Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
Üzlet

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia

Bosnyák Zsolt
Jól reagált a Waberer's árfolyama a gyenge második negyedéves gyorsjelentésre, emellett az utóbbi időben technikailag is jól viselkedik a papír, ráadásul egy romló nemzetközi környezetben. Erősen túladott a részvény, fundamentálisan is lehet benne fantázia, persze kockázatok is akadnak jócskán.

Hulló kés

A Waberer's a 2017 júliusi tőzsdei bevezetése óta hatalmas esésen van túl, és az egyik legutáltabb részvénye lett a hazai parkettnek. Még 5100 forinton kezdték meg a kereskedést a BÉT-en a papírokkal, most pedig alig ezer forint felett helyezkedik el a jegyzés.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
A nagy esés okai:

 • A fuvarozócég szerény marzsai teljesen elolvadtak, sőt, még üzemi szinten is veszteségessé vált a működése. A menedzsment, élén az új vezérigazgatóval az utóbbi hónapokban ugyan hatalmas erőfeszítéseket tett a kialakult helyzet kezelésére, de ez egyelőre nem volt elég ahhoz, hogy megállítsa az árfolyam zuhanását.
 • A Link sem váltotta be maradéktalanul a menedzsment várakozásait. 2018 október elsejével a Link lengyel fuvarozócég hivatalosan egyesült a budapesti székhelyű Waberer's helyi szállítmányozási irodájaként működő Waberer's Polskával.
 • A vízió, amely szerint a cégcsoport flottáját hatalmasra kell duzzasztani, a jelenlegi piaci környezetben nem életképes.
 • Megugrottak a költségek, elsősorban az üzemanyag- és bérköltség növekedése miatt.
 • A költségvezérelt áremelések miatt alacsonyabb lett a kamion-kihasználtság.
 • A vállalatot több felsővezető is elhagyta (igaz, a cég operatív irányításából nem távozott vezető, mindössze igazgatósági tagok cseréjéről volt szó).
 • 2018 júliusában profit warningot tett közzé a Waberer's.
 • Kiderült, a Waberer's nagytulajdonosa, a CEE Transport Holding hiába próbálta egy nagyobb részvénycsomagját intézményi befektetőknek értékesíteni, nem sikerült neki a megfelelő kereslet hiánya miatt.
 • A kereskedelmi háború a gyengülő európai konjunktúrán keresztül fejt ki nyomást a Waberer's-re.
 • A Brexit miatti bizonytalanságok is hátrányosan érintik a vállalat tevékenységét.

Érik a fordulat?

Fundamentálisan a jelenlegi árszinteken már érdemes lehet elgondolkodni a részvényeken. Lássuk a pozitív fejleményeket:

 • Új vezérigazgatót nevezett ki a Waberer's Robert Ziegler személyében 2019. február 1-jei hatállyal, aki egy tapasztalt krízis menedzser és korábban a DHL-nél dolgozott.
 • A menedzsment jelezte, több intézkedésük kedvező hatása az év második felében jelentkezhet érdemben. Igaz, ennek még nincs jele.
 • Tovább folytatódhat az év első negyedében beindított flottacsökkentési program. A második negyedévben elvégzett 300 járműves csökkentést követően a vezetés megkezdte további 300 gépjármű leállítását, melyek a negyedik negyedévben teljesen kikerülnek majd a könyvekből.
 • Nő a cég transzparenciája, az Erste után már a Concorde is elkezdte követni a papírokat, a BÉT elemzés-árjegyzés programjának keretein belül. 1785 forintos célárfolyamot határozott meg, az ajánlás pedig vétel.

Technikai kép

Távolról nézve hulló kés a Waberer's grafikonja. Azonban az RSI erős túladottságról árulkodik, az MACD pedig már vételi jelzést mutat. Az 1303-nál található húsz napos mozgóátlag akár hamarosan tesztelésre kerülhet.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
Azonban közelebbről szemlélve már igencsak biztató jeleket találhatunk. Könnyen lehet, hogy aljat kezdett építeni az árfolyam. A 900 forint körüli mélypontról gyorsan visszapattant a jegyzés, és 1100 forint környékén sikerült konszolidálódnia. Majd augusztus elején ismét elindult az árfolyam, és már közel vagyunk az 1300-as korábbi csúcshoz.

A forgalom megerősíti a lehetséges fordulós alakzatot. Pánik mélypontokra jellemző a nagy forgalom, mely június közepén adott volt. A júliusi konszolidációs szakasz alatt szépen leült a forgalom, mely az eladók hiányáról tanúskodhat. Majd augusztus elején a gyorsjelentés előtt ismét nagy forgalommal indult meg az árfolyam. A Concorde kedvező célárfolyamára pedig további pozitív árfolyamreakció érkezett.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
Ha még közelebbről vizsgáljuk a történteket, órás szinten, akkor egy újabb ellenállást vehetünk észre a grafikonon 1250-nél, melyet sikeresen áttört a papír.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
Mindezt egy olyan környezetben tette, ahol a nemzetközi részvénypiacok és a BUX a recessziós és vámháborús félelmek okán lefele korrigáltak. Ez relatív erőt mutat.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia

Minden szép és jó?

Azért természetesen kockázatok is vannak a Waberer's kapcsán:

 • A folyamatos veszteségek következtében a Concorde elemzése szerint létezik olyan forgatókönyv, hogy fizetési nehézségei támadhatnak a társaságnak, de egy potenciális likvidáció esetén az egy részvényre eső eszközei már most többet érnek, mint az aktuális részvényárfolyam. Ez akár vonzó akvizíciós célponttá is teheti.
 • Egyelőre még csak ígéret, hogy az új menedzsment intézkedései már látványosak lesznek az idei év második felében.
 • Brexit körüli bizonytalanságok.
 • Globális lassulás és recessziós félelmek miatt elromló nemzetközi hangulat.
 • Kereskedelmi háború európai fuvarozói piacra gyakorolt negatív hatása.
 • Növekvő munkaerőhiány, emelkedő bérköltségek.
 • Részvények piacán tapasztalható alacsony likviditás.

Mikor érdemes beszállni a részvénybe?

A bátrabbak már kezdhetnek a vételen gondolkodni. Az 1300-as szint áttörése erősítené meg igazán a fordulatot, azonban már az 1250-es támasz visszatesztelésénél érdemes lehet beszállni 1190 forinton elhelyezett szűk stoppal.Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
GettyImages-1169860781
BÉT
SZG_9486
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT