cimlap_putyin_abdulaziz
Üzlet

Bepipultak a szaúdiak, nekimehetnek a szövetségeseiknek

Az idei évben Szaúd-Arábia nagyvonalúan szemet hunyt az OPEC+ szervezeten belüli kvótaszegések felett, és kompenzálva azokat alacsonyabb szinten tartotta termelését, hogy összességében a kartell a megcélzott kihozatalt tudja tartani. Azonban az Aramco tőzsdei bevezetésének ármeghatározása után már bekeményíthet Szaúd-Arábia. Izgalmas OPEC csúcs elé nézünk jövőhéten.

Abdulaziz herceg felveheti a kesztyűt

December 5-én, jövőhét csütörtökön Bécsben gyűlnek össze az OPEC tagjai, december 6-án pénteken pedig a baráti országok is csatlakoznak, közöttük Oroszország. Abdulaziz bin Salman herceg, a szaúdi koronaherceg rokona váltotta a korábbi olajminisztert Khalid Al-Falihot, aki szigorúbb hangnemet üthet meg a megbeszélésen.

A piac keményebb fellépést vár Abdulaziz hercegtől, aki már Abu Dhabiban szeptemberben is kijelentette, hogy

minden tagország olajkitermelése számít, a kihozatal méretétől függetlenül.

Ugyanis jogosnak tűnik a szauúdiak kiakadása, mivel rengeteg pénzt buknak azzal, hogy folyamatosan a kvótájuk alatt kénytelenek termelni.

Beszorultak a szaúdiak

A korábbi olajminiszter, Al-Falih viszonylag toleráns hangot ütött meg a kvótájukat elcsaló tagokkal szemben, és 2016 óta szép szóval próbálta meg rávenni szövetségeseit, hogy tartsák már be a korábban ígért olajtermelési ígéreteiket. Azonban a 2018 negyedik negyedévében összeszakadó olajárak látványossá tették politikai kudarcát, melyből még idén sem tudott számottevően magához térni a fekete arany jegyzése.

Így Szaúd-Arábia szorult helyzetbe került, mivel még idén meg szerették volna valósítani a Saudi Aramco tőzsdére vezetését, amelynek értékelésekor kulcsfontosságú az olaj árfolyama. Így nem maradt más hátra, mint hogy Szaúd-Arábia magára vállalja a többi ország túltermelését, és kvótája alatt termeljen az olajárak megtámasztása céljából. Al-Falih lecseréléséhez politikájának kudarca vezetett, Abdulaziz herceg azonban fekveheti a kesztyűt a nem megfelően termelő kartell tagokkal szemben.

Azért jelentős dolog, hogy a szaúdiak a kvótájuk alatt termeltek idén, ugyanis a 1995 és 2016 között több mint 20 évig hivatalában levő olajminiszter, Ali Al-Naimi idejében ilyen szóba sem kerülhetett. A szeptemberről októberre történt hirtelen kitermelés megugrás a szeptemberi dróntámadásoknak köszönhető, ugyanis ismét fel kellett tölteni a kiürült kőolajkészleteket, melyeket a zavartalan kőolajexport fenntartására használtak fel, amíg helyreállították a termelő létesítményeket.

A rossz tanulók

Irak az egyik legnagyobb túltermelő, ugyanis a napi 4,51 millió hordó kitermelés helyett közel 4,8 milliót hozott a felszínre több hónapon keresztül. Kazahsztán 1,86 millió hordós limitét szintén megszegte és 1,95 millió olajat termelt. Nigéria naponta 1,8 milliót termelt az 1,68 milliós kvótája ellenére.

Azonban az oroszok is elég lazán kezelték az OPEC+-ban tett vállalásukat, ugyanis idén 8 hónapon keresztül a megengedettnél több olajat hoztak a felszínre, és csupán 3 hónapban teljesítették vállalásaikat, azonban ezt is csak a Barátság kőolajvezeték klórszennyezési botránya miatt kieső mezők miatt.  

Nincsenek véletlenek

Nem tűnik véletlennek, hogy az Aramco tőzsdei bevezetésének kezdeti árfolyamát december 5-én fogják a szaúdiak meghatározni, így már keményebb hangvételt üthetnek meg az aznapi OPEC megbeszélésen, mivel rövid távon már nem válik annyira fontossá számukra az olaj árfolyama.  

A kvótacsalások nagyon sokba kerültek Szaúd-Arábiának, közel 700 ezer hordóval volt kénytelen átlagosan kevesebbet termelni, hogy megfékezzék az olajár mélyrepülését. Összességében bár az olajárak megtámasztásából a szaúdiak is profitáltak, de a csökkentett termelés miatt jóval kevesebbet, mint például az oroszok, akik a 2016 utolsó negyedévében történt megállapodásuknak köszönhetően minden nap 170 millió dollárral kerestek többet, míg a szaúdiak "csak" 125 millió dollárral.

Mindezek fényében különösen érdekes lehet a december 5-6-án megtartott OPEC ülés, ugyanis könnyedén benne van a pakliban, hogy Szaúd-Arábia megemeli a napi 10,31 millió hordós kvótájára termelését, mellyel erőt demonstrálhat a tagországokkal szemben, azonban a kőolaj meredek esésbe fordulna, mely azonban a szaúdiaknak is fájna.

A piac alulbecsülheti azt a kimenetelt, hogy Szaúd-Arábia odacsap az asztalra, és megemeli kitermelését az engedélyezett kvótájáig. Az Aramco árazás után rövid távon akár megengedhet magának egy kisebb olajáresést annak érdekében, hogy hosszútávon egységes legyen a kartell kohéziója, és visszaszerezze tekintélyét a szervezeten belül. A piac a 2020 márciusáig tartó termelésvisszavágás hosszabbítására számít a szervezettől, ezért hidegzuhanyként érheti a kereskedőket egy szaúdi nyílt konfrontáció. A Brent le is fordult a 64 dolláros ellenállásáról, így amennyiben meglepné a piacot Szaúd-Arábia, első körben 62 dollárig eshetne a jegyzés, mely egy támasz szint, illetve az október óta tartó trendcsatorna alsó szára. Amennyiben ez is letörne 60 dollárnál található a következő megálló, majd a legerősebb támasz 58 dollárnál húzódik.

Címlapkép: Photo by Mikhail Metzel\TASS via Getty Images

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1075371874