Zuhan a Mol, de meddig még?
Üzlet

Zuhan a Mol, de meddig még?

Bosnyák Zsolt
Szerdán a Mol letörte a 2940 forintnál húzódó fontos támaszát, mely a jövőbeli árfolyamalakulás szempontjából rossz ómen. Megkerestük, hogy mi magyarázhatja a negatív árfolyamreakciót.

Várakozásokat meghaladó gyorsjelentés

A Mol 2019 augusztus másodikán hajnalban a várakozásokat felülmúló gyorsjelentést tett közzé, melynek a legfőbb motorja a Downstream volt. A Barátság kőolajvezeték klórszennyezési botránya miatt több nyugati finomító kiesett, így a Mol a vártnál nagyobb nagykereskedelmi árréssel tudta értékesíteni finomított termékeit. A jó gyorsjelentésre adott árfolyamreakció azonban már akkor sokat sejtetőre sikerült a jövőre vonatkozóan, ugyanis esettaz árfolyam.

Régiós olajpapírok árfolyamalakulása

Az alábbi grafikonon a Mol főbb régiós társainak a relatív árfolyamalakulása látható idén. Jól látható, hogy a 2940-nél húzódó támasz letörésében nem régiós hatások játszottak közre, ugyanis a másik két olajpapír éppen emelkedett.

Zuhan a Mol, de meddig még?

Az olaj sem magyarázza

Az olaj árfolyama jellemzően emelkedett az elmúlt napokban, mely az Upstreamen keresztül lehetne hatással a Mol eredményére. A jelenlegi esetben egy biztos, nem az olajáresés a Mol letörésének kiváltó oka.

Zuhan a Mol, de meddig még?

Romló finomítói környezet

A finomítói környezet romlott augusztus folyamán. Bár a gázolaj marzsok stabilak maradtak, azonban a benzin marzsok több mint feleződtek augusztus elejével. A júniusi kedvező -2 dolláros Brent-Ural árkülönbözet is augusztusra visszaugrott 0 közeli szintekre, mely jóformán egy az egyben rontja a Mol finomítói marzsát. Azonban augusztus elején romlottak drasztikusan a finomítói marzsok, az utóbbi napokban nem látszik óriási elmozdulás a finomítói részleg fundamentumaiban.

Zuhan a Mol, de meddig még?

Olcsó a Mol

A szélesebb összehasonlító csoportjához képest továbbra is kedvező a Mol árazása. A jelenlegi 7,65-ös P/E ráta nem mondható semmilyen szempontból drágának.

Zuhan a Mol, de meddig még?

A BlackRock eladásai a Richterben, MSCI index átsúlyozás

Az MSCI szeptember másodikán súlyozza át a magyar részvényeket a kosarában. Előfordulhat, hogy elindult egy spekuláció, miszerint a Richter és a Mol súlya csökkenni fog az indexben.

A Richter szerdán tájékoztatta a befektetőket, miszerint a BlackRock részesedése 5% alá süllyedt a gyógyszertársaságban. Könnyen lehet, hogy a Moltól is szabadul a nagy befektetési alapkezelő. A BlackRock jelenleg 1,04%-os részesedéssel rendelkezik a Molban, mely 8,55 millió részvényt jelent, tehát lenne miből eladni.

Nem túl bíztató technikai kép

Az árfolyam április óta eső trendbe került. A jó gyorsjelentésre is negatív árfolyamreakció érkezett átlagnál nagyobb forgalommal, mely kifejezetten rossz jel. Szerdán letört a 2940-nél található támasz, ráadásul nagy forgalom mellett. A csökkenő trendcsatorna alsó szára nyújthat elsőízben támaszt a jelenlegi szinteken, a következő megálló pedig a 2820-as szint lehet, melyen utoljára 2018 októberében tanyázott az árfolyam. Rövid távon visszapattanás várható, ugyanis az rsi alapján túladott a részvény. Azonban a technikai kép összességében lefele mutat.

Zuhan a Mol, de meddig még?
Címlapkép: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images
shutterstock_1277173258
Greenpeace activists board a BP oil rig (photo by Kristian Buus/In Pictures via Getty Images Images)
Frankfurt Stock Exchange
china child
Laszlo Trocsanyi, Hungary's minister of justice
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Greenpeace activists board a BP oil rig (photo by Kristian Buus/In Pictures via Getty Images Images)