GettyImages-140837560
Üzlet

Nem tud hibázni az OTP, jöhet az újabb 100 milliárdos profit

Portfolio
Pénteken érkeznek az OTP legfrissebb számai, a bankcsoport eredményében a már megvett montenegrói és moldáviai bank számai is megjelennek, az elemzői várakozások szerint újra 100 milliárd forint felett lehet az OTP negyedéves profitja.

Erős lesz

Pénteken hajnalban teszi közzé harmadik negyedéves számait az OTP, a kimutatásokban már szerepelnek a megvásárolt montenegrói és moldáviai bank számai, és bár a szerb akvizíciót szeptember végén már lezárták, a szerb bank számai csak az OTP Csoport mérlegében jelennek meg, az eredménykimutatásában még nem, a szlovén tranzakció lezárására pedig még nem került sor, így annak a számai nem jelennek meg az OTP kimutatásaiban.

A bankcsoport az elemzői várakozások alapján új rekordbevételt érhetett el, 16 százalékkal 264,5 milliárd forintra emelkedhetett a bevétel, a növekedéshez a nettó kamatbevétel és a díj- és jutalékbevétel is hozzájárult. Mivel a működési költségek a bevételeknél kisebb mértékben emelkedhettek, a működési bevétel már 18 százalékkal bővülhetett. A bankcsoport adózott eredménye a második után a harmadik negyedévben is 100 milliárd forint felett alakulhatott.

eloz tabl

Mire érdemes figyelni az OTP-nél?

Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni a vállalat harmadik negyedéves gyorsjelentése kapcsán:

A magyar operációnál arra érdemes figyelni, hogy a babaváró hitel mekkora volumennövekedést okozott a hitelkihelyezésekben, egy másik érdekes kérdés az, hogy a MÁP+-nak mekkora kiszorító hatása volt a magyarországi lakossági betétállománynál, a második negyedévben egyébként ez az állomány még mérsékelten növekedett is.

A nettó kamatmarzs az elmúlt negyedévekben jellemzően csökkent, ez a folyamat vélhetően folytatódott a harmadik negyedévben, hiszen például Magyarországon a kamatok mérsékelten csökkentek, általánosságban a kamatkörnyezet nem támogató, csoportszinten azonban más tényezők is hatnak, így például az OTP szempontjából fontos devizák árfolyammozgása, a forint év/év alapon jellemzően gyengült a bankcsoport szempontjából fontosabb devizákkal szemben, ez pedig tompíthatta a kamatok csökkenésének negatív hatását a nettó kamatmarzsra.

A devizahatás nyilvánvalóan érzékelhető lesz az OTP bevételeiben és eredményében is, főként az orosz és az ukrán operációra igaz ez, ahol a rubellel és a hrivnyával szemben jelentősen gyengült a forint, így azoknak a bankoknak az eredményszámai forintban kimutatva ceteris paribus magasabbak a gyenge forint mellett.

Menetel az OTP

A befektetők az elmúlt napokban már elkezdték beárazni a remek harmadik negyedéves gyorsjelentést, az OTP árfolyama közel historikus csúcson áll, csak idén 24, az elmúlt egy évben 36 százalékot emelkedett az árfolyam.

Címlapkép: Balazs Mohai/Bloomberg via Getty Images

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT