GettyImages-526606180
Üzlet

A Nokia sorsára juthatnak a tradicionális energiaszolgáltatók

Párizsban, az Energy Utility Week-en jártunk, ahol jelentős figyelmet kaptak az energiaszektor diszruptorai. A tradicionális energiaszolgáltatóknak fel kell készülniük a kihívásokra, már csak idő kérdése, hogy az Amazon elkezdje áramértékesítését, a Shell pedig már szélessávú internetszolgáltatást is kínál. Egyedül a gyors digitalizáció és alkalmazkodóképesség mentheti meg a nagy közműcégeket.

Az IT-cégek, az autógyártók és az olajóriások jelentik a legnagyobb fenyegetést a közművekre

Tom Rowlands-Rees a Bloombergtől tartotta meg a szekció első előadását. Két dimenzióban vázolta fel az iparágak tradicionális életciklusát:

  • A technológia szempontjából új és régi technológiát különböztetett meg
  • a szabályozásnál pedig protekcionista és liberális megközelítést használt, azaz hogy mennyire egyszerű új belépőknek a piacra törniük.

Végkövetkeztetése a modelljének az volt, hogy az iparágak esetén csupán idő kérdése, hogy a változás végig menjen mind a 4 negyeden. Az a historikus megfigyelés, hogy teljesen mindegy, hogy a szabályozói környezet protekcionista vagy liberális, amennyiben belép egy új technológia, az általában szabályozói változást is hordoz magával, és előbb utóbb ismét elavul, ez a piac törvénye.

Megállapítható, hogy 2019-ben az új belépők nagyrésze az elektromos autók töltésére specializálódott. Amennyiben a közmű iparágra fókuszálunk, az IT, az olajóriások, és az autógyártók jelentik aktuálisan a legnagyobb veszélyt a közműszolgáltatókra. Ami még érdekes, hogy a potenciális kihívók mind nagyobb társaságok, mint a közműszolgáltatók, ezen belül is a technológiai óriások a legméretesebbek, elég csak az Apple-re és az Amazonra gondolni, melyek piaci kapitalizációja 1000 milliárd dollár körül mozog. Ezzel szemben az egyik legnagyobb európai közmű társaság, az Enel „csupán” 70 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik.

A tradicionális energiaszolgáltatók a Nokia sorsára juthatnak

Gerard Reid, az Alexa Capital társalapítója és tulajdonosa kijelentette, hogy a részvénypiac nem hisz a közműszolgáltatók jövőjében, elég ha az EDF, ENEL, RWE, EON részvényárfolyamára tekintünk az elmúlt években. A tradicionális energiaszolgáltatók régi rendszerekkel, konzervatív vállalati kultúrával és munkamódszerekkel dolgoznak.

A digitalizáció és a mesterséges intelligencia fejlődése jelenleg az igazi kihívás, mely radikális átalakítást hozhat az energetikai szolgáltatások piacán. Hangsúlyozta, hogy ennek a változásnak pozitív oldalai is vannak, ugyanis amennyiben a környezetet tekintjük, világviszonylatban minden évben egy lengyelországnyi terület válik terméketlen sivataggá. Az új generációnak már sokkal fontosabb a környezetvédelem, elég ha Gretara gondolunk.

Megállapítható, hogy Kína vezeti már a világon az innovációt, a mesterséges intelligenciában az Egyesült Államokat is túlszárnyalták. Kína technológiai előnyét jól példázza a globális elektromos-busz flotta piacon levő 99 százalékos részesedés elérése.

A legfrissebb becslések szerint a naperőművek termelési költsége 50%-kal eshet 2030-ra a mostani értékéről, melyben szintén Kínai vállalatok vették át a vezető szerepet.

Érdekes megállapítás, hogy a tradicionális energiaszolgáltatók azért nem fektetnek jelentősen megújuló energiába, mivel annyira magas a tőkeköltségük, hogy értékromboló lenne zöld energiatermelésbe fektetni, ugyanis a megújuló befektetések hozama nem érni el a befektetett tőke után elvárt hozamot.

Az olajóriások diszruptív hatására jó példa a Shell legutóbbi kampánya, melyben már olcsó internetszolgáltatást kínál, azért ez nem mindennapi egy tradicionális olajtársaságtól. A megújulók elterjedésével egyre inkább a decentralizált energiatermelés felé tolódik a rendszer, mely esetén jelentősen bonyolultabb lehet a hálózatmenedzsment, így a mesterséges intelligencia használata elkerülhetetlenné válhat, mely helyzetbe hozhatja a nagy technológiai cégeket a közművek kárára. Mindezek következtében a tradicionális energiaszolgáltatók meglehet, hogy nem fogják túlélni az előttünk álló változásokat, és könnyen a Nokia sorsára juthatnak.

Reid szerint a Microsoft és az Amazon, sőt a telekom társaságok is nagyon közel vannak ahhoz, hogy áramot értékesítsenek. Ne feledjük, hogy Magyarországon a Magyar Telekom értékesített is már gázt és áramot egy ideig. A Google már bent van az otthonunkba, rengeteg fogyasztói szokásunkat ismeri, így teljesen logikus lépés lenne részükről is a lakossági energiapiacra való belépés.

Az Alexa Capital szerint a szabályozás liberalizációja a közművállalatok erős visszaszorulását eredményezheti.

A Microsoft látja az energiaszolgáltatók jövőjét

Brian Marrs a Microsoft Energiapiaci igazgatója kihangsúlyozta, hogy a klímaváltozás áll minden átalakulás hátterében az energiaszektorban.

Egyelőre a nagy technológiai cégek még csak a saját karbon lábnyomukat próbálják csökkenteni, melyet jól mutat, hogy 2020-ra a Microsoft felhőrendszer energiafelhasználásának 60 százaléka megújuló energiaforrásokból származhat, és pár éven belül elérhetik a 100 százalékot. A Microsoft szerint azonban van jövője a tradicionális energiaszolgáltatóknak, és abban tudják őket leginkább támogatni, hogy digitalizálják őket.

Képek: Portfolio

Címlapkép: Francis Dean/Corbis via Getty Images

berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
bika wall street index tőzsde