hivent-20190905
Üzlet

Nagy dobást jelentett be a Hiventures!

Szélesíti fókuszát és új célközönséget szólít meg az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő. A kibővített stratégia értelmében új, a kis- és középvállalatokra indít 31 milliárd forint értékű tőkealapot a cég, amelynek részleteiről Katona Bence vezérigazgató és Mikesy Álmos vezérigazgató-helyettes számolt be a társaság csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Az eseményen az is elhangzott, hogy már 10 ügylet esetében folytatnak tárgyalásokat tőkebevonásról és terveik szerint szeptemberben már megvalósulhat az első nagyobb tranzakció.

Új vezetés, eddigi számok

Katona Bence nemrégiben kinevezett vezérigazgató a sajtótájékoztatót azzal indította, hogy igen jó pozícióban vették át idén augusztusban a cég vezetését. Közép-Kelet-Európa egyik legaktívabb befektetőjévé vált a kockázati tőkealap-kezelő.

Jelenleg 102,5 milliárd forintot kezel a Hiventures. Eddig már több mint 300 befektetési döntést hozott meg a tőkealap-kezelő. Az elmúlt 2,5 év alatt több mint 3000 startup jelentkezését szűrte meg a Hiventures - sorolta az eddigi eredményeket Katona Bence, aki hozzátette: a saját befektetéseik mellé közel 3 milliárd forintnyi társbefektetés csatlakozott. A Hiventures 227 vállalatba invesztált indulása óta, ezek közül 25 cég esetében van piaci társbefektető - ismertette.

Aktivitásunknak köszönhetően Európa legaktívabb befektetői közé kerültünk, a top3 legaktívabb kockázati tőkebefektetővé váltunk - folytatta.

Új stratégiai irány

Az elmúlt 3 éves tevékenység során számos kkv-val találkoztunk és láttunk, akik a hagyományos iparágban dolgoznak, szép múlttal rendelkeznek, de óriási kihívást jelent bizonyos tranzakciók finanszírozása, mivel nem állt a piacon rendelkezésre tematikus finanszírozás. Ilyen például a generációváltás problémája - vezette fel az új stratégiai irányt Katona Bence.

Erre dolgozott ki a Hiventures egy új tőkebefektetési terméket. Emellett a kifektetésre és az összeolvadások finanszírozására dolgozott ki terméket a kockázati tőkealap-kezelő - mondta. Ez egy új divíziót jelent a társaságnál, ugyanazt a tevékenységet szeretnék megvalósítani, amit a startupok esetében megvalósítottak.

Ennek keretében egy 31 milliárd forintos keretösszegű tőkealapot állított fel a Hiventures és szeptemberben megvalósítják az első nagyobb tranzakciókat

- jelentette be Katona Bence.

Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
Egyedülálló segítséget kaphatnak most a magyar kkv-k. Részletek az október 17-i konferencián:

Fontos események

Arra a kérdésre, hogy a következő hetekben hol találkozhatnak az érdeklődők a Hiventures-szel, Katona Bence kifejtette, hogy a társaság közösen szervez szakmai konferenciát a KKVPRO üzletág elindításáról és annak részleteiről a Portfolio-val október 17-én.

Ezt követően novemberben kerül megrendezésre immár harmadik alkalommal a nemzetközi startup nap eseményük, ezúttal a Szépvűvészeti Múzeumban.

Részletek

A tőkealap részleteiről azt is megtudtuk, hogy a Hiventures által végrehajtani tervezett tranzakciók értéke 50 millió és 3,1 milliárd forint között mozoghat, 10 százalékos hozamelvárás mellett. Az elvárt önerő pedig körülbelül 30%, ami ügyletenként változhat. A Hiventures továbbra is kisebbségi tulajdonrészes marad minden esetben.

A program részleteiről külön cikkünkben számoltunk be.

startup_kkv_hiventures

Idén szeptemberben indul az új kkv-tőkealap, az új üzletág neve KKVPRO – húzta alá Mikesy Álmos. Eddig az innovatív technológiai cégekre fókuszáltunk, rengeteg tudás halmozódott fel nálunk, és erre tudunk építeni az új üzletág esetében – magyarázta a vezérigazgató-helyettes, aki szerint 3 fókusza lesz az új tőkealapnak.

A Hiventures annak idején piaci igényekre építve jött létre, és most is piaci felmérésekre alapoztuk meg az új irány bevezetését – ismertette Mikesy Álmos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy azzal, hogy egy kkv kapcsolatba kerül a Hiventures-szel, azzal az egész MFB Csoporthoz közel kerül az adott vállalat, hiszen a Hiventures az MFB Csoport része.

A hazai kkv-k jelentős részénél a tulajdonosok most érkeztek el a generációváltás kérdéséhez. Legtöbbjük nem rendelkezik olyan utóddal, aki átvenné a céget. Mi elsősorban olyan cégeknek tudunk segíteni, ahol nincs lehetőség a családon belüli átadásra. Ebben az esetben lép be a Hiventures finanszírozása, amely például a management-nek nyújthat forrást – mondta Mikesy Álmos.

Kérdések-válaszok

A vezérigazgató újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a tőkealapnak nem célcsoportja azok a vállalkozások, amelyek hitelből meg tudnák oldani az adott tranzakció finanszírozást. Ha mi a tranzakció egy része mögé be tudunk állni tőkével, akkor nagyobb valószínűséggel kapnak hitelt a cégek a bankoktól, vagy akár az MFB-től is – fejtette ki Mikesy Álmos, aki szerint egy ideális finanszírozási mixet érdemes kialakítani minden ügylet esetén.

Már 10 ügyletről tárgyalnak és reményeik szerint már szeptemberben létrejöhet egy tranzakció. Mindegyik a generációváltáshoz köthető - árulta el egy másik kérdésre Mikesy Álmos. Aki egyébként arra is számít, hogy elsődlegesen a feldolgozóiparból kerülnek ki cégek ezen a területen.

Az újonnan kkv-üzletág 14 fővel indul és az igények felfutásával akár tovább is bővülhet.

A várakozás az, hogy ipari, feldolgozóipari cégeket fogunk finanszírozni, főleg a generációváltás témakörben – válaszolta az újságírói kérdésekre Mikesy Álmos. Az ipari cégeknél, ahol van saját eszközpark, megrendelés, piaci kapcsolat, ott a cégérték jobban független tud lenni a cég tulajdonosától – magyarázta a vezérigazgató-helyettes. Ezek a cégek már most is azért sikeresek, mert beszállítóként működnek. A vezérigazgató-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hiventures által segített ügyletek jelentősége azért is komoly, mert 

ezeknek köszönhetően magyar kézben maradnak a vállalkozások, ami a nemzetgazdaság szempontjából stratégiai érdek.

Célunk az, hogy a kkv-szektor ezen a programon keresztül versenyképesebb is legyen. Például egy új menedzsment új változásokat hoz a cég életébe egy generációváltást követően, és a finanszírozás segítheti a fejlesztéseket, bővítéseket – magyarázta Katona Bence, aki aláhúzta: a teljes növekedési pályát tudja finanszírozni a Hiventures és az MFB Csoport.

Egy olyan cég már van, ahol megtörtént a finanszírozási döntés – árulta el a vezérigazgató. Mikesy Álmos ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg, hogy speciális területen működik a cég, egyelőre sem a nevet, sem a szektort nem lehet közölni, mert üzleti titok.

Célunk az, hogy már az idén megvalósuljon tranzakció – tette hozzá Mikesy Álmos. Arról is beszélt a vezérigazgató-helyettes, hogy a Hiventures akkor léphet be egy adott tranzakcióba, amikor már egy cégeladás esetén megvan a vevő és lehetőleg a vételi ár is.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy