Előfizetői tartalom

Jön a nagy nap, ami után elszállhat a benzin ára

Csütörtökön Bécsben fog összegyűlni a világ legnagyobb hivatalos kartelleként ismert OPEC, majd pénteken a megbeszélés kiegészül még a baráti államokkal, melyek közül a legfontosabb Oroszország. Nincs könnyű helyzetben a szervezet, egyrészt a tagoknak is eltérő érdekeik vannak, másrészt a folyamatosan növekvő amerikai palaolaj termelés keresztbe tesz a kartell erőfeszítéseinek. Az egyedüli kérdés, hogy lesz-e meglepetés, ugyanis jelenleg bármi benne lehet a pakliban, amely akár 10 forinttal is eltolhatja az árakat a kutakon.

Kik az OPEC tagok és mi az OPEC+? A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) legfontosabb feladata a tagjai kőolaj kitermeléssel kapcsolatos politikájának az összehangolása. 1960-ban alapították a szervezetet, és a székhelye furcsa módon Bécsben van annak ellenére, hogy főként közel-keleti és afrikai tagjai vannak. Termelési szempontból a legjelentősebb tagjai Szaúd-Arábia...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái