A Magyar Posta történetének harmadik legnagyobb értékű beruházására készül
Üzlet

A Magyar Posta történetének harmadik legnagyobb értékű beruházására készül

Kovács-Dobák Géza
A Magyar Posta több tíz milliárd forintos beruházásra készül a csomagfeldolgozás területén - írja a Világgazdaság. Menyhárt Zoltán, a projekt igazgatója, azt nyilatkozta, hogy 2022 nyarára várható a beruházás befejezése, ami a legmodernebb logisztikai infrastruktúra lehet majd a benchmark posta szolgáltatókhoz képest. Ez a posta 150 éves történetének harmadik legnagyobb értékű beruházásával kecsegtet.
Jelenleg a Magyar Posta 43,3 millió darab csomagot kézbesít évente, ami soknak tűnhet elsőre, viszont ez a szám 10 éven belül akár meg is duplázódhat. A projekt vezetője elmondta, hogy feltehetőleg a beruházás kétharmadát a központi csomagfeldolgozó kialakítására használják majd fel, míg a maradék részt a szortírozóüzem mellett az országos depóhálózat kialakítására. A Világgazdaság elmondása szerint ezt a szolgáltatási innovációt a Magyar Posta az úgynevezett "hub and spoke" modellre alapozza, ami esetében a cég az adott áruk útjának teljes szervezésével, önálló szerződéses és felelősségi háttérrel valósítja meg a leggyorsabb célba jutását.

A tervezett raktárépületeket három tervezett kategóriába sorolják: négy S-es, négy M-es és tizenöt L-es méretű épületet fognak felhúzni a kapacitásnövelés érdekében. A Magyar Posta, mint a jelenlegi belföldi futár expressz csomag kiszállítási iparágat (CEP - Currier-Express-Pracel) a 35%-os részesedésével vezeti, ezzel az fejlesztéssel az egyre inkább kívánt "érkezzen meg másnap" online kereskedelmi elvárásoknak próbál megfelelni. Ha ez eleinte nem is teljesül, ennek ellenére a rendszer várhatóan csökkenti majd a csúcsidőszakban lehetséges 2-3 napos csúszási időket. Az új szolgáltatás nem csak gyorsabb lesz, de elérhetővé válik a valós idejű nyomon követés és a kiszállítási cím módosítása akár már a csomag kiszállítása során is. Ezáltal nőni fog a pontossága a kiszállítás várható idejének a versenytársak által nyújtott 2-3 órás időablakhoz képest - ígéri a Magyar Posta.

A hatékonyságnövelés lényegi változást nem okoz majd a járműparkban és a dolgozók számában, hiszen a csomagok száma így is úgy is várhatóan nőni fog 9 ezerről 22 ezer fölé 2030-ra, viszont már most is algoritmusok és mesterséges intelligenciát hasznosít a Magyar Posta a járatoknál. Menyhárt Zoltán még kiemelte, hogy az innováció fontos, mert a levél- és pénzforgalmi szolgáltatások, ami a 70%-át teszi ki a bevételeknek, évente 3-5%-os csökkenő tendenciát mutat. A portugál és osztrák benchmarkhoz képest a magyar posta csomagpontok és munkavállalók számában kiemelkedik, viszont a portugál postán a csomagrészlegen többen dolgoznak még, az osztrák posta pedig CEP-árbevételét tekintve jár előrébb.
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Frissen sült kenyér Wolf András kezében