Abu Dhabiban az OMV!
Üzlet

Abu Dhabiban az OMV!

Portfolio
Az OMV bejelentette, hogy sikerült lezárnia az ADNOC-kal, Abu Dhabi nemzeti olajtársaságával kötött fontos stratégiai megállapodást. 15% részesedést vásárolt az osztrák olajtársaság az ADNOC finomítói részlegében, és egy új exportőr cégben. A vételár 2,43 milliárd dollár. Fontos mérföldkő ez az OMV életében, ugyanis az vállalat 2025-ös stratégájának része, hogy beszálljon az Európán kívüli integrált finomítói üzletágba.
Az ügylet zárásával az ADNOC finomítói és új kereskedelmi üzletágának tulajdonosi szerkezete átalakult. Immáron 15%-os részesedéssel rendelkezik az OMV, 20%-kal az olasz Eni, és az ADNOC-é a maradék 65%.

Az ADNOC finomítói üzletága 922 000 hordó napi kapacitással rendelkezik Abu Dhabiban. A részleg 4700 alkalmazottat foglalkoztat, és a világ negyedik legnagyobb finomítói komplexumát is üzemelteti. Jóformán zérus a fűtőolaj termelése a finomítóinak, mely az új IMO 2020-as szabvány bevezetésével nagyot profitálhat. Az új szabályozás szerint 2020 januárjától csak alacsonyabb kéntartalmú üzemanyagokat használhatnak a tengeri hajók. Petrolkémiai termelés is folyik a finomítóban, évente 1,5 millió tonna propilén kerül előállításra.

Az újonnan alapított kereskedő vállalat pedig az ADNOC által finomított termékek nemzetközi exportját fogja bonyolítani, mely az össztermelés 70%-át teszi ki. Maga a kereskedővállalat 2020-ban kezdheti meg működését, miután a szükséges rendszerek és folyamatok felállításra kerültnek. Az értékesítés főleg a Közel-Keletre, Ázsiára és Afrikára összpontosulhat. A globális üzemanyagkereslet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint 9%-kal növekedhet 2030-ra a 2017-es bázisról.

A tranzakcióval az OMV 40%-kal növeli a finomítói kapacitását, olefin kapacitását 10%-kal. Az ügylettel növekszik az OMV Downstream részlegének súlya az Upstream-et balanszírozva.

A mai nap folyamán 3%-os pluszban vannak az osztrák olajtársaság részvényei, melyek idén már 17%-kal kerültek feljebb.

Abu Dhabiban az OMV!
Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP