Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
Üzlet

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia

Bosnyák Zsolt
Jól reagált a Waberer's árfolyama a gyenge második negyedéves gyorsjelentésre, emellett az utóbbi időben technikailag is jól viselkedik a papír, ráadásul egy romló nemzetközi környezetben. Erősen túladott a részvény, fundamentálisan is lehet benne fantázia, persze kockázatok is akadnak jócskán.

Hulló kés

A Waberer's a 2017 júliusi tőzsdei bevezetése óta hatalmas esésen van túl, és az egyik legutáltabb részvénye lett a hazai parkettnek. Még 5100 forinton kezdték meg a kereskedést a BÉT-en a papírokkal, most pedig alig ezer forint felett helyezkedik el a jegyzés.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
A nagy esés okai:

 • A fuvarozócég szerény marzsai teljesen elolvadtak, sőt, még üzemi szinten is veszteségessé vált a működése. A menedzsment, élén az új vezérigazgatóval az utóbbi hónapokban ugyan hatalmas erőfeszítéseket tett a kialakult helyzet kezelésére, de ez egyelőre nem volt elég ahhoz, hogy megállítsa az árfolyam zuhanását.
 • A Link sem váltotta be maradéktalanul a menedzsment várakozásait. 2018 október elsejével a Link lengyel fuvarozócég hivatalosan egyesült a budapesti székhelyű Waberer's helyi szállítmányozási irodájaként működő Waberer's Polskával.
 • A vízió, amely szerint a cégcsoport flottáját hatalmasra kell duzzasztani, a jelenlegi piaci környezetben nem életképes.
 • Megugrottak a költségek, elsősorban az üzemanyag- és bérköltség növekedése miatt.
 • A költségvezérelt áremelések miatt alacsonyabb lett a kamion-kihasználtság.
 • A vállalatot több felsővezető is elhagyta (igaz, a cég operatív irányításából nem távozott vezető, mindössze igazgatósági tagok cseréjéről volt szó).
 • 2018 júliusában profit warningot tett közzé a Waberer's.
 • Kiderült, a Waberer's nagytulajdonosa, a CEE Transport Holding hiába próbálta egy nagyobb részvénycsomagját intézményi befektetőknek értékesíteni, nem sikerült neki a megfelelő kereslet hiánya miatt.
 • A kereskedelmi háború a gyengülő európai konjunktúrán keresztül fejt ki nyomást a Waberer's-re.
 • A Brexit miatti bizonytalanságok is hátrányosan érintik a vállalat tevékenységét.

Érik a fordulat?

Fundamentálisan a jelenlegi árszinteken már érdemes lehet elgondolkodni a részvényeken. Lássuk a pozitív fejleményeket:

 • Új vezérigazgatót nevezett ki a Waberer's Robert Ziegler személyében 2019. február 1-jei hatállyal, aki egy tapasztalt krízis menedzser és korábban a DHL-nél dolgozott.
 • A menedzsment jelezte, több intézkedésük kedvező hatása az év második felében jelentkezhet érdemben. Igaz, ennek még nincs jele.
 • Tovább folytatódhat az év első negyedében beindított flottacsökkentési program. A második negyedévben elvégzett 300 járműves csökkentést követően a vezetés megkezdte további 300 gépjármű leállítását, melyek a negyedik negyedévben teljesen kikerülnek majd a könyvekből.
 • Nő a cég transzparenciája, az Erste után már a Concorde is elkezdte követni a papírokat, a BÉT elemzés-árjegyzés programjának keretein belül. 1785 forintos célárfolyamot határozott meg, az ajánlás pedig vétel.

Technikai kép

Távolról nézve hulló kés a Waberer's grafikonja. Azonban az RSI erős túladottságról árulkodik, az MACD pedig már vételi jelzést mutat. Az 1303-nál található húsz napos mozgóátlag akár hamarosan tesztelésre kerülhet.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
Azonban közelebbről szemlélve már igencsak biztató jeleket találhatunk. Könnyen lehet, hogy aljat kezdett építeni az árfolyam. A 900 forint körüli mélypontról gyorsan visszapattant a jegyzés, és 1100 forint környékén sikerült konszolidálódnia. Majd augusztus elején ismét elindult az árfolyam, és már közel vagyunk az 1300-as korábbi csúcshoz.

A forgalom megerősíti a lehetséges fordulós alakzatot. Pánik mélypontokra jellemző a nagy forgalom, mely június közepén adott volt. A júliusi konszolidációs szakasz alatt szépen leült a forgalom, mely az eladók hiányáról tanúskodhat. Majd augusztus elején a gyorsjelentés előtt ismét nagy forgalommal indult meg az árfolyam. A Concorde kedvező célárfolyamára pedig további pozitív árfolyamreakció érkezett.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
Ha még közelebbről vizsgáljuk a történteket, órás szinten, akkor egy újabb ellenállást vehetünk észre a grafikonon 1250-nél, melyet sikeresen áttört a papír.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia
Mindezt egy olyan környezetben tette, ahol a nemzetközi részvénypiacok és a BUX a recessziós és vámháborús félelmek okán lefele korrigáltak. Ez relatív erőt mutat.

Waberer's: hulló kés, de lehet benne fantázia

Minden szép és jó?

Azért természetesen kockázatok is vannak a Waberer's kapcsán:

 • A folyamatos veszteségek következtében a Concorde elemzése szerint létezik olyan forgatókönyv, hogy fizetési nehézségei támadhatnak a társaságnak, de egy potenciális likvidáció esetén az egy részvényre eső eszközei már most többet érnek, mint az aktuális részvényárfolyam. Ez akár vonzó akvizíciós célponttá is teheti.
 • Egyelőre még csak ígéret, hogy az új menedzsment intézkedései már látványosak lesznek az idei év második felében.
 • Brexit körüli bizonytalanságok.
 • Globális lassulás és recessziós félelmek miatt elromló nemzetközi hangulat.
 • Kereskedelmi háború európai fuvarozói piacra gyakorolt negatív hatása.
 • Növekvő munkaerőhiány, emelkedő bérköltségek.
 • Részvények piacán tapasztalható alacsony likviditás.

Mikor érdemes beszállni a részvénybe?

A bátrabbak már kezdhetnek a vételen gondolkodni. Az 1300-as szint áttörése erősítené meg igazán a fordulatot, azonban már az 1250-es támasz visszatesztelésénél érdemes lehet beszállni 1190 forinton elhelyezett szűk stoppal.Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Airbnb founder/CEO Brian Chesky