Cimlap_Mol1011
Üzlet

Gigantikus vásárlásra készül a Mol - Mire költenek el 600 milliárd forintot?

Hatalmas akvizíciós célpontot nézett ki magának a Mol, az azeri ACG mezőben lévő részesedés 2 milliárd dollárba, vagyis több mint 600 milliárd forintba kerülhet, ami még Mol mércével nézve is hatalmas falat. A tranzakcióval 20 százalékkal nőhet a Mol szénhidrogéntermelése, és jelentősen emelkedhetnek a vállalat kőolajkészletei is.
A magyar és nemzetközi energiaszektor helyzete és jövője kerül megvitatásra a november 7-i Energy Investment Fórumon.

Óriási tranzakció

Szabadulna a Chevron az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) termelő mezőben meglevő 9,57 százalékos részesedésétől. A Reuters forrásai szerint 2 milliárd dolláros, azaz nagyságrendileg 600 milliárd forintos üzletről lehet szó, mely nem mindennapi méret a magyar cégek életében. Kapóra jöhet a Molnak a nagy amerikai olajtársaságok fókuszának változása és Donald Trump nacionalista politikája, mely szerint az Egyesült Államokbeli palaolaj és palagáz termelésre fókuszálnák erőforrásaikat.

Az azeri-Chirag-Gunashli (ACG) mező

Az azeri mezőt még az 1970-es évek elején fedezték fel, amikor Azerbajdzsán a Szovjetunió része volt. Az ACG mező a Kaszpi-medence azerbajdzsáni részének legnagyobb olajmezője, Bakutól 120 kilométerre keletre fekszik, az olaj 2-3,5 kilométerrel a Kaszpi-tenger tengerfeneke alatt található. Az olajkitermelést az Azerbaijan International Operating Company (AIOC) működteti, amit 1995-ben hoztak létre eredetileg 6 országból (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Oroszország, Norvégia, Törökország, Szaúd-Arábia) származó 11 partnercég (BP, Amoco, Unocal, LUKoil, Statoil, Exxon, TPAO, Pennzoil, McDermott, Ramco, Delta Nimir) közreműködésével, jelenleg 9 vállalatnak van részesedése az ACG-ben, amelyek közül a BP részesedése a legnagyobb.

Az ACG mezőn 6 kitermelési platformon (Chirag 1, Central Azeri, West Azeri, East Azeri, Deepwater Gunashli, West Chirag) keresztül termelik ki az olajat, amelyet egy tenger alatti vezetékhálózaton keresztül szállítanak a Bakutól nem messze található Sangachal terminálhoz, amely a világ egyik legnagyobb és leghatékonyabb terminálja, akár naponta 1,2 millió hordó olajat is fel tud dolgozni.

ACG

2018-ban a mezőn naponta átlagosan 584 ezer hordó, az év egészében összesen 213 millió hordó olajat termeltek ki, idén az első félévben napi 542 ezer hordó, a félév egészében 98 millió hordó olaj volt a kitermelés. Idén áprilisban az ACG mezőn olajkitermelést végző partnercégek úgy döntöttek, hogy egy 6 milliárd dolláros projekt keretében tovább fejlesztik az olajkitermelést, többek között egy offshore platformmal, amelynek a kivitelezése már idén júliusban megkezdődött, és amellyel 2023-tól akár napi 100 ezer hordónyi olaj is kitermelhető, a platform teljes élettartama alatt akár 300 millió olaj kitermelésére is alkalmas.

ACG platform

Illeszkedik a stratégiába

Már évek óta téma, hogy a Mol továbbra is napi 100 ezer hordó olajegyenértékes felett szeretné tartani termelési szintjét, mely egyfajta diverzifikációt jelenthet a finomítás szegmensben tapasztalható ciklikussággal szemben. 2019 második negyedévében 112 000 hordó olajat és gázt termelt ki az olajtársaság napi szinten, azonban inorganikus akvizíciók híján a folyamatosan csökkenő magyar és horvát termelés hatására jelentős kihozatalcsökkenés következne be.

A társaság megemelte a 2019-21-es periódusra 5 000 hordóval, a 2022-23-as időszakra pedig 10 000 hordóval a napi termelési előrejelzését, mellyel így továbbra is 100 000 hordó felett maradhat a kihozatal az elkövetkezendő 4 esztendőben. Így első ránézésre úgy tűnik, nincs lépéskényszerben a Mol, és gondosan válogathat a kínálkozó Upstream termelő mezők között.

Amennyiben a készletszinteket vizsgáljuk, és végzünk némi matematikai számítást, akkor hamar rájöhetünk, hogy bár valóban nem kell azonnal, bármilyen áron eszközvásárlásra adnia a fejét az olajtársaságnak, de ahogy telik az idő, egyre sürgetőbb lehet az évente nagyságrendileg 40 millió hordóval apadó készletek pótlása. 2023-ra a 2018 év végén rendelkezésre álló 324 millió hordós szint 124 millió hordóra apadhat.

A Mol 2019-23-as előrejelzésében átlagosan 60 dolláros olajárral kalkulál, mely nagyságrendileg a jelenlegi olajárkörnyezetnek megfelelő. Amennyiben nagyobbat esne a Brent ára, nőhetne az esélye egy mezővásárlásnak, ugyanis amennyiben a versenytársak piacra áraznak, abban az esetben a Mol számára értékesebb lehetne egy termelő mező, azaz akár többet is kínálhatna érte, mint a többi piaci szereplő.

Geográfialilag abszolút illene a Mol Upstream portfoliójába az azeri eszköz, ugyanis a hazai olajtársaság már rendelkezik kutatással vagy termeléssel Oroszországban és Kazahsztánban, sőt deklaráltan az terjeszkedés egyik kiszemelt régiója a volt Szovjetunió tagállamai.

Forrás: Mol

A Mol életében is jelentős

Nem mindennapi esemény, hogy a Mol mezőt vásárol. Erre azért van szükség, mert az olajtársaság fent szeretné tartani jelenlegi termelési szintjét, amit csak inorganikus beruházásokkal képes elérni, ugyanis a jelenleg termelésben levő mezők kihozatala folyamatosan csökken a szénhidrogén termelési eszközök normális életciklusának megfelelően. Nehéz méreteiben hasonló tranzakciót találni a közelmúltban a Mol eddigi történetében. Kijelenthető, hogy a Chevron részesedésének a megvásárlása óriási beruházás lenne még a Mol életében is.

A Mol eddigi legnagyobb organikus beruházása, a poliol projekt 1,2 milliárd euróból valósul meg a tervek szerint, és az azeri tranzakció még ezt is megfejelné körülbelül 50 százalékkal. Szeptember 27-én történt meg az ünnepélyes alapkőletétele a projektnek, mely várhatóan 2021-ben kezdheti meg működését. Az üzem a várakozások szerint 150 millió euróval járul majd hozzá a Mol EBITDA-jához.

A legutóbbi nagyobb Upstream akvizíció 2014-ben történt, amikor a Wintershalltól 375 millió dollár értékben a Mol megszerezte többek között az Északi-tengeren található Catcher és Scolty & Crathes mezőben meglevő részesedéseit, de értékben ez is csak töredéke lenne az azeri üzletnek.

Az északi-tengeri vásárlást megelőző Upstream akvizíció a Pearl 10%-os részesedésének a megvétele volt, mellyel a Crescent Petroleumtól és a Dana Gastól vásárolt részesedéseket a Mol, és ezzel belépett Irak kurdisztáni régiójába. Részvényekkel fizetett a Mol, melynek hatására a Crescent és a Dana 3-3 százalékos tulajdont szerzett a magyar olajtársaságban, a vételár azonban ebben az esetben is jelentősen elmaradt az azeri szinttől, ugyanis „csupán” 350 millió dollár körüli összeg volt.

A Mol potenciális termelés- és eredménynövekedése

A Chevrontól származó adatok alapján nagyságrendileg naponta 20 ezer hordóval nőhetne a Molra eső szénhidrogén termelés, mely közel 20%-kal növelné az Upstream divízió jelenlegi 112 ezer hordós kitermelését. Amennyiben feltételezzük, hogy a portfolió átlagos profitabilitását lesz képes az azeri termelés is hozni, úgy nagyságrendileg 200 millió dollárral nőhet a Mol Upstream részlegének EBITDA-ja éves szinten.

Finanszírozás

A Mol 2019 második negyedév végén 842 millió dollár készpénz egyenértékessel rendelkezett, ezenkívül 3,1 milliárd dollár jelenleg még lehívatlan középtávú hitelkerettel rendelkezik. Ebből következően a finanszírozás nem lesz gátja a tranzakciónak, kérdés, hogy a konzervatívan tervező Mol menedzsment mekkora értéket lát a célpontban, illetve felbukkan-e egy olyan versenytárs, aki optimistább jövőképet áraz a kőolaj árfolyamára vonatkozóan. A társaság 2019 második negyedévében 2,4 milliárd dollár adósságállománnyal rendelkezett, mely a tranzakció keretében jelentősen növekedhet. Az EBITDA százalékában kifejezett nettó adósságállomány 74% volt a második negyedév végén, mely a menedzsment 2,3 milliárd dolláros 2019-es EBITDA előrejelzését tekintve a 2 milliárd dolláros tranzakciót követően 161%-ra emelkedhet, ami még így is jócskán a menedzsment 200%-os célszintje alatt helyezkedik el.

Címlapkép: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
frankfurtitozsde