mobilozó fiatal
Üzlet

Futótűzként terjed a bankok halálos ellensége: hétköznapi magyarok ügyködnek a háttérben

Influenszerek, MLM-guruk és egyszerű diákok is beszálltak a Revolut terjesztésébe, hiszen a fintechcég pénzjutalmat kezdett el osztogatni azoknak, akiknek az ajánlása mentén új ügyfeleket tudnak behúzni. A stratégia eddig kifizetődőnek tűnik: a díjmentes devizaváltással foglalkozó londoni startup futótűzszerűen terjedni kezdett Európában és ezen belül Magyarországon is. A Revolut fő vonzereje az, hogy szinte minden lényeges szolgáltatásukhoz hozzá lehet férni ingyenesen, de a díjmentes alapszolgáltatássokkal nem sokra megyünk sem akkor, ha gyakran járunk külföldön, sem akkor, ha egy magyar bankszámla alternatívájaként akarjuk használni: ha egyszer kimerítjük a díjmentes keretünket, még a banki díjaknál is magasabb költségekkel találhatjuk magunkat szembe.

Elképesztő a növekedés

Már Magyarországon is rendkívül népszerű a Revolut, a díjmentes devizaváltással foglalkozó fintechcég, a múlt héten ütötték meg a 250 ezredik hazai felhasználót. Globálisan a cégnek körülbelül 3,7 millió olyan aktív felhasználója van, aki minden hónapban használja a szolgáltatást, összességében pedig körülbelül 8 millió regisztrált ügyfelük van.

A Revolut mind földrajzilag, mind pedig szolgáltatások tekintetében gyors expanzióban van:

jelenleg azon dolgozik, hogy európai hódításával párhuzamosan megvesse a lábát Szingapúrban, az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Az utóbbi országokban, ahol a Revolut szolgáltatása még nem elérhető, a cég októberi adatai szerint már több mint 200 ezer ember iratkozott fel a várólistára.

A Revolut nemcsak díjmentes devizaváltással foglalkozik, hanem

  • forgalmaznak egy olyan utasbiztosítást, amely érzékeli, ha külföldön vagyunk és automatikusan aktiválódik,
  • forgalmaznak egy telefonképernyő-biztosítást,
  • lehet rajtuk keresztül részvényeket is venni,
  • adományozni,
  • és prémium ügyfélként külföldi egészségbiztosítást, poggyászbiztosítást, virtuális kártyákat, pénzvisszatérítést és concierge-szolgáltatást is igénybe venni, sőt, kritpodevizával is kereskedhetünk.

Ezen kívül 2020-ban piacra akarnak dobni egy 7-18 éves gyerekeket célzó kártyát is és mellé egy külön appot, amely ennek használatára tanítaná a pénzügyekkel még csak ismerkedő generációt.

Magyarországon a cég jelenleg azon dolgozik, hogy helyi IBAN-számlát és magyar nyelvű ügyfélszolgálatot is létrehozzon a Világgazdaság értesülése szerint.

A Revolut szolgáltatásairól és arról, hogy miből él a cég, korábban itt írtunk:

Ingyenpénzzel hódítnak

Hivatalos közleményei szerint a Revolut azzal növekszik rendkívüli ütemben, hogy minden versenytársánál jobb szolgáltatást nyújt a pénzügyileg tudatos ügyfelek számára, kevesebb szó esik viszont arról, hogy a cég a nyáron elindított egy ajánlói programot is.

A séma működése egyszerű: ha küldünk ajánlólinket a Revolut szolgáltatására egy ismerősünknek, ő ingyen kapja a Revolut-kártyát és 3000 forintot és az ajánlást leadó személy is kap 3000 forintot.

Arról nem érhető el nyilvános információ hogy, pontosan hány magyar felhasználót sikerült berántani az ajánlási rendszernek köszönhetően, sem arról, hogy hányan vannak azok, akik beregisztráltak, felvették a pénzt, aztán soha többet nem nyúltak a Revolut-kártyájukhoz, annyi viszont biztos, hogy a rendszer miatt MLM-guruktól kezdve egyszerű diákokon keresztül influenszerekig rengetegen elkezdték terjeszteni a fintechcég szolgáltatásait. Az ajánlói rendszerben való részvételt a Revolut külföldi értékesítői közvetlen megkereséseken keresztül is felajánlották egyes magyar vállalatoknak is.

A 3000 forintos jóváírás egyébként még nem elég nagy összeg ahhoz, hogy gyors meggazdagodásra vágyó MLM-keselyűk teljesen ellepjék a piacot, de elég ahhoz, hogy ilyen pénzkereseti sémák iránt teljesen közömbös fiatalokat és felnőtteket is a szolgáltatás terjesztésére inspiráljanak. Vélhetően tehát – egy átlagos MLM-mel ellentétben – hosszabb távon is fenntartható lesz ez a rendszer, de a pénzügyileg tudatos korai adaptereknek jó eséllyel hamar megtelik majd a bögye azzal, hogy boldog-boldogtalan Revolut-kártyát ajánlgat neki.

Valóban olyan olcsó?

Az ajánlói rendszernél is fontosabb marketing-ígéret persze az ingyenesség: a Revolutnál egy csomó szolgáltatásért nem kell fizetnünk, ami első ránézésre hatalmas előny, különösen Magyarországon, ahol az MNB adatai szerint Európa egyik legdrágább bankrendszere működik. Ha viszont valaki rendszeresen használja a fintechcég egyes szolgáltatásait, komoly költségekbe verheti magát, hiszen

az ingyenes keret kimerítése után a Revolut szolgáltatásainak egy része még a normál banki díjaknál is magasabb:

revolut összehasonlító1

A táblázatban jól látszik, hogy ha kimerítjük például a 75 ezer forintos díjmentes készpénzfelvételi keretet, még egy magyar automatában is drágább lesz a készpénzfelvétel, mintha egy magyar bank devizakártyájával vennénk fel pénzt külföldi ATM-ből. Tehát ha gyakran utazunk külföldre vagy netán a fizetésünket is Revolut-kártyára kérjük, komoly hátrányba kerülhetünk ahhoz képest, mintha egy „sima” magyar bankszámlát használnánk. Hasonló a helyzet a devizaváltásnál is, ami drágább lesz, mint a banki díjak, ha kimerítjük az 1,85 millió forintos keretet. Értékpapír-kereskedelemben erősebb a Revolut, viszont egyelőre még csak NASDAQ-on és NYSE-n jegyzett részvényekkel tradelhetünk, a BÉT-en vagy más európai tőzsdéken nem.

Értelemszerűen a magasabb díjakkal a Revolut a fizetős Premium és Metal csomagok felé akarja terelni a felhasználókat, ezeken a szolgáltatásokon keresztül ugyanis egy fix havi díjért (2500 és 4000 forint) jóval magasabb díjmentes szolgáltatási keretet vehet igénybe az ügyfél. Premium számlától fölfelé már eltűnnek a devizaváltási limitek, Metal ügyfélként pedig díjmentesen kereskedhetünk részvényekkel is, az ATM-készpénzfelvétel felső korlátja viszont még mindig nem túl magas (Magyarországon törvényszerűen 150 ezer forintig díjmentesen vehetünk fel havi kétszer ATM-ből pénzt, a Revolut Metal ügyfeleinél havi 220 ezer forint a limit, ami aligha nevezhető számottevő különbségnek).

A Revolut Premium és Metal szolgáltatások persze egy csomó olyan előnnyel is járnak, amelyet egy átlagos banknál egyáltalán nem vagy csak plusz díjakért érhetünk el: ilyen többek közt a kriptodeviza-kereskedés, a virtuális kártyák, a vásárlás utáni pénzvisszatérítés és concierge-szolgáltatások. Ezekről itt írtunk:

Egy hagyományos bank még mindig biztonságosabb

Bár a Revolut a tavalyi év végén banklicencet szerzett Litvániában, a fintechcég még mindig nem kínálja azt a fokú védelmet, melyet egy univerzális banknál elérhetünk, hiszen a brit betétbiztosítási séma nem vonatkozik rá (a brit Lloyd's és a Barclays vezetik a Revolut-ügyfelek számláit), az EU-s betétbiztosítási séma pedig még nem indult el.

Mindez azt jelenti, hogy ha a Revolut csődbe megy, az elkülönülő számlákon vezetett ügyfélvagyon visszakerül az ügyfelekhez, viszont ha a Lloyd's vagy a Barclays megy csődbe, a Revolut-ügyfelek futhatnak a pénzük után.

A hazai bankok nagy szívfájdalma egyébként az is, hogy a Revolutra a hazainál sokkal rugalmasabb pénzmosási szabályok vonatkoznak, hiszen a brit felügyeleti rendszer ernyője alatt működik. Így nem kell sem egy fiókba bemennünk, sem pedig videóazonosítással bíbelődnünk, ha Revolut-számlát nyitunk, elég csak a személyazonosító adatainkat feltöltenünk online. Ez felhasználói oldalról mindenképpen egyszerűbb és rugalmasabb, mint a magyar rendszer, de a séma kritikusai szerint kevésbé biztonságos is lehet, hiszen a brit rendszer kevésbé szigorúan ellenőrzi, hogy ténylegesen az adatok birtokosa regisztrál-e a szolgáltatásra vagy egy illetéktelen, aki hozzájutott valakinek a személyazonosító dokumentumaihoz.

FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
ursula
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
FrankfurtiTőzsde