Megvehették volna a Facebookot és a YouTube-ot, ehelyett minden idők legrosszabb felvásárlását hajto
Üzlet

Megvehették volna a Facebookot és a YouTube-ot, ehelyett minden idők legrosszabb felvásárlását hajtották végre

Portfolio
Egy alternatív univerzumban az AOL lehetne a világ legnagyobb internetes vállalata és több száz milliárd dollárt érne. Ez most nincs így, de megtörténhetett volna - derül ki az interjú során, amit a cég egykori vezérigazgatója, Jon Miller adott a CNBC-nek.
A cégvezér az interjúban elmondta, hogy 2006-ban a Facebookkal és a YouTube-bal is folytattak felvásárlási tárgyalásokat, 2004-ben pedig azt tervezgették, hogy a kínai Tencentben vásárolnak 20 százalékos részesedést, de végül mindegyik ügylet meghiúsult.

A YouTube-ot végül a Google vette meg 1,65 milliárd dollárért 2006-ban és tette mára a világ legnagyobb videómegosztójává, a részleget most 160 milliárd dollárra értékeli a Morgan Stanley. A Facebook a világ első számú közösségi oldala lett és ma több mint 500 milliárd dollár a piaci kapitalizációja, a Tencent pedig, amely az üzenetküldő alkalmazást, a WeChatet üzemelteti, közel 400 milliárd dollárt ér.

Persze voltak nagy felvásárlások az AOL-nál, de arra nem lehetnek túl büszkék. A vállalat 2000-ben, az internetlufi csúcsán lebonyolította azt az akvizíciót, amit ma a történelem egyik legszerencsétlenebbül sikerült felvásárlásának tartanak: pont a techlufi kidurranása előtt megvette 165 milliárd dollárért a Time Warnert.

Jon Miller szerint a Time Warner igazgatósága volt okolható azért, hogy nem valósult meg sem a YouTube, sem a Facebook felvásárlása, mert a Time Warner vezetői nem akartak komolyabb pénzt költeni internetes vállalatok megvételére (levesebb mint fél milliárd dollárt szántak rá), azzal az indokkal, hogy az elvonná a figyelmet az alaptevékenységtől, mint a kábeltelevízió és a tartalomgyártás.

Jon Miller 2002 és 2006 között töltötte be az AOL vezérigazgatói posztját. A cégben egyre nagyobb lett a Time Warner kontrollja, 2003-ban az AOL nevét is elhagyták, 2009-ben pedig leválasztották, miután a két vállalat menedzsmentje között folyamatosak voltak az ellentétek. Akkor egy milliárd dollárt ért az AOL és egy új vezérigazgatót kapott. Végül az AOL-t egy jelentős portfoliótisztítás, üzletágak leválasztása és eladása után 4,4 milliárd dollárért vásárolta meg 2015-ben a Verizon.
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street index tőzsde