Richter
Üzlet

Fejlesztési és értékesítési megállapodásokat kötött a Richter (2.)

Portfolio
A Richter és Mycovia Pharmaceuticals megállapodást kötött, a visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelésére szolgáló, jelenleg fázis III klinikai vizsgálatok alatt álló molekulához kapcsolódó kizárólagos licenc és fejlesztési, valamint technológia transzferről.
Ehhez hasonló témákról is szól lesz a Portfolio Private Health konferenciáján.

A Richter és a Mycovia Pharmaceuticals a mai napon bejelentették, hogy a visszatérő gombás hüvelyfertőzés (Recidiváló Vulvovaginalis Candidiasis – RVVC) kezelésére szolgáló, jelenleg fázis III klinikai vizsgálatok alatt álló molekulához (VT-1161) kapcsolódó kizárólagos licenc és fejlesztési, valamint technológia transzferről szóló megállapodást kötöttek készítmény értékesítésével és gyártásával összefüggésben. A termékjelölt molekulát úgy fejlesztették, hogy kiemelkedő szelektivitást és hatékonyságot mutasson. A VT-1161 ugyanakkor mentes lehet olyan mellékhatásoktól, amelyek az RVVC jelenlegi kezelésében használt készítmények alkalmazását korlátozzák. A licenc megállapodás földrajzi hatálya Európára, Oroszországra, az egyéb FÁK országokra, LatinAmerikára és Ausztráliára terjed ki.

A megállapodás értelmében, a szerződés aláírását követően a Richter a klinikai fejlesztés folyamatához kötött mérföldkő kifizetéseket teljesít. Ezek a kifizetések a következő két éven át együttesen 20 millió dollárt tesznek majd ki. További, a termék fejlesztéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó mérföldkő kifizetések válhatnak esedékessé a törzskönyvezési eljárás és a termék piaci sikerének függvényében. Mindezeken felül a két cég a royalty jogok adásvételéről szóló megállapodást is kötött, amelynek értelmében a Richter az USA árbevételekből is egy meghatározott részesedést vásárol, amelyért 25 millió dollárt fizet ellenértékként.

Kiemelt nőgyógyászati portfóliónk bővítése hagyományosan központi elemét képezi a Richter stratégiájának és meggyőződésem, hogy ez az új projekt sikeresen járul majd hozzá meglévő portfóliónk bővítéséhez – mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

”Nagy érdeklődéssel tekintünk a Richter Gedeonnal, mint az egyik globális vezető nőgyógyászati vállalattal megvalósuló, az RVVC kezelését célzó VT-1161 fejlesztésére és értékesítésére irányuló, partneri kapcsolat elé” – mondta Patrick Jordan, a Mycovia Pharmaceuticals vezérigzagatója és a NovaQuest Capital Management társtulajdonosa. “Az RVVC mintegy 138 millió nőt érint világszerte, nemcsak kellemetlen érzést és fájdalmat, hanem lelki megpróbáltatást is okozva, jelentősen rontva életminőségüket. A Richter nőgyógyászat terén meglévő vezető piaci szerepe nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a VT-1161 molekula az RVVC-ben szenvedő nők millióihoz eljusson.”

2022-ben jöhet az európai bevezetés

A bejelentéssel kapcsolatban megkérdeztük Beke Zsuzsát, a Richter PR és kormányzati kapcsolatok vezetőjét, aki elmondta, a Richter 20 millió dollár összeggel járul hozzá a jelenleg futó fázis III vizsgálathoz, amelynek kifizetése két év alatt történik meg. Oroszország esetében külön fázis III vizsgálatra kerül sor. Beke Zsuzsa hozzátette, hogy a royalty a nettó iparági átlagnak megfelelő. A Richter egy royalty purchase agreementet is alá fog írni, ami egyfajta kölcsönnek tekinthető, ennek keretében a Richter 25 millió dolláros hozzájárulást biztosít, ami egyfajta kölcsönnek tekinthető, és a Mycovia az USA eladások formájában fizeti vissza. A szerződés alapján a Richternek joga van a hatóanyag és készítmény gyártására, amit a társaság szeretne minél hamarabb elkezdeni. Az európai törzskönyv beadására várhatóan 2021. második felében kerül sor, míg az európai bevezetésre várhatóan 2022 negyedik negyedévében kerül sor. Az európai törzskönyv beadása után várhatóan hat, kilenc hónappal később kerül sor az ausztrál és a latin-amerikai országokban a törzskönyv beadására.

A VT-1161-ről

A VT-1161 egy, az RVVC valamint az onychomycosis (körömgombásodás) kezelésére a Mycovia által fejlesztett, orális úton adagolható gombás CYP51 inhibitor. A VT-1161 molekula fejlesztésekor fokozott szelektivitást, kevesebb mellékhatást és megnövelt hatásosságot céloztak meg.

Az RVVC-ről

Az RVVC egy, a szervezetet gyengítő krónikus fertőzés, amelyben nők milliói szenvednek. Elsődleges tünetei a hüvelyi viszketegség, égő érzés, irritáció és gyulladás. Bizonyos esetekben hüvelyfolyás, fájdalmas közösülés vagy vizelés is felléphet, melyek változó intenzitású, de gyakran komoly kellemetlen érzéssel vagy fájdalommal járhatnak. Az RVVC életminőséget rontó hatása összemérhető az asztmáéval és mértéke meghaladhatja a fejfájások, migrének által okozott kellemetlen közérzetet. Európában az RVVC kezelési protokollja számos olyan megoldatlan kérdést vet fel, mint például a korlátozott hatékonyság vagy a krónikus adagolással kapcsolatban felmerült biztonsági aggályok, illetve a hosszútávú védelem képességének a hiánya.

Lejjebb került a Richter ma reggel

A Richter 1,9 százalékos erősödéssel zárta a keddi kereskedést, a szerdai piacnyitás után a gyógyszergyártó részvényei kissé lejjebb kerültek, a Richter árfolyama 0,2 százalékkal került lejjebb. A Richter részvényei idén 9,4 százalékkal kerültek lejjebb.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
kábítószer
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Nagyot esett a Mol