facebook libra szablyozás
Üzlet

Szép csendben összeomlik a Facebook készpénzgyilkos mesterterve

Néhány napon belül Mark Zuckerberg tiszteletét teszi a Fehér Házban, ahol el kell magyarázni, miért lenne jobb hely a világ, ha a Libra-projekt élesben is elindulna. A jelek szerint nem lesz könnyű dolga, mert sorra hátrálnak ki a kriptopénzes projekt mögül a Libra Szövetség alapító tagjai, és mert a piaci és szabályozói nyomás mellett a Facebook eddigi adatvédelmi track recordja sem éppen botrányoktól mentes. Könnyen lehet, hogy még el sem indult, de máris füstbe megy a Facebook készpénzmentesítő mesterterve.

A Facebook egy új digitális pénzzel működő fizetési rendszert jelentett be tavasszal, a Librát, amely a Facebook-felhasználók közötti pénzküldést és a netes vásárlást támogatja majd.  A cég állítása szerint különösen annak az 1,7 milliárd embernek segíthet a pénzügyei intézésében, akiknek jelenleg nincs is a bankokkal kapcsolatuk.

A lépés azért vert hatalmas hullámokat, mert bár ma is léteznek ehhez hasonló, jegybanki engedéllyel rendelkező e-pénzek, a Facebook jóformán egy csapásra tömegeket érne el a szolgáltatással, hiszen durván 2,5 milliárd havonta aktív felhasználóval rendelkeznek.

Mit kell tudni a Facebook Libráról?

 • a 2020-ben elinduló globális fizetési rendszer elszámolási egysége a Librának elnevezett kriptopénz (korábban a GlobalCoin elnevezésről is szó volt),
 • a rendszert a Facebookon, Instagramon és WhatsAppon, sőt, gyakorlatilag , bárhol máshol az interneten is használhatják online fizetésre, illetve személyek közötti pénzküldésre a felhasználók,
 • a Libra mögötti rendszer blockchain technológiával működik majd, és a Libra forráskódja nyílt lesz, vagyis bárki fejleszthet rá alkalmazásokat,
 • a Libra mindenkinek elérhető lesz egy belépő szintű okostelefonnal és adatkapcsolattal, a Calibra nevű appon keresztül lehet majd megvásárolni
 • a Libra egy olyan kriptopénz lesz, melynek értékét hagyományos pénzekhez és más eszközök árfolyamához kötik hozzá (stablecoin), rövid lejáratú állampapírok és bankbetétek állnak majd minden egyes kibocsátott Libra mögött fedezetként.
 • a Libra menedzselésére egy több cégből álló konzorciumot hoznak létre (Libra Szövetség), amely a fizetési szolgáltatásokat is fejleszti. A Facebook a szövetségben a Calibra nevű elkülönített céggel vesz részt, melyet az alapítókkal megegyező jogok illetnek meg,
 • az első teszteket már idén év végére tervezték

Fontos meghallgatás közeleg

Október 23-án Mark Zuckerberg meghallgatásra megy a Fehér Ház pénzügyi bizottsága elé a Libra-projekt ügyében, ahol azt kell elmagyaráznia, milyen pénzügyi hatása lehet a Librának, ha egyszer elindul a Facebook globális kriptodevizája. A Fehér Ház e bizottságának elnöke, Maxine Water korábban azt kérte Zuckerbergtől, egyelőre függessze fel a Libra-projektet, és azt mondta, David Marcus, a projekt felelőse a Facebooknál, nem adott elegendő információt a cég terveiről.

A Facebook globális kriptovalutáját, a Librát politikusok, jegybankárok, szabályozók és a fizetési piac szereplői közös erővel támadják az utóbbi néhány hónapban, szinte nem találni olyan szabályozót vagy bankárt, aki szerint minden rendben van a Libra-projekttel. A nyomás hatásásra pedig a kezdetben a projektbe beszálló nagy cégek közül már hatan döntöttek úgy, mégsem akarnak részt venni a projektben, kilépett:

 •  a PayPal,
 • az Ebay,
 • a Stripe,
 • a Mastercard
 • a Visa,
 • és a Booking.com is.  

Többen jelezték ugyanakkor, ha zöld utat kapna a szuperpénz, akkor jó eséllyel újra beállnának a projekt mögé. Az egyik alapító tag képviselője azt mondta az FT-nek a héttérben, még komolyabban el kellene választani a Facebooktól a projektet, máskülönben nem fogják engedélyezni a Libra elindulását.

A technológiával elkészülünk, amire szükségünk van, az a szabályozók jóváhagyása. Meg kell győződnünk arról, hogy minden engedélyt beszereztünk, ez az a rész, amivel nem biztos hogy a tervezett időre elkészülünk

– mondta a Financial Timesnak a kilépési hullám kapcsán Dante Disparte, a Libra Szövetség nemrégiben megválasztott alelnöke. A 27 alapító tagból megmaradt 21 intézmény nemrégiben Svájcban tartotta meg megalakuló ülését, ugyanis a tervek szerint a svájci felügyelet lenne a kriptopénz szabályozói központja.

Miért ennyire fontos?

Az elektronikus fizetési piac hatalmas, és elképesztő ütemben nő: a Capgemini nemrégiben kiadott tanulmánya szerint 2017-ben 538 milliárd tranzakciót tettek ki a nem készpénzes tranzakciók. Ha ennek csupán 1-2 százalékát kebelezi be egy új globális fizetési rendszer, ott mindjárt hatalmas működési és rendszerkockázat keletkezik, amit kezelnie kell a szabályozóknak.

capgemini2019

Az utóbbi időben a szakmai konferenciákon és háttérbeszélgetéseken rendszeresen téma a Facebook Libra, és bár egyre többen legyintenek egyet a Libra név hallatán, azért az is szinte kivétel nélkül elhangzik:

ha ez a projekt most nem is jön létre, vagy sokat csúszik, csak idő kérdése, és előbb avgy utóbb létre fog jönni egy olyan, a Librához hasonló globális pénz, amit a világ nagy részén használnak majd.

Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
idős_nyugdíj_shutter
Ursula von der Leyen velemeny cikk digitalis atallas europai bizottsag 200219
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Frankfurti tőzsde