HUNGARY - NOVEMBER 21:   (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Üzlet

Hektikus mozgások az olajpiacokon - Még jól is járhat a Mol

Bosnyák Zsolt
Július és augusztus javuló finomítói környezetet hozott a Mol számára, a Brent-Ural árkülönbözet hirtelen tágulni kezdett, a gázolaj finomítói marzsai is rendben vannak, egyedül a fűtőolaj termelése válik egyre veszteségesebbé. Egyelőre úgy tűnik jó harmadik negyedévet zárnhat a finomítási részleg.

A Mol egyik legjelentősebb részlege: a Downstream

A Mol egyik legfontosabb szegmenséről van szó, az eredményének (CCS EBITDA) majdnem a felét a Downstream üzletág adja.

A szegmens elsősorban olajfinomítással, petrolkémiával és a finomított termékek nagykereskedelmi értékesítésével foglalkozik. Négy olajfinomítója van a társaságnak, a két legjelentősebb a százhalombattai Dunai finomító, és a Slovnaft pozsonyi létesítménye, ezeken túl az INA két horvát eszköze, a rijekai és sisaki finomító bővíti még a Mol portfolióját. Magyarországon és a pozsonyi finomítóban petrolkémiai termelést is folytat a társaság, melyek elsősorban a műanyaggyártás alapanyagait szolgáltatják.

A sokat emlegetett finomítói marzsok

A finomítói árrés -  a petrolkémiai és a nagykereskedelmi marzs mellett – az egyik legmeghatározóbb faktora a Downstream üzletág eredményességének. A finomítói marzs a finomított végtermék ára és Brent típusú nyersolaj árkülönbözetét jelenti. Minél nagyobb ez az árrés, annál magasabb profitabilitással tud működni egy finomító.

Az alábbi ábrán látható a Mol csoportszintű finomítói árrésének az alakulása az elmúlt két évben. Ha összevetjük az előző szegmensenkénti EBITDA-kat ábrázoló grafikonnal, rögtön észrevehetjük az összefüggést, hogy 2019 első negyedévében alacsonyak voltak a finomítói marzsok, és ebből következően a Downstream eredményessége is. A zsugorodó finomítói marzsok magyarázatához  azonban kicsit mélyebbre kell ásnunk.

A Mol finomítói termékkihozatala

A csoport szintű finomítói marzsok kiszámításához szükségünk van a finomított termékek arányára. Amennyiben megvannak a számok, a csoport árrésében már termék szinten lehet magyarázni a változásokat. A teljes kihozatalban a közép desztillátumoknak van a legnagyobb aránya 45,6%-kal , melynek nagyrésze dízel. A második legfontosabb termék a benzin, mely a finomított termékek közel ötödét adja. A feketeárú és VGO csoport közel 11%-os részesedése lényegében a fűtőolaj, bitumen és vákuum gázolaj termelés arányát jelenti. A finomítói tevékenység során a 10%-nyi termék nagyrésze saját felhasználásra kerül és minimális, csupán 1% körüli veszteség keletkezik.   

A benzin és a Brent-Ural árkülönbözet tehet mindenről

Gázolaj

Azért érdemes a gázolajjal kezdeni, mert a kihozatali arányának köszönhetően ennek a terméknek van a legnagyobb hatása a csoportszintű finomítói marzsokra. A gázolaj finomítói profitabilitása kedvező volt az elmúlt két évet tekintve, így biztosan nem ez a termék magyarázza a Mol elmúlt negyedévekben tapasztalt zsugorodó finomítói marzsait.

Benzin

A benzin árrése esetében már komoly visszaesést tapasztalhattunk 2018 negyedik negyedévében, mely jelentős nyomást helyezett a Downstream eredményességére. Télen még negatívba is fordultak a jegyzések, amely felveti a kérdést, hogy mi értelme van ilyenkor nyersolajból benzint előállítani. A látszólagos ellentmondást az oldja fel, hogy egy finomító nem csupán benzint állít elő, hanem a fent részletezett számos terméket. Mivel a gázolaj előállítása viszont nagyon jó üzlet volt télen, így a finomítóknak még úgyis megérte termelniük, hogy a benzinen veszteséget realizáltak. Ebben az időben a benzin egyfajta értéktelen melléktermékként került csupán piacra, azonban a vezetési idény beköszöntével 2019 második negyedévében a benzin árrése már visszaállt a normális szintjére.

Egy érdekes törvényszerűséget lehet felfedezni a grafikononm március elsején ugrik egyet az árfolyam, szeptember elsején pedig esik. Ennek az a magyarázata, hogy létezik úgynevezett téli és nyári típusú benzin. A két terméket a párolgási tulajdonságaik (RVP) különböztetik meg. Az üzemanyagnak télen értelemszerűen nagyobb, nyáron pedig - a magasabb átlaghőmérsékletnek köszönhetően - alacsonyabb párolgási tulajdonsággal kell rendelkeznie.

Fűtőolaj

A vizsgált időszakban a fűtőolaj árrése meredek esést mutat, melyről cikket is írtunk korábban.

Ez annak a következménye, hogy a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) kötelezi a hajókat, hogy a normál fűtőolajnál környezetbarátabb, tisztább üzemanyagokat használjanak, mint például gázolajat, vagy alacsony kéntartalmú fűtőolajat. A piac pedig elkezdte árazni a 2020 januárjától bevezetendő új szabályozást. A Mol Downstream üzletágának eredményességére a fűtőolaj árrés meredek zuhanása csupán  relatíve kis hatást gyakorol az alacsony termékkihozatalnak köszönhetően.

Brent-Ural különbözet

Több, eltérő fizikai tulajdonsággal rendelkező nyersolaj típus létezik. Az Északi-tengeren kitermelt olajat Brent olajnak nevezik, az oroszok által bányászott típust pedig Uralnak. Mivel a Mol a finomításhoz használt olaj nagyrészét Oroszországból kapja, ezért az Ural típusú olajtól függ a finomítási tevékenység költségoldala. A finomított termékek árrését viszont a Brenthez szokták jegyezni, így válik a Mol szempontjából nagyon fintossá a két nyersolaj ára közötti különbözet.

A 2019 első és második negyedéves szokatlanul gyenge finomítói árréseket nagyban magyarázza a Brent-Ural árkülönbözet zéró körüli szintje. Az Ural típusú olaj nagyobb sűrűségű, mint a Brent, így többek között több gázolaj és fűtőolaj, és kevesebb benzin nyerhető ki belőle. Az amerikai szankciók nyomán kieső sűrűbb típusú iráni és venezuelai termelés megnövelte az Ural iránti keresletet, és így az árát is.

A szeptemberi Ural áresést azonban a fűtőolaj árrés esése magyarázza, mivel a finomítási folyamatban a sűrűbb nyersolajból nagyobb a jelenleg igen veszteséges fűtőolaj kihozatalának aránya. Összességében a Mol még jól is járhat a fűtőolaj árrésének beszakadásával, mivel a fűtőolaj a finomítói termelésének csupán relatíve kis százalékát adja, azonban a Brent-Ural árkülönbözet tágulása jóformán egy az egyben befolyásolja a csoportszintű finomítói marzsot.

Konklúzió

Első ránézésre a szakadó fűtőolaj marzsok rossz képet festenek a Mol jövőbeli finomítói árrésének alakulására, azonban az ennek következményeként táguló Brent-Ural árkülönbözet eredmyényjavító hatása végül pozitívba billentheti a mérleget. A jó hír, hogy az IMO szabályozás miatt ez a tendencia akár hosszabb távon is fennmaradhat, így kedvezőbb finomítói környezettel, és végtére javuló Downstream profitabilitással szembesülhetnek a befektetők.

Címlapkép: Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images

BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP