BÉT
Üzlet

9,2 milliárd forintos kötvénykibocsátás jöhet a Tranzit-Foodnál

Portfolio
Újabb magyar társaság, az Tranzit-Food minősítését végezte el és tette közzé a Scope Ratings.

Júliusban indult el az MNB kötvényvásárlási programja: a Növekedési Kötvényprogramban való részvétel egyik feltétele, hogy a társaságok legalább B+ minősítést kapjanak egy hitelminősítőnél. A Scope Ratings az elmúlt hónapok folyamán sorra végezte el a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok értékelését, a Scope Ratings ma újabb hazai cég értékelését publikálta: a Tranzit-Food Kft. BB kategóriába került a hitelminősítőnél stabil kilátások mellett, míg a társaság kötvényei BB besorolást kaptak.

Scope Ratings

A Scope Ratings szerint a társaság minősítését nagyban támogatja a vállalat Európában betöltött, vezető liba- és kacsafeldolgozó pozíciója, a cég a hazai libahús-kínálat 50 százalékáért felelős, és a cég az európai libahús kínálat 18 százalékát adja. A Tranzit hazai piaci részesedése 32 százalékos, míg a cég piaci európai piaci részesedése 8 százalék. A Tranzit baromfihús termelése esetében a Scope pozitívan ítéli meg a folyamatos diverzifikációt, a cég a közelmúltban kezdte el fejleszteni a csirke-operációját, és a tervezett 50 millió eurós beruházási program által tovább kívánja növelni a termelést. Ezt a programot a cég várhatóan részben az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében kibocsátott, hétéves futamidejű, 9,2 milliárd forintos kötvénykibocsátásával finanszírozza majd, így a társaság továbbra is profitálhat az európai csirkehús-szektor várható növekedéséből. A cég hitelképességét emellett támogatja az erős likviditás, az alacsony tőkeáttétel és az erős működési marzs is.

A cég hitelminősítését korlátozza a Tranzit összességében limitált mérete más európai szereplőkkel összehasonlítva, valamint többek között a cég ügyfél-portfoliójával kapcsolatos koncentrációs kérdések. A brojler csirke szegmens alacsonyabb (5-7 százalékos) jövedelmezősége kombinálva azzal, hogy a cég várhatóan növeli majd a csirkehús felé a kitettségét, várhatóan rányomja bélyegét a társaság EBITDA-marzsára, tovább korlátozva a hitelminősítését. A Scope előrejelzése szerint a tőkeáttétel 2020-ra növekszik majd. A cég általánosan jó hitelképességi mutatói ellenére Tranzit pénzügyi kockázati profilját korlátozza az előrejelzett negatív free operating cash flow, a masszív beruházások miatt, amelyet a cég nem tud önfinanszírozni.

A cég kilátásai stabilak, és magukban foglalják a Scope várakozásait, hogy a Tranzit hitelképességi mutatói stabilak maradnak, és a cég likviditása nem romlik. A Scope értékelése évi 50 millió eurós beruházásokat vesz alapul, a 2019-2021-as periódusra vonatkozóan, míg a cég EBITDA-marzsa 11 és 13 százalék között lehet. A hitelminősítésre pozitív hatással lenne, ha a Scope által számított adósság/EBITDA-mutató fenntartható módon 2,0x alatt marad, míg a hitelminősítésre negatív hatást gyakorolhat, ha a tőkeáttétel 4,0x felett lenne az elkövetkező évek folyamán.

Címlapkép forrása: BÉT

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
BÉT