Előfizetői tartalom

Korszakalkotó klímaügyi kezdeményezés született - Magyarország mentességet kér

Major András
Az EU-nak le kellene állnia minden olaj-, földgáz- és szén-felhasználást elősegítő projekt támogatásával - áll az uniós pénzügyminisztereinek közös állásfoglalásában. A lépés jelentős változást jelenthetne a blokk éghajlatvédelmi politikájában, a deklaráció mögé azonban nem állt be minden ország. Értesülések szerint Magyarország mentességet harcolna ki a földgáz-beruházások finanszírozásának leépítése alól, arra hivatkozva, hogy ez az orosz befolyás erősödését vonná maga után a régióban. De nem csak a magyar energiapolitika van ezen az állásponton, más utakon Lengyelország, Németország és Olaszország is igyekszik kiharcolni a gázprojektek további támogathatóságát. Az Európai Beruházási Bank ugyan a témában meghozta az első fontos lépést, az EU azonban egyéb módon is jelentősen támogat fosszilis energia projekteket.

A pénzügyi folyamatoknak összhangba kell kerülniük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó szándékkal - áll a gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) állásfoglalásában, amely szerint a fenntartható fejlődés céljainak elérése érdekében gyorsabb elõrelépésre van szükség. A pénzügyminiszterek arra sürgették a nemzetközi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái