cimlap22222
Üzlet

Jön az új iPhone - Itt van minden, amit tudni érdemes

Közeledik az Apple-fanok legnagyobb ünnepe, ma tartja szokásos éves termékbemutatóját az amerikai technológiai óriás, az esemény fő attrakciója az új iPhone-ok bemutatása lehet. A készülékekről még hivatalosan semmit sem tudni, de a részletek és a pletykák folyamatosan szivárogtak az elmúlt hónapok folyamán. Az általános vélekedés az, hogy idén sem kell világmegváltó újdonságokra számítani, nagyon hasonlóak lesznek az új telefonok a 2018-as modellekhez. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a bemutatóról és hogy mire számíthatunk ma este.

Az esemény

Szeptember 10-én, kedden tartja következő nagy eseményét az Apple központjában, a Steve Jobs-teremben, magyar idő szerint este 7 órakor. Hivatalosan a meghívóban nem kommunikálta, hogy mi lesz a téma, de igen nagy valószínűséggel az új termékeit mutatja be és az új iPhone lesz a fő attrakció (ezt a Techradarnak egyébként meg is erősítette a vállalat). Hagyományosan szeptember elején mutatja be az Apple az új telefonjait, az időzítés pedig nem véletlen, hiszen a karácsonyi vásárlási szezon a legfontosabb időszak az Apple (és általában a fogyasztói elektronikai cikkek gyártóinak) életében.

appleveent

A várakozások szerint szeptember 13-án indulhatnak az előrendelések és szeptember 20-tól kerülnek a boltba a telefonok. A Wedbush elemzője szerint a tavalyi évvel ellentétben, amikor októberig várni kellett az XR megvásárlására, idén egyszerre indulhat a három készülék értékesítése, mert a gyártási folyamatok érettebbek.

Az új iPhone neve

Az első és legfontosabb kérdés, hogy vajon mi lesz az új okostelefonok neve. 2012-ig évente csak egy telefont dobott piacra az Apple, amelyeket számozta a vállalat és különböző, "s" és "c" kiegészítőkkel látta el, de az egyre erősödő versenyben nem tehette meg, hogy ne szolgálja ki a különböző vásárlói igényeket. Jöttek a különböző méretek és a középkategóriás, olcsóbb modellek. Az iPhone tizedik születésnapján, 2017-ben indult útjára az X-sorozat, de a várakozások szerint idén visszatér a „hagyományos” számozáshoz az Apple.

Három új készüléket várnak

  •  az „olcsó iPhone”, ami a tavalyi XR utódja lehet, az iPhone 11R nevet kaphatja
  • lesz egy iPhone 11 névre hallgató telefon
  • a nagyobb változat iPhone 11 Pro vagy iPhone 11 Pro Max néven futhat.

Spekulálhatunk arra, hogy folytatódik a római számok sorozata és kézenfekvő lehet az iPhone XI elnevezés, de ebben az esetben lenne egyidőben a piacon iPhone X, XS, XI és XR – ennél az iPhone 11 használata egyszerűbb és átláthatóbb.

Az árak

Várhatóan marad az 1000 dolláros árkategóriában a csúcsmodell, az iPhone 11-re 999 dolláros kezdőárat várnak a szakértők.

Csökkeni valószínűleg nem fog az ár (még ha az értékesítések idén nem is alakultak úgy az Apple-nél, ahogy szerették volna), ha pedig nagy változás nem lesz a készüléken, egy masszív dizájnváltás, vagy forradalmi új funkciók, akkor valószínűleg nem fognak emelkedni az árak sem. Az „olcsó iPhone-nál” inkább várható árcsökkentés, ez nagyrészt a kamerától függ, amennyiben jobb kamerát kap a telefon, abban az esetben a tavalyi, 749 dolláros kezdőárra számíthatunk.

Ilyenek lesznek az új iPhone-ok

A kiszivárgó információk alapján pár dolog biztos, hogy nem lesz az új iPhone-okban: nem lesz 5G az új iPhone-okban, nem lesz kivégezve a Lightning-dokkoló és nem lesz hajtogatható a telefon. Pedig vannak az Apple-nek szabadalmai a hajlítható kijelzőkre, de látva, hogy a versenytársak, mint a Huawei vagy a Samsung mennyit küzdenek a sajátjukkal, feltehetően még nem vállalják azt a rizikót, hogy esetleg egy nem tökéletesen működő hajtogatható telefont adjanak a felhasználók kezébe. Ezek inkább majd a jövő telefonjai lesznek. 

Két rendszeres újítás van az új iPhone-okban hardverileg: jobb kamerát és erősebb processzort kapnak. Ezekben idén is bízhatunk, tekintve hogy az Apple stratégiája, hogy olyanra fejleszti a kamerát, amire már megéri upgrade-elni.

A felső kategóriás iPhone 11 és iPhone 11 Max három szenzorral, míg az olcsóbb 11R két szenzorral lesz felszerelve.

A három szenzoros változatban három 12 MP-es lencse lesz.  Az egyik a „hagyományos” képeket készíti, a fejlesztés az lesz, hogy a gyenge fényviszonyok mellett jobb képeket készít majd. Lesz egy zoom-lencse, illetve egy széleslátószögű (120 fokos) kamera. A képminőség javításáért pedig egy egyre okosabb intelligens algoritmus felel majd. Volt olyan pletyka, miszerint a Galaxy Note 10-ből már megismert valós idejű háttérelmosás az új iPhone-okban is megjelenhet és lesz real time videós szerkesztés. Az előlapi „szelfikamera” is javulhat, 10 MP-es szenzort kaphat. 3D-s kameráról is volt szó, de az 2020 előtt nem túl valószínű.

Forrás: Digitindia
Forrás: Digitindia

Ami a dizánjt illeti, az előlapon nem lesz nagy változás, a hátlapon viszont a három kamerát el kell valahogy helyezni, amelyeket egy négyzetes keretbe foglalhatja az Apple. Az iPhone 11 kijelzője 5,8 colos maradhat, a keret még vékonyabb lehet, így olcsóbban lehet nagyobb a kijelző, mintha teljesen új méretet gyártanának. Még azzal is csökkentheti a költségeket az Apple, ha a 3D Touch-funkciót megszünteti a kijelzőn (ami az erősebb nyomásra hív elő bizonyos funkciókat) – írja a Barclays. A legnagyobb iPhone idén is 6,5 colos lehet, jövőre növekedhet 6,7 colosra, a nagykijelzők rajongóinak örömére. A felső kategóriás iPhone-ok OLED-kijelzővel lesz felszerelve, míg a 11R LCD-kijelzőt kaphat.

Az elérhető színek változhatnak, a 11R a szokásos fekete, fehér sárga és piros mellett megvásárolható lesz lila és zöld árnyalatokban is, eltűnik viszont a korallszínű és a kék telefon – állítja a neves iPhone-szakértő, Mark Gurman. Más forrásokból úgy értesült a Techradar, hogy a három telefon fekete, fehér, arany és sötétzöld színekben lesz megvásárolható, de volt olyan pletyka is, miszerint néhány modell szivárványszínű hátlapot kaphat.

Az iPhone 11 akkumulátora 25 százalékkal lehet nagyobb, mint az iPhone XS akkumulátora elemzők szerint, 3200 mAh-s akkumulátort várnak, az iPhone 11R 3000 mAh-s akkumulátorral lehet felszerelve, míg a legnagyobb telefon, az iPhone 11 Max 3500 mAh-s akkumulátort kaphat. További újítás, hogy az iPhone-okkal lehet majd az Apple vezeték nélküli fülhallgatóit, az AirPodokat és Apple Watch-okat tölteni, ha a telefon hátlapjára helyezzük őket. Az ötlet nem az Apple-től származott, a Samsung néhány készüléke szintén alkalmas rá.

A processzor egy A13-as chip lehet a telefonokban, a tárhely pedig 64 GB és 512 GB között lesz választható, az 1 TB-os változat nem valószínű idén még.

Az új telefonok fél óránál jóval többet kibírnak majd a víz alatt és az ütésállóságon is javít az Apple.

Akad még néhány újítás, ami felbukkant a pletykák között, de amelyeknek nem adnak túl nagy valószínűséget a szakértők. Volt, aki egy új technológiát vár, amivel a víz alatt és esőben jobban lehet látni a kijelzőt. Van olyan szabadalom, ami szerint az új iPhone-ban a kamera érzékeli, ha víz alatt van a készülék és ahhoz igazítja a beállításokat. Volt olyan pletyka, ami szerint az elülső kamera még kifinomultabb arcfelismerést alkalmazhat, a felhasználó „bőre alá tekinthet” és a vérerek alapján azonosíthatja a felhasználót, minden eddiginél biztonságosabban. Felmerült az is, hogy az Apple walkie-talkieként működhet, amikor nincs térerő.

Mi jöhet még?

Az iPhone az Apple legfontosabb termék, így az este legizgalmasabb része mindenképpen az új telefonok bemutatója lesz. De nem lenne meglepő, ha ezen kívül egy új okosórát is bemutatja az Apple, immár az ötödik modell jöhet az Apple Watchból. Az okosóra a szoftver terén újít nagyot, illetve a ház változhat, titán és kerámia verziók jöhetnek, gyorsabb processzort viszont valószínűleg csak jövőre kap az Apple Watch. Az óra operációs rendszere új alkalmazásokkal és Siri-funkciókkal bővül és elérhető lesz az óráról is az App Store, az Apple alkalmazásboltja.

Ezért annyira fontos az Apple-nek az iPhone

Az iPhone évek óta az Apple húzóterméke, a bevételek közel felét adja és igen nagy szerepe volt abban, hogy a vállalat profitja felrobbant az elmúlt 10 évben. Az utóbbi negyedévekben az eladások nem csak hogy lassultak, de csökkenni kezdtek. A versenytársak, főként a kínai gyártók igen erős konkurenciát jelentenek, a kínai felső kategóriás mobilok tudásban nem csak hogy elérik, de sokszor felül is múlják az iPhone-t és sokszor olcsóbb alternatívát kínálnak. Közben a globális okostelefon-piac is telítődik, a növekedés megállt, 2019 első negyedévében több mint 8 százalékkal, a második negyedévben pedig 2 százalékkal csökkentek az eladások az egy évvel korábbi szintekhez képest. A telefonárak megemelkedése érezhetően hat a keresletre. A csúcsmodelleknél nem ritka az 1000 dolláros árcimke, emiatt pedig nem is hajlandóak évente cserélgetni telefonjaikat a vásárlók. És mostanában nincs is olyan innováció, ami miatt „muszáj lenne megvenni” az új modellt. Elemzők szerint a következő ilyen „feature” a hajtogathatóság lesz majd, de ez még nagyon gyerekcipőben jár.

A bevételekben képviselt nagy súlya miatt gyakorlatilag az határozza meg az Apple eredményességét, hogy az okostelefonok piacán milyen folyamatok zajlanak. Ebből a szempontból a nem jó hír a globális értékesítések csökkenése, amin a kínai-amerikai kereskedelmi háború sem segít. Az év elején 20 éve először kénytelen volt profit warnignot közzétenni az Apple, amit a kínai eladásokkal indokolt. Pozitív viszont, hogy egyre inkább támaszkodik a szolgáltatásokból származó bevételekre a cég, már a vállalat második legnagyobb divíziója a bevételek alapján, már a bevételek több mint ötödét adja.

Árfolyamreakciók

Amikor az Apple bemutatta első okostelefonját 2007. januárjában nagy lelkesedéssel fogadták a részvénypiaci befektetők, az árfolyam közel 5 százalékot szárnyalt a bemutató napján. Az Apple akkor már egy ideje ígérgette, hogy be fog lépni a telefonpiacra és az érintőképernyős telefon valódi innovációt jelentett, az első igazi okostelefon volt. A befektetők bíztak benne, hogy az iPodok után az iPhone lesz az Apple következő húzóterméke és végül így is lett. Az eladások felrobbantak, elindult az okostelefonok forradalma, az Apple nyeresége pedig évről évre gyarapodott. Volt, hogy az Apple Amerika legnagyobb tőzsdei vállalata volt, piaci kapitalizáció alapján.

Az első iPhone után már nem igazán tudott nagy lelkesedést kiváltani a befektetők körében a bemutató, ami nem meglepő annak fényében, hogy rendszerint már a bemutatót megelőző hetekben-hónapokban kiszivárogtak a főbb fejlesztések az új modelleken. Sőt, jellemzően inkább esett az árfolyam a bemutatók napján, a 13 bemutatóból 9 alkalommal esett az Apple részvényeinek árfolyama az amerikai tőzsdén (drámai zuhanásra azért nem volt példa). Ez alapján ha már hír nem érkezik, akkor csak a bemutató miatt nem számítunk komolyabb alul-vagy felülteljesítésre ma az Apple részvényeinek piacán.

A címlapkép forrása: Alex Tai/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-170645890