Megvehették volna a Facebookot és a YouTube-ot, ehelyett minden idők legrosszabb felvásárlását hajto
Üzlet

Megvehették volna a Facebookot és a YouTube-ot, ehelyett minden idők legrosszabb felvásárlását hajtották végre

Portfolio
Egy alternatív univerzumban az AOL lehetne a világ legnagyobb internetes vállalata és több száz milliárd dollárt érne. Ez most nincs így, de megtörténhetett volna - derül ki az interjú során, amit a cég egykori vezérigazgatója, Jon Miller adott a CNBC-nek.
A cégvezér az interjúban elmondta, hogy 2006-ban a Facebookkal és a YouTube-bal is folytattak felvásárlási tárgyalásokat, 2004-ben pedig azt tervezgették, hogy a kínai Tencentben vásárolnak 20 százalékos részesedést, de végül mindegyik ügylet meghiúsult.

A YouTube-ot végül a Google vette meg 1,65 milliárd dollárért 2006-ban és tette mára a világ legnagyobb videómegosztójává, a részleget most 160 milliárd dollárra értékeli a Morgan Stanley. A Facebook a világ első számú közösségi oldala lett és ma több mint 500 milliárd dollár a piaci kapitalizációja, a Tencent pedig, amely az üzenetküldő alkalmazást, a WeChatet üzemelteti, közel 400 milliárd dollárt ér.

Persze voltak nagy felvásárlások az AOL-nál, de arra nem lehetnek túl büszkék. A vállalat 2000-ben, az internetlufi csúcsán lebonyolította azt az akvizíciót, amit ma a történelem egyik legszerencsétlenebbül sikerült felvásárlásának tartanak: pont a techlufi kidurranása előtt megvette 165 milliárd dollárért a Time Warnert.

Jon Miller szerint a Time Warner igazgatósága volt okolható azért, hogy nem valósult meg sem a YouTube, sem a Facebook felvásárlása, mert a Time Warner vezetői nem akartak komolyabb pénzt költeni internetes vállalatok megvételére (levesebb mint fél milliárd dollárt szántak rá), azzal az indokkal, hogy az elvonná a figyelmet az alaptevékenységtől, mint a kábeltelevízió és a tartalomgyártás.

Jon Miller 2002 és 2006 között töltötte be az AOL vezérigazgatói posztját. A cégben egyre nagyobb lett a Time Warner kontrollja, 2003-ban az AOL nevét is elhagyták, 2009-ben pedig leválasztották, miután a két vállalat menedzsmentje között folyamatosak voltak az ellentétek. Akkor egy milliárd dollárt ért az AOL és egy új vezérigazgatót kapott. Végül az AOL-t egy jelentős portfoliótisztítás, üzletágak leválasztása és eladása után 4,4 milliárd dollárért vásárolta meg 2015-ben a Verizon.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
posterminal bankkartya card