dow
Üzlet

Mi ez a felfordulás a tőzsdéken?

Az év első három negyedéve meglepően jó volt a világ tőzsdéin, a kockázatokra immunisak voltak a befektetők, az utolsó negyedéve azonban rosszul indult, nagyot estek a világ vezető részvényindexei. Az október egyébként historikusan is kifejezetten volatilis, úgyhogy nem az elmúlt napok voltak az utolsók, amikor nagyot mozdultak a vezető tőzsdék. Öveket becsatolni!

Eddig minden szép volt. Túl szép.

Korábban már írtunk arról, milyen jól sikerült az év első három negyedéve a tőzsdéken, a fontosabb részvénypiacok közül szinte mindegyik emelkedett idén, nem is kis mértékben, a vezető amerikai részvényindexek 15-20 százalékot emelkedtek, a kereskedelmi háborúra érzékeny, exportorientált német vállalatokat tartalmazó német DAX index is közel 18 százalékkal került feljebb, vagyis kifejezetten jó volt a hangulat az év első 9 hónapjában.

Nagy esés

Az elmúlt két napban azonban alaposan elromlott a hangulat, a Dow Jones és az S&P 500 olyan rosszul indította a negyedévet, mint 2008/2009-es válság óta egy alkalommal sem.

sdfdsf

Rossz hírek

A zuhanás hirtelen jött, hiszen eddig kifejezetten jó volt a hangulat a tőzsdéken, annak ellenére, hogy több kockázat együttesen volt jelen, de a befektetők immunisak voltak a rossz hírekre. Na, ez változott meg október elején. Tegnap már összegyűjtöttük azokat a tényezőket, amik együttesen váltották ki az elmúlt napok zuhanását a tőzsdéken, ezeket részletesen ebben a cikkben gyűjtöttük össze, de röviden:

  • ISM: A hangulatromlásban egyértelműen az játszott szerepet, hogy egy borzasztó gyenge amerikai makroadat érkezett, ami arra utal, hogy részben a kereskedelmi háború miatt a világ legnagyobb nemzetgazdasága, az Egyesült Államok gazdasági növekedése is jelentősen lassulhat.
  • Brexit: a brit kormány tegnap juttatta el az Európai Unióhoz a megállapodási javaslatait a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről. Ez már végleges javaslatcsomag, amit, ha az EU nem fogad el, már nem lesznek új tárgyalások, jön a rendezetlen kilépés.
  • Fékez a német gazdaság: A német gazdaság állapotával kapcsolatban is érkeztek rossz hírek. Egyre több jel utal arra, hogy a német gazdasági növekedés jelentősen csökken a következő negyedévekben, sőt, akár recesszióba is süllyedhet a gazdaság, vagyis definíció szerint lesz legalább két olyan negyedév, amikor visszaesik a gazdasági teljesítmény.
  • Impeachment (alkotmányos vádemelési eljárás): Donald Trumpot alkotmányos vádemelési eljárás fenyegeti, a folyamat vége akár az amerikai elnök alkotmányos úton történő elmozdítása is lehet, ami pedig bizonytalanságot és ezzel együtt turbulenciákat hozhat a tőkepiacokon.
  • Pesszimistábbá váltak az elemzők: Az elmúlt 3 év leggyengébb gyorsjelentési szezonja jöhet Európában.
  • Észak-Korea: ballisztikus rakétát lőttek ki, ami súlyos megsértése az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi határozatának, amely megtiltotta Észak-Koreának ballisztikus rakéták kilövését. Az esemény biztosan nem simítja el a régióban a geoplolitikai feszültségeket.

Ezekhez jött az hozzá, hogy tegnap bejelentették, a WTO úgy döntött, hogy az Egyesült Államok kivethet büntetővámokat európai árukra, vagyis a kereskedelmi háború újabb fronttal bővül.

2008 vagy 2009?

A negyedik negyedév kezdete kifejezetten gyengére sikerült eddig, ha az első két nap elmozdulását nézzük, akkor utoljára 2009-ben volt ennél gyengébb az október eleje, most 2,75, akkor 3 százalékot esett az S&P 500 két nap alatt. Egyébként 2008 október eleje is kifejezetten gyenge volt, de nagyon nem mindegy, hogy a 2008-as vagy a 2009-es forgatókönyv ismétlődik meg, ugíanis 2008-ban október és az év egésze is nagyon csúnya lett, az S&P 500 nagyot zuhant, miközben 2009-ben a gyenge októberkezdet ellenére a hónap és az év egésze is pluszos lett.

Vola

Azon egyébként nem nagyon lehet csodálkozni, hogy van mozgás a tőzsdéken, főleg egy ekkora emelkedés után, amin az elmúlt közel egy évtizedben vannak túl a világ vezető tőzsdéi, főleg az amerikai részvényindexek, hiszen az október a legvolatilisebb hónap, úgyhogy öveket becsatolni, nem fogunk unatkozni a következő napokban sem!

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub