Előfizetői tartalom

Radikális fordulatnak kell jönnie az olajiparban, ha komolyan gondoljuk a világ megmentését

A világ legnagyobb olajvállalatainak radikálisan, több mint harmadával vissza kellene vágniuk termelésüket 2040-ig a nemzetközi éghajlatváltozási célok elérése és részvényeseik érdekében, miközben a bizonyított fosszilis készletek állománya jóval nagyobb annál, mint amennyit a klímacél teljesítéséhez maximálisan el lehetne égetni - hívja fel a figyelmet a Carbon Tracker intézet jelentése. A szervezet elemzői szerint az iparág szereplői igyekeznek a nemzetközi klímacél támogatóiként beállítani magukat, de többnyire továbbra is a fosszilis termelés fokozására törekednek, a két dolog azonban gyakorlatilag kizárja egymást.

A jelentés szerint a nagy olaj- és gázvállalatoknak 2040-ig 35 százalékkal kellene csökkenteniük kitermelésüket (upstream) a nemzetközi klímavédelmi cél elérése érdekében. Ez ugyanakkor egy átlagolt érték, ezek alapján a Shellnek elegendő lenne 10 százalékkal visszafognia termelését, míg a ConocoPhillips esetében 85 százalékos vágásra lenne szükség. Ez azt jelenti...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái