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frankfurt Stock Exchange
Olvasta már? Nagyot emelkedett a Mol