cimlap_mol-russia-1
Üzlet

Ugrik az olaj, mi lesz most a Mollal?

Megvizsgáltuk a hirtelen, nagymértékű olajáremelkedés hatását a Mol két legjelentősebb üzletágára, az Upstreamre és a Downstreamre. Összességében kedvezőek a történések a Mol számára, de véleményünk szerint a szaúdi eseményeknek csak rövidtávú hatása van az olajpiacra, ezért nem látunk jelentős fundamentális változást a magyar olajtársaság esetén.

A Mol eredménye elsősorban a kutatás termelés (Upstream) és a finomítás és kereskedelmi üzletág (Downstream) teljesítményétől függ, ezért a továbbiakban külön megnéztük az olajáremelkedés két szegmensre gyakorolt hatását.

Az Upstreamnek kedvező

A Mol termelőeszközeinek egyértelműen jót tesz a magasabb olajár, ugyanis azt jelenti, hogy a kitermelt olajat magasabb áron tudja partnereinek értékesíteni. A harmadik negyedévben kevésbé lesz érzékelhető a magasabb olajár hatása a szegmens eredményében, mivel a negyedévből már csak fél hónap van hátra. Az olajáremelkedés hatását tompíthatja a Mol termelésében 50%-os arányt kitevő gáz kitermelés, melynek nagyrésze fix áron kerül értékesítésre. Amennyiben tartósan fennmaradna a magas olajár környezet, az hosszútávon jelentősen megdobhatná a szegmens eredményét.

A pénteki záróárhoz képest jelenleg 5 dollárral emelkedett a Brent ára, mely ha fennmaradna egy éven keresztül, nagyságrendileg 50 millió dollárral emelhetné a Mol éves EBITDA-ját, mely az éves eredményt nagyságrendileg 2%-kal növelné.

A Finomításnak semleges

A finomítás szempontjából is nagyon fontos az olajár, ugyanis a finomítás input terméke, költségoldala a nyersolaj. Azonban ami jóval fontosabb, azok a finomítói marzsok, melyek az adott finomítói végtermékek és a Brent olaj árának különbözetei. A szaúdi események után nem látszik jelentős elmozdulás a finomítói árrések jegyzésében. A gázolaj és a benzin a két legfontosabb termék a Mol esetében, mely a termelés közel 70%-át adja.

Érdekes, hogy a finomítói végtermékek közel felét kitevő gázolaj finomítói árrése még 0,3 dollár per hordóval növekedni is tudott a hatalmas olajáremelkedés ellenére is.

Forrás: Reuters, Eikon

A benzin finomítói marzsa pedig hordónként 0,3 dollárral csökkent, azonban mivel a gázolajnak körülbelül kétszer akkora súlya van a finomítói termékmixen belül, ezért összességében kicsit pozitív a kép.

Forrás: Reuters, Eikon

A szegmens eredményessége szempontjából a Brent-Ural árkülönbözet bír még kiemelkedő jelentőséggel, ugyanis a finomítói marzsok a végtermékek árát a Brenthez viszonyítják, de a Mol nagyrészt Ural típusú kőolajat finomít. A szaúdi olajtermelés inkább az Uralhoz hasonló sűrűbb olajtípus, így kiesése megnövelheti az Ural iránti keresletet, mely a Brent-Ural árkülönbözet zsugorodásához vezethet, ami viszont kedvezőtlen a Mol számára.

Nincs jelentősebb fundamentális hatás

Az Upstreamre egyértelműen pozitív, a Downstreamre pedig egyelőre semleges hatást gyakorol a megugró olajár. Nem gondoljuk, hogy tartósan fennmaradna a jelenlegi helyzet, ugyanis valószínűleg hamar megjavíthatják a kieső szaúdi létesítményeket, illetve az OPEC termelésvisszavágási politikájának köszönhetően vannak szabad kitermelési kapacitások a rendszerben. A hatás rövidtávú jellege miatt nem látunk jelentősebb fundamentális változást a Mol értékeltségében, és ezért az árfolyamában sem számítunk nagyobb elmozdulásra.

A Mol árfolyama jelenleg 1% pluszban tartózkodik. Amennyiben sikerülne áttörnie a 2940-es szintet akkor akár 3050 forintig is mehetne az árfolyam. Lefele a 2820 forintos támaszt érdemes figyelni.

Címlapkép: Mol

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1150404683